『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
睇完個doc,
想問下有朋友有BNO, 不過佢過左期未續返, 咁可唔可以幫我副簽?

同埋如果用佢身份, 係咪要彩色影印埋佢本BNO 寄過去?

求教 想呢兩個星期搞掂, 拎返本BNO

第一頁有答案

第一頁個DOC 有講BNO符合資格, 而BNO 個身份係永久, 但無提及係咪要有效的BNO護照 所以想問清楚

睇 #6

噢 唔該巴打 我一直以為係要指定國籍或者專業人士, 原來係要同時具備兩個身份, 咁我無行了

睇完 發覺我個朋友只係持過期BNO, 同埋無業 , 咁我無行了

即係咁 中英聯合聲明已經係歷史文件 你會點做先?
睇DOC 追晒舊登連登呢個POST 大把人成功 各有做法 但唔犯法
你有舊BNO 同冇BNO 好唔同 有人搏唔副簽成功 搏唔到就再寄出世紙學生證
OR 搏香港護照人副簽
做唔做 有幾想 睇你心態

我應該都會搵佢照做先, 彈返轉頭先再算
睇完個doc,
想問下有朋友有BNO, 不過佢過左期未續返, 咁可唔可以幫我副簽?

第一頁有答案

第一頁個DOC 有講BNO符合資格, 而BNO 個身份係永久, 但無提及係咪要有效的BNO護照 所以想問清楚

睇 #6

噢 唔該巴打 我一直以為係要指定國籍或者專業人士, 原來係要同時具備兩個身份, 咁我無行了

睇完 發覺我個朋友只係持過期BNO, 同埋無業 , 咁我無行了

咁你慢慢

你地用邊種方法寄過去英國

坐巴士落郵局
上次去荷蘭冇印,去到比利時俾個io話本bno應該要蓋印,搞到不斷問我野,因為入荷蘭冇印,最後入英國嗰邊都有蓋印

入英國冇印你就真係要驚喇

我入英國佢問我黎幾多日之後就直接畀我走,都係無印
上次去荷蘭冇印,去到比利時俾個io話本bno應該要蓋印,搞到不斷問我野,因為入荷蘭冇印,最後入英國嗰邊都有蓋印

入英國冇印你就真係要驚喇

我入英國佢問我黎幾多日之後就直接畀我走,都係無印

其實全世界都開始電子化
遲早取消曬D申根過多幾年eta後得估都有機會無
睇完個doc,

第一頁有答案

睇 #6

依家去識返個,兩年後再黎過

係時候了解多d身邊朋友
(雖然咁樣好似好功利主義)
岩岩追post bno變bc事件
我好想講,個d想博懵既人同大陸人用d旁門左道落黎香港有咩分別?
唔係諗住點用自己既能力去移民,而係想以博懵執小便宜既心態.
咁我想問你地同你地口中既蝗蟲有咩分別?
真係覺得好嘔心.
香港點解會死,除左d中共之外,仲有好似你地呢d咁既"香港人"先會拖垮哂.
岩岩郵局掛號,佢話要14日,希望快d 到
點先可以爭取到BNO越南免簽

早幾年明明係British passport holder可免簽
今年就講明British citizen 先有免簽

無得爭取架啦
唯有等佢地批比British nationals/all British passport

話說 脫左勾之後BC個封面係咪會變到同BNO一樣

14日係最多,一般4日到
我好想講,個d想博懵既人同大陸人用d旁門左道落黎香港有咩分別?
真係覺得好嘔心.
香港點解會死,除左d中共之外,仲有好似你地呢d咁既"香港人"先會拖垮哂.

唔該你搞清楚
係英國人欠BNO一個公道
但香港人無欠過中國人
真係覺得好嘔心.

唔該你搞清楚
但香港人無欠過中國人

我唔覺得咁係一個合理嘅理由,不過只係我個人咁諗

唔好睇少hkpost掛號, 一般自投寄起一星期內到利物浦
利申: bno未加價前, 貼埋快郵貼紙, 5日到左

唔急咪香港郵政空郵掛號
急埋DHL/Fedex, 兩至三日到
真係覺得好嘔心.

唔該你搞清楚
但香港人無欠過中國人

呢個係事實
英國係香港人無任何選擇下送左香港比中國
而且英國無就中國違反中英聯合聲明既情況下對香港作出任何保證

我都冇否認過依個事實
真係覺得好嘔心.

回你一句!爽喔
返英國住住先

郵局仲有隻特快,不過要150蚊左右,佢話2 日左右到
如果唔係趕到瀨屎咁使用啦
真係覺得好嘔心.

唔該你搞清楚
但香港人無欠過中國人

呢個係事實
英國係香港人無任何選擇下送左香港比中國
而且英國無就中國違反中英聯合聲明既情況下對香港作出任何保證

我都反覆諗過呢個問題,但我最後發現,BNO變BC其實係過到我自己道德條線。
如果今日,找錢找多左,我會出聲,但而家的確唔可以用呢條線黎量度。
當支那話,中英聯合聲明已經過時,而英國又默默接受,我覺得而家再講道義,已經「過時」

我用係最平果隻,四十幾蚊,speedpost 要 二百幾蚊,價錢差好遠下
lm

我用係最平果隻,四十幾蚊,speedpost 要 二百幾蚊,價錢差好遠下

話時話,其實英國果邊有時搞得好快,一兩個星期搞好,係睇文件齊唔齊,有冇副簽,定係佢地hea 定唔hea 做
真係覺得好嘔心.

回你一句!爽喔
返英國住住先

到時入到境上來報個平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞