加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
我呢5年內,有兩個唔同嘅醫生轉介過我睇兩個唔同嘅物理治療都係要俾錢

利申:citizen ,住Vancouver有MSP +學校保險但係包唔哂,每次睇完物理治療我都要自己俾錢俾尾數
AO/EO 唔係打雜係咩? 依家既中國香港我就唔知啦, 以前你做AO 除咗坐係到比人屌仲有咩做? EO 就更加唔洗講啦
我真係唔識定義政府班人係咪專業人士 好人好姐點會入政苦
咁你定義左咩係打雜先
香港你可以揀私家醫院
加拿大得公立
你好撚戇鳩,人地講加國個醫療制度問題,你就side track到情緒勒索講投票權你真係好撚九唔搭八,其實你係咪弱智?
交咁多稅 緊係免費啦
咪撚再吹奏啦 周圍已經好撚多香港人啦
其實哩個post有人講下加拿大有咩唔好
係好值得人參考,等人過到去唔會同理想太大差落
要自由就一定有得失
你係要移民,人地點唱衰都無用

我自己嘅話 做體力勞動工作
稅前搵緊25-26cad/hr

我一個人住,雖然生活無問題
但真係儲唔到錢,唔會再有一年去幾次旅行(特別係日本)
雖面係得山同水
同勁多印度人
單身寡佬真係無計
我諗兩個人既話應該點都儲都啲掛
咪又係做人二等公民
香港私家唔一定好
有錢佬做大手術都要返政府做
因為私家無得移植器官
一講壞處就全力打擊 話人地唱衰 都cls
不過移民不嬲都係信仰黎
咁大個決定唔麻醉下自己咩都會變好就唔會郁
香港其實有個隱藏既稅,叫地產稅,係政府高地價維持收入間接提高樓價。

買樓一次過嘔突
呢度會經Alaska
美國佬會搞掂
上海好住?
食已經無得比
無缺點 天堂黎
邊個踩 一定係五毛
投票可以醫病
你係五毛
本身個人有能力既,搵到錢咪留喺香港

知道自己冇能力,留係香港都係成世做冇前途既工咪走

最好就係喺香港搵夠,再去其他國家住

每個人面對緊既情況都唔同,冇咩好嘈
我都想移民去加拿大
ching 好有心機,建議開多個po 講

唔係啲人人云亦云個個都以為收min wage 都50% 稅
你攞得返架啵你賣左層樓移民,你可以套現晒你口中所講既「地產稅」

相反,如果你係外國交左30年稅,試問你移民走你可唔可以問返當地政府叫佢比返啲稅你?
Chinese Ching Chong too self centred, think that they are mainstream ppl everywhere. Look at yourself yellow ching. You guys deserve to be discriminated, coz Chinese loves to discriminate other race person. You get the fuck out off your comfort zone then you will realise what’s discrimination really is.
係,留港撚刀系白痴仔黎
坐緊果啲手足更傻仔
全靠佢地先移到民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞