Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
mon冇咩研究呢, 不過我估就唔係, 因為一路都唔係幾聽到有support arc既mon, 如果bandwidth夠就用到的話應該好多mon都用到arc
同S316對比之下係咪差唔多
要等q990b出左先知有冇咩音質上既改進 design上就唔再用布面
reviews 話無乜~但Q950a 係好痴塵
s 巴你好
lg eclair soundbar 就okey 但是有sub 仔俾媽媽fail 左
Thanks

我見2.1 其中一個feature 就係earc
https://www.hdmi.org/spec/hdmi2_1

所以唔肯定呢個feature 係natively come with 2.1 定個manufacturer 要特登整個earc enabled hdmi port先用得
而家就算乜feature都無佢都可以叫做hdmi 2.1, 原因竟然係話因為已經唔會再認證hdmi 2.0
同埋mon唔會有eARC, 只可以用有hdmi in嘅soundbar, pc->soundbar->mon咁插
新手想問 budget $3-4k有咩好選擇
同埋個sub仔放係sofa 隔離係唔係無咁好
唔插subwoofer有冇得諗, 我見大部分都會長過58cm, bose 300就5.6cm高
s316舊過s216的, 佢叫做多隻sub, 不過既然有s217冇咩必要選擇番s216,316
可以,就是想要唔插sub
短過58cm 真是好似未見過
究竟有冇中階soundbar 可以自己配sub仔?一係就低階S217唔係就要Ambeo ,冇中間嘅
如果mon 冇得用eARC咁我係咪要咁駁?:

PC display card ══╗
PS5 ═══(hdmi switch)═(Sony HT-A9)═(Mon)
Nintendo Switch ═╝
如果mon 冇得用eARC咁我係咪要咁駁?:

display card ══╗
PS5 ══(hdmi switch)═(Sony HT-A9)═(Mon)
任天堂Switch ═╝
display card ══╗
PS5 ═══(hdmi switch)═(Sony HT-A9)═(Mon)
任天堂Switch ═╝
想問下S517係咪冇內置Chromecast?
我經驗hdmi switch用係soundbar會有問題, 最差可能要自己手動插
有無留意N記個plan係咪最高級嗰隻,我自己嗰個係電話plan送,係最basic嗰隻,即係得480p,都開唔到Dolby atoms, 要每月俾多$30升級先開到。D記比6x月費開到imax + Dolby atoms
係,我個大陸淘返嚟爛鬼switch都唔work, 要直插soundbar passthrough 先得
會唔會買啲貴switch先得?
咁即係條soundbar同電視撞左,apps 出唔到?我都係新手,唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞