Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
明白 , 另外hdmi線 會唔會都有影響到?
條線跟機
咁早知我買q80r好過
LG CX 兩年款 都有得update firmware 做earc 同2.1
係得Sony 咁孤寒 我部A8F…
不過其實都唔急,而家ps5都無乜game 4k 120hz, 起碼我而家打Elden ring 最多都係support 4k 60hz
想問下q990b 同q950a 分別大唔大
到我自己要買soundbar 求救各位

父母買左43吋pan 記電視,腳架之間距離得57cm,腳架離電視邊高度是6cm

1. 睇過sony 最短的soundbar 200f 都要58cm, 仲有無短過58cm的soundbar 推介

2. 如果放在電視前的諗住買天龍s216/s217
想問下天龍高度arm arm 好是腳架的高度,因為是成條放在電視前,加埋佢地都是坐sofa 開電視,想問下咁樣會否遮到電視機遙控開機?

謝謝

註: 父母一定唔要低音炮(因為無位又俾媽媽嘈)
加埋佢地一定要hdmi arc/earc 因為佢地唔可以接受要開電視一個遙控 soundbar 一個遙控,要一步到位
咁屌~好抵玩喎~但你要有比利時户口
如果soundbar高度同腳架一樣,因為soundbar放近電視櫃前面,有機會唔會遮到。就算遮到,其實可以搵兩舊木或者雲石墊高隻腳架就得
啱啱新買左枝q700a 配LG電視
唔知點解插完soundbar落hdmi(arc) port
要抆開另外嗰2個port (blu-ray機+now機頂盒)
先出得返聲
有冇巴打有類似情況
好似多咗個無線Dolby Atmos功能
(要配合指定***TV)
S巴想問多少少

理論上係咪隻monitor 如果有hdmi 2.1 port就應該support earc? 唔洗個hdmi port標明係for earc 就行到earc?
有問題想請教
小弟買左dht s517落部LG電視度有ARC頭(冇EARC)
本身用ARC頭都好地地有聲 但一個星期後就冇左arc反應
我以為sb有事所以駁optical試下但又有聲
換HDMI線試又唔係線問題 有冇人明點解?
咁岩見到某個網站介紹一個Soundbar

之後去check下個價 香港仲係賣緊3000 幾 接近4000

會否太衝動
LG 師傅講過 now 機頂盒係會干擾
可能要 bluray 機 同機頂盒直插soundbar
之前講過 LG 電視同s517有機會唔兼容
如果你有keep s517包裝建議更換soundbar
麻煩巴打 如果機頂盒直插soundbar
而soundbar又插住電視
都可以出到畫面?
如果直接換埋電視4K support atmos LG或者其他牌子邊個抵玩?
正確
你條soundbar 應該有 hdmi in 插機頂盒
好似係今年出果D
麻煩巴打 即刻試試
可以係隔離電視機post 睇睇
一般睇下要幾多吋要唔要OLED要唔要hdmi 2.1行貨定水貨

見佢又有atmos 同Earc 心動了
跟機線應該最少都meet到hdmi standard, 估計影響唔太大
買比老人家最好咩都要fit, 唔係有咩都係搞到自己 反正唔係要咩音質, 不如lg eclair?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞