Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
1. 3.5mm subwoofer output for optional wired connection to Bose Bass Modules only (from crutchfield)
2. soundbar本身單元細, 個天空效果都係拎個感覺, 如果想個效果表現好d當然愈多單元愈好
3. budget唔係問題既話bose 900成套都唔錯, 仲要靚仔d, 如果空間唔方正既話A9+SUB都係一個好好既選擇 (留意番有機會有斷線問題)
上個post有巴打用samsung soundbar都有audio stutter問題, 佢電視插LAN線解決左, 你可以試試
隻sub 將會放咩位

其實manual有, 唔開upmix同埋正常mode的話, stereo content係唔會用到center

舊機sup唔support到就好睇廠有冇firmware更新enable atmos

google下就會發現a1並沒有atmos firmware update
丟ikea 櫃唔難,難就難在老婆放好多杯碟在入面,丟左佢又要找位去放,實會俾佢ban

ikea 個櫃 我先要拆左中間果層黎放我隻av amp 之後個pat pat d 插孔位太突又要去界走ikea 背板黎偷下位,已經對依個ikea 電視櫃又唔順眼
咁要教下sub 仔 有機會開sub 時會震到左面的架有共震
SVS 腳應該幫到小小
但是一punch attack 果下就睇下你個櫃點
你就好彩
老婆已經見我對LR 放個speaker stand 在ikea 個櫃上面,ps5 又鬼咁大部,已經搞到佢在ikea 櫃面上面D零食搬走哂已經有微言,如果唔諗好個故事搬埋d 杯碟走,個ikea 櫃一定無得丟
聽歌stereo就唔怕~不過睇戲surround點都係拉得開好好多, 你諗下soundbar都係米幾長, 用喇叭冇理由個soundstage仲窄過soundbar
我之前裝修直頭 個櫃係痴死左上牆
無得搞 暫時 擺曬對 Polk S20 書架上櫃
淘咗個矮身喇叭架仔頂住先
由於有可惡的PS5,結果stand 又唔可以太低,我睇過一對有44cm 高,可以放EVO 聲稱個闊度25cm,加埋ikea 櫃個高度49cm,結果都唔矮
咁EVO 4.4 LR應該闊度要幾闊先夠電影音場?
青蛙巴,我睇你都是快D upgrade 去R200 仲好(R100好過無但我估你會心思思變R200)
如果 計劃 3-4 年內再裝修 , 可能唔郁住 到時先一次過搞
當正常廳, 座位離電視大約2.5米距離左右, LR有2-3米距離就唔錯了
s 巴你而家一對kef LR 拉到幾開?
距離都是用番等邊三角形的理論?
知道 多謝s 巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞