『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
我副經理係BC 但同佢又唔係話好熟,
其他中學同學,或者大學同學都無有效既bno 或者bc
有都係過左期無續

有遠房親戚有加拿大戶照,或者澳洲戶照,但又未熟到可以借佢本passport 黎影印個隻

唔得就唯有落去搵區議員試下
再唔得就無辦法了

使鬼搵副簽

希望唔洗啦

我覺得區議員唔會幫哩D野
純粹覺得
有都係過左期無續

有遠房親戚有加拿大戶照,或者澳洲戶照,但又未熟到可以借佢本passport 黎影印個隻

再唔得就無辦法了

區議員識你兩年

除非真係熟
仲要好多政黨都唔洗揀
有都係過左期無續

再唔得就無辦法了

區議員識你兩年

除非真係熟
仲要好多政黨都唔洗揀

起碼佢知道我姓咩,平時見到面會打到招呼囉
去巴黎啲職員唔識分BNO
入凡爾賽宮同上凱旋門都唔洗錢
啲拎特區嘅frd講哂操口

去巴黎啲職員唔識分BNO
入凡爾賽宮同上凱旋門都唔洗錢
啲拎特區嘅frd講哂操口

最低級果d職員係咪求尻其check

就算知道係BNO,都有優惠,因為出左英國大家就當你係英國人,除非係要工作或居留
用本bb相bno申請冇副簽
如果佢唔批要我再搞
洗唔洗比多次錢?

如果你sd 完過去,佢要求你要副簽,而你又90日內俾唔到就會rejected

咁就要俾多次錢
如果佢唔批要我再搞
洗唔洗比多次錢?

如果你sd 完過去,佢要求你要副簽,而你又90日內俾唔到就會rejected

咁就要俾多次錢

其實呢,你睇 doc 就知擔心 reject 係多餘架
additional information 無填到特區護照號碼
剩係填左HKID有無問題
additional information 無填到特區護照號碼

身份證同特衰唔係彩色影印咩
寫個冧把落去add. info做乜柒?

身份證同特衰唔係彩色影印咩
寫個冧把落去add. info做乜柒?

嗱,揸正黎做呢,係要填嘅,不過唔填會唔會死人呢,係唔會嘅。
如果佢唔批要我再搞
洗唔洗比多次錢?

咁就要俾多次錢

補文件得6星期,無90日咁多。
如果佢唔批要我再搞
洗唔洗比多次錢?

你呢條問題連超級簡陋嘅官方中文指引都有答案,可唔可以認真睇哂第一頁嘅文件先?
認真問 脫左歐本野仲有咩用

未脫英都仲有用

我問返你,BNO同退出歐盟有乜關係?BNO從來唔係歐盟國民,你法律上嘅權利唔會有任何改變。

如果你只關心傳說嘅「居歐權」,咁我直接答你本嘢由1987年7月1日到依家本嘢都無用,無謂浪費時間。
我就黎寫份退出英國國籍教學黎回應啲問垃圾問題嘅人 呢個post啲問題廢到
我就黎寫份退出英國國籍教學黎回應啲問垃圾問題嘅人 呢個post啲問題廢到

個doc都冇寫我阿公叫咩名
如果佢唔批要我再搞
洗唔洗比多次錢?

咁就要俾多次錢

補文件得6星期,無90日咁多。

一收到本野發現污糟左
d英國佬

如何退出英國國籍
簡介
你可以申請退出英國國籍。一旦獲批你會收到退出英國國籍證書用來表明你不再是英國籍人士。
若你要歸化他國或你已經有多重國籍,你或者要申請退出英國國籍。
你可以退出下列:
英國公民British citizenship
英國海外領土公民British overseas territories citizenship
英國海外公民British overseas citizenship
英籍人士British subject status
英國國民(海外)British national (overseas) status
你可以同時放棄上述各項。
退出國籍只影響你但不會影響你的家人(但影響你未來子女).
放棄國籍會影響你的居英權。
何時可以退出
符合下列其中一項即可申請:
你已經有他國國籍
你會在放棄英籍後擁有他國國籍
你必須:
年滿18歲(除非在18歲之前已婚)
精神健全(unless it’s decided that it’s in your best interest)
https://www.gov.uk/renounce-british-nationality

2. 申請

填寫RN表格及搵18歲又識你既人副署

份表有2部分,官方及申請人各一,請兩份填相同答案。

You can use the same form to give up more than one type of British nationality at the same time, unless one of them is British overseas territories citizenship. If so, you need to fill in 2 forms.

遞交申請

請將申請表、費用及證明文件郵遞到以下地址:

UKVI
Department 1
The Capital
New Hall Place
Liverpool
L3 9PP

在海峽群島Channel Islands 或萌島 the Isle of Man 或英國海外領土
申請書請交總督。

Supporting documents

You’ll need to send your passport as evidence of your current citizenship status. If you don’t have one, send your birth certificate or certificate of registration or naturalisation.

If you got your citizenship or status through descent from your parent or grandparent, you’ll need to send documents proving:

their citizenship or status
your relationship to them

Evidence of future status

You must send evidence showing either:

you have another citizenship or nationality, or will have one when you have made your declaration to give up your British status - eg a passport for the other country or an official statement from that country saying you’re a national
you’re about to become a citizen of another country - this should be an official letter from the country saying you’ll be granted citizenship there when you’ve renounced your British citizenship or status

Evidence of marriage for under 18s

Send your marriage certificate if you’re under 18 and have been married.
Cost

Read about the fees for citizenship applications.
How to pay

You can pay by cheque, credit card or debit card - include a payment slip when you apply.
新bno內頁好撚花
Declaration form received, being processed

終於轉status 了,前後寄左8日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞