Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
新手買咗部sony x85j電視 有冇邊隻soundbar 2K 左右budget推介?
Sony HT-S350點?
定買Yamaha YAS-109
主流AVR未有用ncore既先例, OEM價都唔平, 去法國買pre-built同零件價差唔多, nc122mp 2 channel都講緊已經要3千幾, AVR仲要十幾個channel, 只係計後級已經幾皮野 除非ncore, purifi個價大跌, 否則應該AVR好難用到
sony可以唔使諗, 可以等S217睇下幾時出
我都等緊 想平平地入個玩下
有地方擺到真幸福
其實同價位買Creative Stage 360($1568)應該好過denon s216好多
有個Sub仔出bass好好多
但兩星期前買左s216, 今日行過聽creative 2.1 soundbar個bass真係好後悔
講緊creative stage 2.1 ($759) 有sub出bass已經贏緊s216, 中高音差1k分別亦唔會大得去邊
https://hk.creative.com/p/speakers/creative-stage-360#buy-menu
得咗 thanks!
1條HDMI 2.1線搞掂?
其實sound bar 係咪真係好?

唔計土地問題
買隻入門amp,執堆幾百幾百既二手喇叭靚聲好多?
但注意 creative 隻sub係有線,要插線落sound bar度
唔係其他流行既無線
avr既clip解碼能力點都好過 sound bar
另外,一般書架喇叭既單元點都大過sound bar既單元
音場分析力都另一個層次,
入門可以整套 5.1玩下岩唔岩,再慢慢升級,
一部入門avr + 一套 5.1影院 可以一萬內搞掂
係拉線麻煩lor
好多過唔到海關
L800 wo
Polk最top 中既最top
淨係喇叭都 5雞
窩居 / 擺房 除左Creative Stage 360仲有邊隻介紹?
有details 嗎
香港都唔撚知幾時出
sound bar 的興起其實主要是因為電視喇叭唔掂+netflix 的興起
點解咁多人玩soundbar
1. 入門易,價錢是平 (AVR+5.1套裝真是要計埋鹹片優惠點都最少六千,soundbar 只是要三千已經有2.1)
2. 好多諗家居時無諗過位放sub仔,soundbar 可以玩無sub 仔 (雖然我極唔同意,也有幾個朋友玩左samsung 2.1/3.1 soundbar 後覺得自己點解咁傻仔要堅持玩罪大果D 無sub仔的plan)
3. 無一D好一套入門plan 咁介紹(英國有唔少AVR+5.1套裝咁賣,反而香港唔興)
4. 海關/細路/寵物問題,一條soundbar 好簡潔,又要找個位放AVR,又要找位放SUB仔,電視枱面又無左LR speaker位放零食家居野,後置要拉線好難睇,加埋有細路又會破壞Speaker,有寵物又會大破壞(睇某銀行家居保廣告就知道)
5. 賣野的店也有意無意咁想sell soundbar,因為成本平,入門價錢細,profit margin 大 (真是得罪都講句,soundbar 用class d 加大一至兩吋低音,我打死都唔信可以鬥得嬴LR果5吋低音),聽過好多訪問都話過香港soundbar 銷量是AVR的十偣之多。
6. 賣家心態,知道買avr 的人本身手頭都有錢,所以經濟好同唔好時都無減價,加埋又有好多位可以賺你錢的玩法(e.g. 補品),而soundbar 因為價錢透明度比較高,所以好易貨比三家,俾人覺得易入門。
7. 宣傳問題,因為好多人無果樣野所以唔知道自己需要,好似老人家未上過網就覺得自己手機只是要黎打出打入已經夠。我真實有情況是有朋友買左OLED 65吋電視同我講話夾條marshell藍牙speaker睇netflix 已經好好聲,低音好夠。我有同佢講叫佢入番條soundbar 2.1 玩下,佢回應話唔駛俾咁多錢黎買聲音,畫面靚就可以。結果佢黎我屋企睇住套DX-2 5.1播番end game 已經是咁嘩嘩聲。
買左邊樣?
唔識運黎香港
yes
https://www.youtube.com/watch?v=GZrdsxrcpBw
依條片可以話是一棍當頭棒喝
用緊Yas-209, 如果換SN7CY 算唔算downgrade 左?
可以望下kef reference 4c 完全可以用黎做晒LCR
同埋有d speaker打橫放會有off axis問題,要timbre matching冇得簡都係迫任要入同系center

唔理timbre的話咁選擇會多好多
的確soundbar作為入門係幾好既產品,我覺得soundbar同av setup某程度上相輔相成,可以先入門,有追求再升級,因為一開始已經決定用av setup既人始終唔多,原因你上面都概括左。soundbar反而可以令一d本身冇音質追求既用家跌落個坑度。

香港地土地就係最困難,所以好難唔計,你諗下放av櫃果幾格磚閒閒地都十幾廿萬
sn7cy叫做support atmos,有upfiring單元,不過就冇subwoofer,如果想有大d既升級感建議搵番一套有sub有後置既
sonos beam, lg eclair

不過如果放到普通長度soundbar的話,唔建議買依d短bar..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞