『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
寄去英國真係好撚耐,星期一寄,到依家都未收到
我又唔見左張 receive 無得去check
早知貴小小寄speedpost

speedpost
星期五去屋企附近郵局寄
星期一英國佬就簽收左
填資料果到一定要填grandfather 個名?

幫呀媽填 佢唔記得左佢呀公咩名

因為之前屋企人續bno果時,無印象要填啊公個名呢個item,所以想問清楚

因為之前屋企人續bno果時,無印象要填啊公個名呢個item,所以想問清楚

我幫我老母錢嗰陣知道個名但係唔知出生日期
但係唔填又去唔到下一版
所以求其夠填個日子之後再係備註打話唔知確實日期

但係唔填又去唔到下一版

要填母系果邊上兩代d資料
剩係得個名都批

但係唔填又去唔到下一版

你淨係填咗 additional info 寫唔知已經過得啦,做乜填假資料
好心啦,哂咁多時間係度等人答,睇doc咪一早有答案
求教,如果完全無祖父母既資料唔填得唔得?
又多咗人

方法一
今晚問你老豆老母你阿爺係邊位

方法二
如果你阿爺去咗賣鹹鴨蛋,就明天一早去拜佢 睇佢叫咩名 有埋生死日期

方法三
睇doc

方法四
追晒新舊登post

方法五
N/A

方法一

方法二
如果你阿爺去咗賣鹹鴨蛋,就明天一早去拜佢 睇佢叫咩名 有埋生死日期

方法三
睇doc

方法四
追晒新舊登post

方法五
N/A

email 問 hmpo
又多咗人

日日派膠
寧願少啲人好過
講咗好多次對住啲唔睇doc既人真係唔覆好過啦
各位何必要咁勞氣屌佢地

方法一

方法二

方法三
睇doc

方法四
追晒新舊登post

方法五
N/A

報左夢,已解決

但係唔填又去唔到下一版

你淨係填咗 additional info 寫唔知已經過得啦,做乜填假資料

唔知喎,佢一定要我填出世日期🤷🏻‍♀️

方法一

方法二

方法三
睇doc

方法四
追晒新舊登post

方法五
N/A

報左夢,已解決

啱啱我就上去玩咗一次,我就唔知咩叫唔得啦,個系統嘅流程都無變過
再一次證明香港啲旅行社同傳媒越嚟越廢,只係識得吹捧廁板幾好。攞住廁板去哈薩克都係得十四日,BNO去係三十日免簽。網上唔少BLOG啲人用廁板入哈薩克,用BNO入吉爾吉斯。我都唔明點解唔一次過用BNO。我發覺香港人樣樣嘢都伸慣手,都唔會自己去求證一下。 就連續領護照咁簡單嘅事,討論都開到第九期,所有資訊都置頂,都仲會有人伸手。 我諗若果無呢個POST,香港會死好多人:懶到死

仲有唔少傻仔係外地唔見廁板仲諗住可以攞住張中國旅行證繼續行程。唉,都唔知係咪俾人洗腦洗到懵咗,話明旅行證就唔係護照啦,封面香港兩粒字都無,憑咩外國免簽俾呢本旅行證。若果呢本神嘢都可以免簽,十四億人一早狗衝出國啦。

我勸呢度各位巴絲唔好再做好心啦,好心變咗壞事。倒不如大家有時間分享吓網上BNO人係旅途嘅遭遇或者問題,等大家清楚瞭解自己本護照出門後有咩要注意仲好。

再一次證明香港啲旅行社同傳媒越嚟越廢,只係識得吹捧廁板幾好。攞住廁板去哈薩克都係得十四日,BNO去係三十日免簽。網上唔少BLOG啲人用廁板入哈薩克,用BNO入吉爾吉斯。我都唔明點解唔一次過用BNO。我發覺香港人樣樣嘢都伸慣手,都唔會自己去求證一下。 就連續領護照咁簡單嘅事,討論都開到第九期,所有資訊都置頂,都仲會有人伸手。 我諗若果無呢個POST,香港會死好多人:懶到死

仲有唔少傻仔係外地唔見廁板仲諗住可以攞住張中國旅行證繼續行程。唉,都唔知係咪俾人洗腦洗到懵咗,話明旅行證就唔係護照啦,封面香港兩粒字都無,憑咩外國免簽俾呢本旅行證。若果呢本神嘢都可以免簽,十四億人一早狗衝出國啦。

我勸呢度各位巴絲唔好再做好心啦,好心變咗壞事。倒不如大家有時間分享吓網上BNO人係旅途嘅遭遇或者問題,等大家清楚瞭解自己本護照出門後有咩要注意仲好。

一早話撚咗喇,引埋成班傻鳩仲話咩人多好辨事

香港地勤有無check visa?

啱啱我就上去玩咗一次,我就唔知咩叫唔得啦,個系統嘅流程都無變過

可能因為我填咗名,所以一定要填埋日期
又多咗人

日日派膠
寧願少啲人好過

咁又唔係既。召喚返真香港人,愈多都係愈好。

討論多左,亦非壞事。

當然,詐訓果d自然唔會來,人地咁光榮。

各位準申請人,睇doc幫到你。

香港地勤有無check visa?

CHECK咩VISA? 根本就唔需要VISA。 佢CHECK勻全本都唔會有VISA。
https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=KZ&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=GF&subuser=GFB2C
又多咗人

日日派膠
寧願少啲人好過

咁又唔係既。召喚返真香港人,愈多都係愈好。

討論多左,亦非壞事。

當然,詐訓果d自然唔會來,人地咁光榮。

各位準申請人,睇doc幫到你。

真果班香港人,係一直以嚟堅持只用BNO身份。而果班人亦都唔需要呢個POST都換到護照,因為佢地恆常到期換護照。 李波單嘢都過咗一年半,要醒覺要知驚都果陣即刻換啦。 若果你有心做一件事,都唔係等咗十幾廿年先做? 調返轉嚟講,你有見過幾多人廿年來都用BNO,係最近先轉用廁板丫? 討論多咗唔係唔好,不過都要有啲質素,既然係英籍人士,就算英文唔叻,都唔好連最基本嘅英文都話唔識唔肯定,政府雖則係衰,都俾咗九年免費教育,都唔好肉酸到廿六隻字母都執唔齊丫。 雖則與生俱來係有英國護照,但都唔應該老奉咁,HMPO網頁啲英文已經簡單到唔可以再簡單,咁樣設計都係要普羅英籍人士容易理解,再加上呢度啲巴絲已經仁至義盡將所有連HMPO網頁都無嘅資料都整理好,經常更新。 睇都唔睇就問,加上過咗十幾廿年先嚟換護照,對英國忠誠度成疑,仲要SPOON FEED佢地? 咁同啲蝗又食又拎有咩分別?

我個人不嬲都好MEAN嘅,我就唔信無人答會申請唔到BNO兼HMPO食咗佢份申請費。
又多咗人

日日派膠
寧願少啲人好過

膠都費事派,啲人英文又睇唔明,有中文又唔睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞