『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
想問下多唔多人冇寄出世紙都批到?

好似淨係如果你個名原本係你阿爸/阿媽本 bno 到 而你去續你第一本 bno 先需要
(詳情睇 doc)
我同幾個 fd 都無寄出世紙都批到

唔該晒巴打
請問status轉左dispatched之後幾耐會收到DHL既sms? 佢會唔會直接踩上門?

星期五dispatched,仲未收到sms
我估dispatched 都要睇下dhl 幾時黎收件
請問status轉左dispatched之後幾耐會收到DHL既sms? 佢會唔會直接踩上門?

直接去荔枝角取貨啦

直接去荔枝角取貨啦

星期一先係英國寄出,有排啦
好彩買左9月機票

琴日dispatched 今日有SMS 話星期四有得拎
但新舊2份應該係分開? 係咪會收到2次sms架

P.s. 睇完doc 一次過副簽搞掂左 個fd既bno過左10幾年都幫我簽到 之前追po有失敗既例子
我7月4號寄到去,見其他同期巴打已經收埋,但我到而家仲係
Declaration form received, being processed
如果有問題佢係咪會EMAIL或者轉status話我知
本BNO黎左香港之後又去左阿聯猶個位巴打之後點

P.s. 睇完doc 一次過副簽搞掂左 個fd既bno過左10幾年都幫我簽到 之前追po有失敗既例子

我都係今朝有sms 收到
不過無得揀夜晚收件
啱啱去郵政總局寄 希望月底拎到
嘩原來星晨搞澳洲ETA幾快,放抵200,等一日搞掂,但要俾BNO正本,HKID副本

你有冇入你電話號碼

我都係今朝有sms 收到
不過無得揀夜晚收件

收到sms了,巧kai sin
即刻改長沙灣自取同加email落去
禮拜六拎
應該搞掂了,多謝寫doc既巴打
btw我係3/7 speedpost寄出
5/7簽收+轉being process
11/7 dispatched
12/7 (今日) 收sms
預計15/7攞

舊嗰本96簽發 01過期
system彈我去first apply
交過既文件有
1) declaration from連countersign (有同事揸bc)
2) 相兩張,其中一張要cs,咩true likeness嗰行字
3) 住址證明,用左渣打d ibond信
4) 特衰彩色影印
5) 身份證彩色影印
6) 舊bno

嗰d咩出世紙,老豆老母結婚證明,cs passport頭一頁全部無交過,續緊期既巴打可以參考下
巧你老母
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170703/s00002/1499018591920

如果你哋遇到同類事情,唔該話埋畀HMPO知,成篇文完全唔覺事主或傳媒有問過HMPO或者駐港總領事館(先唔理問啱定問錯部門,依家似係連問都無問)
29/6寄, 岩岩check終於轉dispatched

其實好驚佢唔批, 因為佢要我交counter sign但我無交
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170703/s00002/1499018591920

如果你哋遇到同類事情,唔該話埋畀HMPO知,成篇文完全唔覺事主或傳媒有問過HMPO或者駐港總領事館(先唔理問啱定問錯部門,依家似係連問都無問)

咁大獲...
本BNO黎左香港之後又去左阿聯猶個位巴打之後點

收到啦 9月幫佢破處

咁有人推咗俾 HMPO 未

咁有人推咗俾 HMPO 未

唔推比HMPO都推比領事館先啦
另類打擊手法?

咁大獲...

呢單係DHL錯

我收過HMPO寄左份美國申請人嘅護照同driving license比我添啦
收到DHL sms但仲未轉status
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞