『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
個入台證post好正

大陸仔

唔會fake到出生地下嘛
lastday灣仔打大交要入藉 認祖歸英有紀錄啦

我見前幾版巴打Place of Birth D圖亂黎到CHAI WAN都出到黎,如果當初係有正式登記。無理由會被呢D名落Record。
我諗係咪而家D登記係睇你填乜落申請表,佢就出咩。

但係起碼 Country 仲係 Hong Kong 一定 match
btw 我睇返自己張出世紙,淨係寫咗醫院名,根本連區份都冇標明
咁講開又真係有啲奇
個入台證post好正

大陸仔

邊個post?

https://lihkg.com/thread/300020
個入台證post好正

大陸仔

我見前幾版巴打Place of Birth D圖亂黎到CHAI WAN都出到黎,如果當初係有正式登記。無理由會被呢D名落Record。

但係起碼 Country 仲係 Hong Kong 一定 match
btw 我睇返自己張出世紙,淨係寫咗醫院名,根本連區份都冇標明
咁講開又真係有啲奇

知邊間醫院咪知邊區囉, 唔係咩
個入台證post好正

大陸仔

咁講開又真係有啲奇

咁冇寫埋出黎嘅話咪要人手再另外查證囉
當然今時今日好多嘢都可以上網搵到,可能真係就咁上 wiki 搵到就當啱

HMPO 應該係有晒 BNO registration 嘅出世紙影印本 (要搵返之前明日香巴打貼過嘅英國國民 (海外) 登記指引先確認到)
不過就算係咁,佢哋冇理由真係咁得閒同你 check 呀?
照計有 check 嘅話都應該會入返 Hong Kong 啦
除非舊嗰本 passport 都係寫區份

唔排除佢哋可能有人真係冇 check
依度有冇人用過 BNO 拎過 ILR 架?

Haven't you been using English to comment here?

Haven't you been using English to comment here?

Yes, but it is easy enough to cut and paste one word answers!

咁都唔得

乜事

留名跟進

同之前expect一樣,回覆左我一定要passport正本,冇就唔得。

咁講真我而家就係冇正本嘛⋯⋯況且之前又話我係BDTC,咁BDTC passport 2000年入泰國唔make sense遮。

咁都唔得

乜事

留名跟進

係保險箱搵到過期CI去過泰國?

沒有保險箱...
最近想申請一個,銀行話要排隊,我問大概等幾耐,佢話最少都等3-4年,我話吓?佢話係啊,同公屋差唔多

Yes, but it is easy enough to cut and paste one word answers!

係咪拎夠一年就即刻 register 咗做 BC?
想知有冇拎過有 "Holder is entitled to re-admission to the United Kingdom" observation 嘅 BNO?

想知有冇拎過有 "Holder is entitled to re-admission to the United Kingdom" observation 嘅 BNO?

Yes, I did register to become a British Citizen a year after having Indefinite Leave to Remain using form B(OTA).

Once I got my British Citizenship, I applied for a British Citizen passport.
個入台證post好正

大陸仔

咁講開又真係有啲奇

當然今時今日好多嘢都可以上網搵到,可能真係就咁上 wiki 搵到就當啱

HMPO 應該係有晒 BNO registration 嘅出世紙影印本 (要搵返之前明日香巴打貼過嘅英國國民 (海外) 登記指引先確認到)
照計有 check 嘅話都應該會入返 Hong Kong 啦

入境台灣唔係要show身份證咩

Yes, I did register to become a British Citizen a year after having Indefinite Leave to Remain using form B(OTA).

Once I got my British Citizenship, I applied for a British Citizen passport.

個入台證post好正

大陸仔

咁講開又真係有啲奇

有權問你攞來睇,但未試過
講真,身分證見到AX或者AO都知你唔係香港或澳門出生
btw依家入台灣去到要打指紋同影相
個入台證post好正

大陸仔

咁講開又真係有啲奇

有權問你攞來睇,但未試過
講真,身分證見到AX或者AO都知你唔係香港或澳門出生
btw依家入台灣去到要打指紋同影相

同埋身分證有堆代碼(符號標記)

符號說明
*** 持證人年齡為18歲或以上及有資格申領香港特別行政區回港證
* 持證人年齡為11歲至17歲及有資格申領香港特別行政區回港證
A 持證人擁有香港居留權
C 持證人登記領證時在香港的居留受到入境事務處處長的限制
R持證人擁有香港入境權
U持證人登記領證時在香港的居留不受入境事務處處長的限制
Z持證人報稱在香港出生
X持證人報稱在內地出生
W持證人報稱在澳門出生
O持證人報稱在其他國家或地區出生
B持證人所報稱的出生日期或地點自首次登記以後,曾作出更改
N持證人所報稱的姓名自首次登記以後,曾作出更改

source:http://www.immd.gov.hk/hkt/services/hkid/smartid.html
仆街,交完from 先見到要單面print out
會唔會出事

Tips for printing the declaration form
Print in black and white
Print on white A4 or US letter size paper
Print on single sides
Do not make any adjustments to the settings on the form
會唔會出事

Tips for printing the declaration form
Print on white A4 or US letter size paper
Do not make any adjustments to the settings on the form

無事嘅,到時再寄過份姐
會唔會出事

無事嘅,到時再寄過份姐

會唔會出事

你驚嘅咪 send enquiry 去問下囉
會唔會出事

你驚嘅咪 send enquiry 去問下囉

我驚係因為我偷雞無countersign 姐
填資料果到一定要填grandfather 個名?
兩名香港女子近日往日本旅行,聲稱事前透過一間大型國際酒店預訂網站訂購日本民宿,但入住一夜後竟被民宿方面指「非法入侵」,扣下兩人行李,房東更要求索取14萬日圓的巨額賠償(約1萬港元),始肯交出兩人行李。兩女感徬徨,認為遭勒索。

廿多歲的吳小姐向東網表示,年初透過大型酒店預訂網站訂了大阪心齋橋的民宿,之後獲得確認電郵,取得民宿密碼鎖密碼和實際地址,並於本月26日入住,翌日外出後,突然收到該網站職員來電,引述民宿稱她們「非法入侵」。她們即時返回民宿了解,已不得其門而入,門外留有字條寫「既然已經取消,為何前往入住?這是非法入侵!是違法行為!我們鎖上房間,並取走了你的部分行李。」

吳小姐與網站職員聯絡才知道預訂早已被網站單方面取消,她其後致電中國大使館求助無果 。而日本警方錄取口供後無進一步行動。兩人現暫時入住另一民宿,但卻無錢取回行李。
兩名香港女子近日往日本旅行,聲稱事前透過一間大型國際酒店預訂網站訂購日本民宿,但入住一夜後竟被民宿方面指「非法入侵」,扣下兩人行李,房東更要求索取14萬日圓的巨額賠償(約1萬港元),始肯交出兩人行李。兩女感徬徨,認為遭勒索。

廿多歲的吳小姐向東網表示,年初透過大型酒店預訂網站訂了大阪心齋橋的民宿,之後獲得確認電郵,取得民宿密碼鎖密碼和實際地址,並於本月26日入住,翌日外出後,突然收到該網站職員來電,引述民宿稱她們「非法入侵」。她們即時返回民宿了解,已不得其門而入,門外留有字條寫「既然已經取消,為何前往入住?這是非法入侵!是違法行為!我們鎖上房間,並取走了你的部分行李。」

吳小姐與網站職員聯絡才知道預訂早已被網站單方面取消,她其後致電中國大使館求助無果 。而日本警方錄取口供後無進一步行動。兩人現暫時入住另一民宿,但卻無錢取回行李。

[url]
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170629/mobile/bkn-20170629121644258-0629_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=402882b15c7b59d3015c7c9931f2510c

[/url]

好似係條女自己衰先

ANYWAY,大使館

[url]
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170629/mobile/bkn-20170629121644258-0629_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=402882b15c7b59d3015c7c9931f2510c

[/url]

好似係條女自己衰先

ANYWAY,大使館

有冇公海 post 講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞