Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
如果sony電視,會唔會a7000比bose 900有優勢
咁一定有 尤其係新型號
Rs 5未知
但jbl9.1個對可以usb差電

不過如果裝修就直接整埋啦
到時買其他又好幾年後換機又好多好多選擇
我用a80j,咁過2個月等埋rs5再試
問過鹹片,代理仲清緊S216
未有S217時間表
THANKS
巴打推唔推呢隻s217?
如果屋企無位放sub 加埋budget 問題,佢又有earc 又atmos 應該唔錯

s216是得arc
一定係S517啦,有sub woofer + Dolby Atmos
仲有想問下因為梳化靠牆加兩邊都無位,唔可以將後置掛做耳仔水平,問題大唔大架呢
我d自rip/download都未試過開唔到wor, h265 mkv都冇問題, dv都正常 你果d咩codec同format
依條我有試過, 我估條truehd track係有d問題, shield tv pro + kodi + soundbar既話會有audio drop, 唔知係咩事, 不過唔係次次發生, 之前睇係可以睇晒成套冇drop
冇問題

audio setting應該有得lock死一個format, 你用auto佢就會自己轉, pcm係低latency過DD+/DD的, 所以低delay係正常

VRR唔會影響畫質, 不過會令tearing減少, 同埋加強流暢度, 你當佢係console版既gysnc就得
細部sound bar係咪得
Polk MagniFi Mini 同 LG Eclair QP5 Soundbar
JBL 9.1 ?
5.1.4
等我今晚又試下
咁睇都係普通file, 會唔會network storage buffer問題, 令到kodi crash左, 我係直接usb 3駁住隻hard drive, 完全冇問題

同埋我都係用playstore kodi + addon, 我d file全部都有用tmm執過, 避免有d奇怪string係個structure度
s517 建議邊度買? price.com全部都34xx冇特價
RZ50香港冇, 未來都應該會冇, 平平地有dirac其實係唔錯

點走線就睇你自己空間點樣, 都係用線槽, 最好緊係走完都唔覺, 明線上牆我自已就麻麻既, 因為一定睇到

你唔係好玄學既話其實一般solid copper已夠用, 唔好買cca copper就得, 我用緊14awg, 走4條線用2cm線槽已搞掂, 如果你要買好粗既線條槽就會鬼死咁大碌
之前我記得有巴打話avlife 3千1, 唔知仲係咪依個價
我用smb v1 夠簡單 bandwidth 又夠
如果可以的話升去3700h 會好d 始終佢有preout 玩,之後升級喇叭多選擇
但budget 就多左唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞