Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答 (16)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
暫時係得a9可以靈活d咁放,其他soundbar本體都係一條過。再唔係可以諗下加掛架掛係電視下面,不過你依家都用緊活動架,咁玩唔sure穩唔穩陣。
依度有唔少用家都入左s517,睇下各位有冇食評分享下
参考圖

搬屋有得裝修拉線,點會考慮soundbar
旗艦soundbar 要成皮野,同價錢玩HT 高質好撚多
仲未計soundbar 要靠反射,香港地有幾多廳可以對稱牆+少雜物;ht 仲可以自由upgrade...

玩得soundbar 都係貪佢方便,但質素一定打晒折扣
就算出到個atmos 公仔,都只係安慰自己,心理上好過d

搬新屋揀soundbar 係搵自己笨

Ps 純個人意見
利申 : 廳用 ht 5.1.2 ; 房用 sound bar
你個朋友冇內涵得黎仲好主觀
那裡來我自信

簡單既入門 5.1 surround
求奇netflex 開套戲,都足以令佢無地自容搵隆捐
後置多數都是疏化後同兩側 應該頂唔到
再唔是你用個盒子模擬俾佢睇(當然醒水找個細d 的)
會唔會擋住soundbar上面個音源
我估OK掛 依家D電視咁slim同埋個架應該可以調高調低, 不過係唔知穩唔穩陣, 等陣成部連電視跌左落黎就total lost
見到Lg Sn7Cy 同 yamaha Yas-209都做緊特價
2000有找,想問邊隻好d?
電視plan買x85j/Lg nano86
sn7cy 3.0.2 support atmos, yas-209係2.1

yamaha會多隻subwoofer, 睇你對低音定atmos有大d需求, 不過yamaha d低階bar既sub仔我自己覺得表現麻麻
咪買支白色的stand
乖巴最後個SUB仔夾唔夾到EVO 4.4?
最近轉左電視, 之前睇中左JBL 9.1 一直想買。不過爬文見到行貨都有非chromecast 版,不過資料都已經係2021 年,想問下知唔知現在行貨仲有冇呢個問題?
擔心出面細鋪買到大陸「行貨」 ,打算貴少少係兇宅買
想請教各位巴打,有消費券身痕想升級現有嘅denon 550。應該先買後置,定係sub比較好?

平時都係睇下電視,netflix 同打下機
想問$1100 Yamaha yas108算唔算一個好選擇?
大舖細舖都好, 買之前最好問左先, 個盒冇chromecast只有qq音樂既就係大陸版
之前都嚟問過巴打們,有咩入門推介,
建議Samsung q700a + 後置

想問有同冇後置嘅分別大唔大?
另外,後置同梳化一齊靠牆,放梳化兩邊,同放梳化後分別又係點?

又或者慢慢買,買soundbar先,係咪都係建議買q700a?
我會選擇subwoofer先, 隻Denon Home Subwoofer都幾靚仔, 香港有貨未?
一千蚊依個價位其實分別不太大, 個樣OK就去馬吧
For 550 有兩隻subwoofer wo
一隻已經出咗 , 另一隻係Home系 同一隻布面既Denon home subwoofer 但唔知香港有未
而家又換款
小心啲後置無貨
依個時候會建議等埋5月新型號見街先, 唔爭在少少時間

有冇後置分別就係個環繞效果, 冇後置咪得前面出聲, 後面既channel會冇左

後置最理想係咁
https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.4-dolby-atmos-enabled-speaker-setup-guide/

不過如果sofa貼牆就放兩則平耳仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞