Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
shield pro 我都想買,不過唔知佢點播true HD?佢都無HDMI 2.1 插去AV AMP 應該都是播到DD+?
三星65 QN800A 2萬7
同樣價錢係咪買samsung上一代好啲?
留意擺位, 耳仔水平 , 單元向自己
you don't need hdmi 2.1 aka earc for lossless audio if you plug the capable source directly to your audio processor, say av receiver or soundbar, of course they do need to support atmos or dtsx.

And I believe the shield tv pro is the only "official" media player with the ability to do atmos truehd and dts hdma:x output, excluding those chyna devices.
多謝S巴……我以為好似電視咁要用EARC先至用到
不過唔知佢會否出部新野,始終X1晶片已經用左好耐
sor, 岩岩手機貪快打左英文

大家都等緊佢出新野, 不過ces 2022都冇消息, 唔知幾時先會出, 如果計processing power其實依家都夠有突, 不過硬解唔到av1, 仲有youtube出唔到hdr
https://www.pcmag.com/news/report-nvidia-to-end-production-of-nintendo-switch-tegra-chip
佢粒野同switch 一樣,而家又停產,又是依d情況
要佛系咁等
話說乖巴最後SVS SUB 仔加左入去cal 成點?
玩落點?
屋企有shield tv pro , zidoo , oppo udp203
有咩想問 可以答大家
想問shield tv pro 用NAS/SMB 播blu ray
用邊個android apk 最好?
kodi 一定係佢
但其實佢播uhd blueray 都唔好用
所以我買左zidoo
zidoo 是咪可以食android 裝apk 黎玩?
我屋企有zidoo z9x shield tv pro 同oppo 203 既clone 山寨機

買zidoo 係可以裝apk 但主力都係睇碟多
用過哂之後覺得佢最大好處係播iso 可以出menu
如果唔要menu 可以用kodi 但好煩同load 得慢
第二好處就係可以盡快搵字幕 (最大優點)
但聲畫真係冇得同oppo 203 呢類碟機玩
記住android 始終都係android 碟機還碟機
zidoo 我勸你好主力當佢係裝apk. 買番有android 有認証既好啲 主力當佢係睇iso 睇mkv 就算
再者 佢netflix 都得720p 定480 p
咁zidoo 有無支援dolby truehd 或者atmos 效果?
3部都有 都係passthough 去sound bar 出
但我最後買oppo 203 因為佢聲畫係分開
ziddo 要去到最貴個部咩udp 3000 先有聲畫分開兩個hdmi
巴打 我都好認同 android 真係android 同碟機真係差d。
之前借個部lx800嚟玩,個聲底同zidoo真係有對比,不過android 野有樣好就係個movie wall真係好正,啱晒我呢d 玩file 嘅人。

利申:用緊zidoo uhd 3000
我有考慮過由z9x 上uhd3000 但實在太貴
同埋最大問題係唔知點解我搞極都係睇iso 會lag 機
唔知咩問題 已經試過哂所有既野
最後就係nfs 連nas 讀uhd iso 都係會lag
但mkv 出奇又冇事
換oppo 203 clone 因為佢真係睇iso 完全唔lag.係乜都冇搞過既情況下唔lag 睇iso 真係一流

android 底既機永遠冇得比
我第一眼睇碟機 就有感覺係 嘩 呢啲就係碟機?
但android 勝在方便 有movie wall 同搵字幕超快
udp 3000 我覺得有啲貴
一來佢用既chips 係同z9x 一樣
二來睇真原盤iso 都係lag 機
所以我買碟機用另外一粒cpu 去試下
我個陣都有諗考慮過究竟揀clone 定係uhd3000,但係最後都係揀左zidoo 因為始終我行nas 再加玩file,如果用clone 嘅oppo 或者pioneer 介面又會唔方便屋企人自己開嚟搵戲睇,所以最後都係揀左zidoo。

不過so far 唔對比就冇問題,因為我諗部野除左同pioneer 個兩部或者oppo對比嘅時後會有明顯分別之外,其實都真係唔差。

不過我自己播file 個陣又真係冇乜lag 嘅問題,但係就有delay 問題,唔係關唔關我換左部4k projector 但係條hdmi 仲係2.0關係,但我都未得閒去換線同find out 個問題.
唔知點解播啲好大size 既uhd iso 就會lag 我都唔知點解
同埋佢好貴 八千幾 已經係我z9x 換埋線性電 加埋clone oppo 203 (m9203) 既價錢 如果咁黎換 我寧願keep 番兩部算
但佢方便同操作真係一流
用oppo 個死人介面真係會死 好麻煩 又支援字幕唔得
但已經好過先峰
係呀8千幾真係唔平,但我又懶得買z9x 再自己改嚟改去,同埋想直接一部機就算,所以先揀呢部
我個陣就係怕左煩先唔揀clone,當你睇file 但係你要係幾十套戲入面搵一套個陣,仲要入去佢個menu 到逐個逐個搵真係會好唔爽
係 但講真用碟機真係兩個世界黎 啲畫同聲有明顯分別 唔會話有天同地但一定睇得出 oppo 真係正好多
但一機化一定係zidoo 最方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞