『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
都係嗰句啦,揸住本唔知係錯定啱嘅護照,出入境風險自行承擔。如果係我收到,我就寧願send個email問吓,好過第時有乜事就怪自己當時唔問吓。

佢又唔係用假護照,又真係無犯法
我相信真係英國以外,其他國家都都視你為BC
始終英國護照observation 太多變化同太多嘢可以寫落去
入境官掃機掃到你係BC就係BC

DOWN番個ReadID APPS 睇下先啦

隻嘢真係幾勁

我唔知點解試過幾隻APPS都係唔得
讀唔到內容
話你入錯passport no. /日期之類

我讀出黎 有國籍 有相 有母親父親 資料

readid-NFC

用個app 小心啲
有啲app 會整柒粒chip
到時過關會有啲麻煩
好啦聽朝打去問 匯報返比你地

Are you sure?

sure

我就唔建議你咁做嘞,佢而家比錯你都好,你係可以照用,而且你用呢個身分去歐洲國家包括愛爾蘭stay滿5年即刻可以申請做當地國籍,咁到時就唔會有doubt。

你而家通知hmpo即刻可以話你知你係主動放棄

sure

我就唔建議你咁做嘞,佢而家比錯你都好,你係可以照用,而且你用呢個身分去歐洲國家包括愛爾蘭stay滿5年即刻可以申請做當地國籍,咁到時就唔會有doubt。

到時樓主有咩事點兜啊 唔好低能啦
同埋...如果真係bc又邊會轉國籍. bno就五年入籍 ,但如果係bno身份,係要用visa連續居留
想問下個status 轉左dispatched 要幾耐先收到?

2-3日 btw 我啱啱果次勁快 成個process一個星期多啲
要知道你本嘢係唔係BC係睇呢幾樣

1) 封面有無寫 European Union
2) observation page 通常都只會寫There are no official observations,但一定唔會出咩唔使entry certificate 入英國同香港居留權嘅嘢。
3) 國籍欄寫British Citizen
4) 機碼第二行國籍碼係寫GBR

相對BN(O)係咁

1) 封面無European Union
2) observation page 一定要有兩句嘢,一就係唔使申請entry certificate 都可以入境英國同埋你持有一張話你有香港居留權嘅身份證兼連埋你正確嘅身份證號碼,唔齊嘅話一定要叫HMPO加返齊。
3) 國籍係寫British National (Overseas)
4) 機碼第二行國籍碼係寫GBN

如果同時有bno同bc身分,本British Citizen護照嘅observation會寫明

THE HOLDER OF THIS PASSPORT HAS HONG KONG IDENTITY CARD NO .......... WHICH STATES THAT THE HOLDER HAS RIGHT OF ABODE IN HONG KONG. THE HOLDER IS ALSO A BRITISH NATIONAL (OVERSEAS).

同時有兩種身分嘅人,得兩個途徑

一係居英權計劃登記做BC或者本身係BC,在97前免費登記埋做BNO
二就係有BNO在先,之後再符合入籍條件所以register做BC

呢類人嘅observation,係唔會寫There are no official observations,大家講到見到observation又話懷疑又點,根本就係靠嚇。

好老實講,全球咁多國家,連BNO同BC都未分得清,講白d,你個observation唔係話你改左名佢都唔會特別理你啦。再講,中國護照同香港護照設計唔同,even顏色都唔同,都有人調亂啦。台灣護照都可以睇錯當你中國護照。你本BC咁多個位完全符合,怕咩

真係要深究,你本野同正式持有兩種身分嘅人嘅護照,唯一分別淨係得observation頭一句話入UK唔需要entry certificate多出黎,大佬,英國呢d做野咁holiday mood嘅,點會有人深究?

苦口婆心同你講,除非你覺得唔care個BC國籍,覺得BNO is better than BC,熱愛大中華,做緊公務員,否則你切勿亂黎。而家個個都唔想留係起香港,你大好機會有人送到張門券到你手,10年時間比3年你考慮籌備搬去愛爾蘭,住滿5年正式成為愛爾蘭人,到時本BC你掉左佢都得,但如果你而家話要void左佢,咁係好折墮,亦都好肯定你將來一定會後悔,我寫包單。

唔好介意我坦率。
俾着我都忐忑。

我諗無邊個唔想係堅BC,不過最驚係辭咗香港份工移民但未入籍之際,HMPO話佢攪錯,叫你俾返本BC去換返BNO。

我覺得如果事主仲後生,香港份工普普通通的話,咁趁未脫歐去其他歐盟國家試吓都無妨。搵啲十拿九穩五年入得籍嘅歐盟國家最好。

sure

同埋...如果真係bc又邊會轉國籍. bno就五年入籍 ,但如果係bno身份,係要用visa連續居留

出事?全本護照得個observation多1句野咁大吧,邊個識?你practical D啦,英國自己d IO都未識曬啦,莫講話其他國家。其他國家最多都係認EU同British citizen咋。

真係比人問起個observation喎,使乜兜啊?咪話我係BNO加BC囉,並且我確信我係囉,HMPO都「書面」起本護照話我係咯,唔通我話我唔係咩?你唔係認為市民有責任解釋HMPO嘅錯下嘛?大佬我係普通市民,國籍我識條鐵咩,你HMPO都唔識嘅憑咩我要識呢?況且而家係英國社會,唔係中國,中國佢做錯野都係你負責,英國的話,書面嘅野就係有法律效力,佢書面錯,你係有權照單全收,起更正前都係有法律承認。

再講,到時10年後先黎取消分分鍾可以請律師打官司要求reinstate個BC添。
要知道你本嘢係唔係BC係睇呢幾樣

1) 封面有無寫 European Union
2) observation page 通常都只會寫There are no official observations,但一定唔會出咩唔使entry certificate 入英國同香港居留權嘅嘢。
3) 國籍欄寫British Citizen
4) 機碼第二行國籍碼係寫GBR

相對BN(O)係咁

1) 封面無European Union
2) observation page 一定要有兩句嘢,一就係唔使申請entry certificate 都可以入境英國同埋你持有一張話你有香港居留權嘅身份證兼連埋你正確嘅身份證號碼,唔齊嘅話一定要叫HMPO加返齊。
3) 國籍係寫British National (Overseas)
4) 機碼第二行國籍碼係寫GBN

如果同時有bno同bc身分,本British Citizen護照嘅observation會寫明

THE HOLDER OF THIS PASSPORT HAS HONG KONG IDENTITY CARD NO .......... WHICH STATES THAT THE HOLDER HAS RIGHT OF ABODE IN HONG KONG. THE HOLDER IS ALSO A BRITISH NATIONAL (OVERSEAS).

同時有兩種身分嘅人,得兩個途徑

一係居英權計劃登記做BC或者本身係BC,在97前免費登記埋做BNO
二就係有BNO在先,之後再符合入籍條件所以register做BC

呢類人嘅observation,係唔會寫There are no official observations,大家講到見到observation又話懷疑又點,根本就係靠嚇。

好老實講,全球咁多國家,連BNO同BC都未分得清,講白d,你個observation唔係話你改左名佢都唔會特別理你啦。再講,中國護照同香港護照設計唔同,even顏色都唔同,都有人調亂啦。台灣護照都可以睇錯當你中國護照。你本BC咁多個位完全符合,怕咩

真係要深究,你本野同正式持有兩種身分嘅人嘅護照,唯一分別淨係得observation頭一句話入UK唔需要entry certificate多出黎,大佬,英國呢d做野咁holiday mood嘅,點會有人深究?

苦口婆心同你講,除非你覺得唔care個BC國籍,覺得BNO is better than BC,熱愛大中華,做緊公務員,否則你切勿亂黎。而家個個都唔想留係起香港,你大好機會有人送到張門券到你手,10年時間比3年你考慮籌備搬去愛爾蘭,住滿5年正式成為愛爾蘭人,到時本BC你掉左佢都得,但如果你而家話要void左佢,咁係好折墮,亦都好肯定你將來一定會後悔,我寫包單。

唔好介意我坦率。

三年準備唔得啦,分分鐘年零之後脫歐,要試就快手。 機會唔係時時有。

我建議你,唔好貿然問HMPO,最好問問英國嘅國籍律師。簡單諮詢都可以知好多基本野,例如,律師會話你知,出錯本護照比你都可以成功比你入籍。

之前hmpo拒絕出本Bno比我,律師都有問我一個問題就係have you been issued a passport in error。任何野in error都可以成為possible legal point去做。

我建議你,唔好貿然問HMPO,最好問問英國嘅國籍律師。簡單諮詢都可以知好多基本野,例如,律師會話你知,出錯本護照比你都可以成功比你入籍。

之前hmpo拒絕出本Bno比我,律師都有問我一個問題就係have you been issued a passport in error。任何野in error都可以成為possible legal point去做。

問o左o拿?
你住英國?

問o左o拿?
你住英國?

冇呀 我係香港
上面幾段野
睇落又有道理感謝
1. 前幾年已經唔會再係BC護照上印持有護照者有香港居留權嘅字眼,求都唔會寫。

2. 我要話你聽我哋個post要講嘢專業,如果唔係就同時事台班友仔鳩噏唔使本無分別。佢要知道佢揸住本咁嘅嘢出去用可以面對啲乜嘢風險,你係咪保證全世界無任何一個IO唔會因為佢本BC多咗兩句字唔懷疑先?佢自己睇完我哋講,覺得唔係啲乜嘢嘅,咁咪由佢囉,我又阻唔到佢,的確就現時佢嘅講法除咗嗰兩句字之外同BC無乜分別,但我唔認為呢啲說法係靠嚇,除非你保證到無人會懷疑,只要有機會發生而你揸一本普通護照係唔會發生嘅時我都會提出黎。

3. 愛爾蘭的確係不二之選,惟一英國退歐後仍可保持英歐公民權利嘅國籍
1. 前幾年已經唔會再係BC護照上印持有護照者有香港居留權嘅字眼,求都唔會寫。

2. 我要話你聽我哋個post要講嘢專業,如果唔係就同時事台班友仔鳩噏唔使本無分別。佢要知道佢揸住本咁嘅嘢出去用可以面對啲乜嘢風險,你係咪保證全世界無任何一個IO唔會因為佢本BC多咗兩句字唔懷疑先?佢自己睇完我哋講,覺得唔係啲乜嘢嘅,咁咪由佢囉,我又阻唔到佢,的確就現時佢嘅講法除咗嗰兩句字之外同BC無乜分別,但我唔認為呢啲說法係靠嚇,除非你保證到無人會懷疑,只要有機會發生而你揸一本普通護照係唔會發生嘅時我都會提出黎。

3. 愛爾蘭的確係不二之選,惟一英國退歐後仍可保持英歐公民權利嘅國籍

啱嘅,講清楚都好,畢竟機率呢d野話唔埋。
不過我都係覺得,既然「神嘅旨意」突然來臨,咁就安然接受啦。好多人根本唔care上面寫乜,連自己係真BC都唔知以為係BNO。如果佢地身上發生呢件事,睇怕都係當BNO咁用10年然後再續先更正返。

話說呢本野去美國旅行唔使簽證,去歐洲搵工又唔使簽證,超正。
轉咗 dispatched 通常幾耐先收到dhl sms ?

風險係有,但大家都分析過
大不了過關被人扣
一年去得幾多次旅行?]
而且大家都認為被扣機率唔高
除左呢個後果有無其他後果先?
你要記著唔係你錯
收到本護照名啱相啱就係我架啦
其他嘢識條鐵
何況值博率絕對cover風險有凸
賺到仲要唔止你一個
分分鐘可以幫埋你下一代
賺唔到又無乜蝕底
驚咪收埋唔用
去旅行用火車頭
"共享中国人的荣耀"
你都係唔想共享中国人荣耀
先去申請BNO
大好機會有得博你走去自首
唔係咁傻仔下話?
講到尾咪又係心態問題
香港人都係鍾意搏懵
講到尾咪又係心態問題
香港人都係鍾意搏懵

比你搏唔搏
講到尾咪又係心態問題
香港人都係鍾意搏懵

比你搏唔搏

唔會
我覺得個福延下代講法未必成立,除非佢真係已經移民歐洲。

如果係喺歐洲以外生嘅,咁佢下一代個英國國籍係唔肯定。英國套國籍法直接簡接要父母交代自己個BC係點拎得到。呢個情況,Leaving巴佢根本就證明唔到自己個BC點嚟。唔可能單靠本Passport寫BC就得,因為有所謂by descent嘅質疑,到時又係死。

但係移民又係咪必然可行?呢樣就睇巴打自己情況

不過,巴打諗單純講BC呢本Passport為巴打帶嚟嘅好處,同有機會被發現係K胎嘅呢個情況做個平衡之後,再決定都未遲。
講到尾咪又係心態問題
香港人都係鍾意搏懵

比你搏唔搏

唔會

唔搏,一陣過關比人塔咗仲 on9
講到尾咪又係心態問題
香港人都係鍾意搏懵

比你搏唔搏

唔會

到時畀人問起口疾疾就My Name is Jeff
講到尾咪又係心態問題
香港人都係鍾意搏懵

比你搏唔搏

唔會

到時畀人問起口疾疾就My Name is Jeff

到時on99 唔方唔 i go school by bus

sure

出事?全本護照得個observation多1句野咁大吧,邊個識?你practical D啦,英國自己d IO都未識曬啦,莫講話其他國家。其他國家最多都係認EU同British citizen咋。

真係比人問起個observation喎,使乜兜啊?咪話我係BNO加BC囉,並且我確信我係囉,HMPO都「書面」起本護照話我係咯,唔通我話我唔係咩?你唔係認為市民有責任解釋HMPO嘅錯下嘛?大佬我係普通市民,國籍我識條鐵咩,你HMPO都唔識嘅憑咩我要識呢?況且而家係英國社會,唔係中國,中國佢做錯野都係你負責,英國的話,書面嘅野就係有法律效力,佢書面錯,你係有權照單全收,起更正前都係有法律承認。

再講,到時10年後先黎取消分分鍾可以請律師打官司要求reinstate個BC添。

同意
HMPO做野唔駛你教

所有野都係有危先有機
今次真係認祖歸英
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞