Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咸片有無得試A7000 想知如果直接一條過買A7000 會唔會好過q800a
a7000低頻冇subwoofer已經唔掂, mid會比samsung表現好d

a7000可以直接去sony showroom試
單條過好難有好勁既bass 無計
明白晒 唔該S巴 等我尼個星期去試試先
如果係屋企人嘈咪再傾下, klipsch的確appeal上唔係好靚, 睇下換下牌子有冇得傾。廳玩av就真係比較麻煩, 始終電視無可避免成家人都要睇, 家人係唔鐘意一舊二舊都冇辦法。

朋友就wfc啦, 間屋係你既又唔係佢地 你用soundbar又好喇叭又好, 都係你自己享受, 自己鐘意咪得。
傻既 hifi友實鍾意成個hifi rack咁擺,觀嘗器材都係一種享受
比你成套老麥老金西裝你唔J到出血咩 係冇位冇錢咁解咋
果D唔識野既FD就一笑置之啦
如果依家想買Bose 700或HT-X8500 係咪好不智,好似出左幾年。
想揾啲一條過,各位師兄有冇好介紹
認真 如果問我既話, 係廳我都唔鐘意放個hifi rack, 成個空間變左影音corner咁, 從美學上我係明既, 除非你話屋企千幾二千尺咁又另計。所以有家室係廳都玩到av既真係要多謝屋企人

另外就係地櫃都玩到av, 我依家都係咁玩, 除非你要玩到好pro影音分家, 去到av processor + 後級, 再streamer + dac + 前後級, 否則地櫃都唔係問題, 係買既時候要預少位同埋做少少diy, 例如櫃後面開窿

其實都冇咩需要解釋, 你d朋友都唔係影音人, 點解釋都晒氣
唔該曬巴打解答
今日爬左一下avs,都仲見到有用家回報會audio drop,似乎同個wifi有關,如果屋企多wifi devices/router會擺好近可能要諗諗。

我記得依度都有幾個a9用家,睇下佢地有冇咩tips可以share下
sony低階表現一般。bose 700只係3.0, 同埋唔support atmos。

一條過ambeo, dione 平d有bose 900, a7000
用緊Q70A 未玩過soundbar
筆直2000左右
有無咩推薦 聽歌 睇netflix 多
Budget 5k左右
未親身聽過通常咁講
巴打有整埋去後置已經好好,我而家拉明線都是好無法中的辦法。
至於家人話機架似工廠,我覺得你有得可以整機架就用機架,好似foundation audio 機架其實個上工都好靚,好pro,如果無咁多人去淘寶買住X源先都得
而家我有個IKEA 電視櫃,就是因為佢太短,搞到AV位後面唔夠放,要自己好辛苦界走個背面版先至通到D RCA SUB仔線出去駁

至於你果D朋友,我之前有share 過再share 多一次
有個朋友買左65吋OLED 同我講話用marshell 藍芽speaker 已經好靚聲低音好夠
到佢黎我屋企只是用一套DX-2 5.1 (已經唔是靚野,只是一體5.1易入門),睇disney plus <<END GAME>>,睇到眼都突埋
朋友未聽過好聲以為soundbar 先至靚
無乜so,運翻來都千五~隨時食credit card rebate 都差唔多
上網睇review 都係話放router 同手機係A9附近就會容易disconnection,不過仲有冇其他野岩呢個鑽石廳用?唔該S巴
近排睇岩左 denon dht-s517 大家有咩評價
平時都係聽歌同netflix 多
電視依家係部廢既LG 過多兩年先換
遲d換會諗住換sony電視
但係你駁電腦同地櫃冇關係架 地櫃又好,hifi rack都好,都放唔入一部atx架啦 點都要另外搵位放。

我依家地櫃米8闊,只係用個櫃面,av amp,projector,xsx,之前仲要放多部後級 加埋其他細devices都放得晒,下面d格全部冇用黎放av野,之後要加機都冇問題。

都係再同屋企人傾下吧,依d野都係compromise大家夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞