Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
stereo performance samsung > denon, 不過口味就可以試完再決定
S巴
電視係50X90J(用左活動式掛架)屋企係鑽石形廳,電視櫃唔係對住Sofa,Soundbar 有咩選擇? HT-A9? 定Q950A 都可以?
咁既則A9會靈活好多, 不過唔知依家斷線個問題解決晒未, 睇下有冇其他用家回報下
應該冇分別, 都係2019 shield tv pro, 不過amazon成日都係咁有唔同listing, 唔急既美馬等佢慢慢游, 急既睇下香港邊度有貨賣吧
S 巴 我第一次接觸soudbar
想問下 我用55A80J 電視上墻同梳化距離大約2米 四方廳 6-7千budget
除左Q800a 我上網搵到ok之外 仲有無咩可以推介一下?
睇戲聽歌比重係 6:4 將來會想加後置
soundbar同home theater都可以傾

都係睇budget, 空間同埋自己要求, 依家d旗艦soundbar其實都唔差, 唔想煩想簡簡單單睇下戲咪一條過, 想得閒搞下依樣果樣又升下級咁咪慢慢砌番套system, 玩home theater除左錢仲要投放好多心力
依個價位會加後置, 都係samsung的了, 不過建議等到5月新型號出左先, 如果佢個低音有改善就唔使諗上一代
你既意思係budget 要再加先可以有其他選擇? 因為本身有諗過用番SONY Soundbar 有少少強迫症
冇錯, 例如sony a7000本體已經9k, 仲要另加subwoofer同後置

主要係其他品牌唔似samsung, lg依d有咁多同系列唔同級數既型號比用家選擇, 仲要愈黎愈偏向賣到貴一貴唔包subwoofer同後置, 咩都要你另加
依度都有幾位巴打是玩5.1 7.1果D
我覺得,如果你是想不停是咁升又唔怕插線的話玩HT 會好D
玩soundbar 是好中香港人消費者心態,想俾舊錢就唔想麻煩的人,所以香港市場玩soundbar 是好大
美馬有無BLACK FRIDAY再減價咁?
佢地睇見乖巴你套新野仲邊會玩你條soundbar
https://camelcamelcamel.com/product/B07YP9FBMM

可以睇record, black friday都係減幾蚊
多謝S巴,希望到時又有black friday 本地卡減價可以扣錢去買
其實好想睇soundbar仲有咩可以進化, 始終真係方便好多, A9既走向其實都幾好

我都識有影音友由full surround轉番去玩高階2.0聽歌+soundbar睇戲
佢地都是搞唔掂影音分家的問題
所以影就用surround
不過我同意國仁咁講,而家soundbar 搞搞下又都是要買番額外SUB仔同後置speaker,其實即是慳左插線同AV AMP的位only
冇比較咪冇傷害

所以我都係留返條 soundbar 唔掉睇新聞用, 方便 d 親朋好友來試聲
佢地睇見乖巴你套新野仲邊會玩你條soundbar
其實好想睇soundbar仲有咩可以進化, 始終真係方便好多, A9既走向其實都幾好

我都識有影音友由full surround轉番去玩高階2.0聽歌+soundbar睇戲
佢地都是搞唔掂影音分家的問題
所以影就用soundbar
不過我同意國仁咁講,而家高階 soundbar 搞搞下又都是要買番額外SUB仔同後置speaker,其實即是慳左插線同AV AMP的位only
後置 要 由前面avr 拉到去後面好多人過唔到海關架 sofa 位 有電制 就易過關好多
但而家soundbar 都是無線後置似JBL 9.1 果種居多?
我其實幾buy jbl 9.1無線後置既做法, 可惜冇其他廠玩, 咁耐先得一隻sony rs5, 如果下代a9有新技術再加連線穩定d就好, 好岩我依d唔聽歌既用家
唔係 一係 三星 9100 一個receiver 插電 拉左右喇叭線 去後置兩隻。 一係9500s, 左右各自獨立電源
真完全無線後置 要有充電 ,暫時 得JBL 9.1 / 今年 Sony 將會出既 for A7000 既 人SARS5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞