『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
續完之後離境好撚有自信

之前同fd去日本填入境卡,國籍寫英國唔係支那香港,人都精神d。

之前成特衰fd仲話出國沒人用bno,填英國小心被人問長問短。

之後去買野退稅個陣,張退稅單出國籍係英國,即時潤9返佢地。寫英國做國籍做咩錯

真係可以填英國?
8月去日本試試去先

續完之後離境好撚有自信

之前同fd去日本填入境卡,國籍寫英國唔係支那香港,人都精神d。

之前成特衰fd仲話出國沒人用bno,填英國小心被人問長問短。

之後去買野退稅個陣,張退稅單出國籍係英國,即時潤9返佢地。寫英國做國籍做咩錯

我身邊啲人都話用廁板去烏克蘭、哈薩克、馬其頓呢啲地方免簽,BNO申請簽證好麻煩,如果我信果班人講都枉我讀咗十幾廿年屎片,人云亦云。自己唔去求證唔去經歷點知唔得。結果,呢三國+白俄、格魯吉亞都去過啦,一本BNO入境,乜簽證都無申請過。

所以做人唔好咁on9,人講話屎唔臭就走去食,最緊要有主見。
美帝簽證手已到
9月準備去中美洲闖蕩一番

諗住玩幾多日?
美帝簽證手已到
9月準備去中美洲闖蕩一番

諗住玩幾多日?

其實唔多,諗住放大假去十日,不過未決定去邊。
下年大假就搵緊伴去古巴
續完之後離境好撚有自信

真係可以填英國?
8月去日本試試去先

而家張入境表已經唔洗填國籍
另外想問有冇巴絲去過馬來西亞?想問你地入境果陣個io 係比免簽30日定90日你地?果次我去個io 比左30日我,我都冇為意,到番香港check timatic 先知british passport 係entitle 90日,特衰先係30日

沙巴就30日
吉隆坡就90日

我早你一、兩日入吉隆坡,印象我得三十日(護照唔係手)

我上年KLIA2入得30日
續完之後離境好撚有自信

真係可以填英國?
8月去日本試試去先

而家張入境表已經唔洗填國籍

海關果張仲要
續完之後離境好撚有自信

真係可以填英國?
8月去日本試試去先

一直都寫英國
續完之後離境好撚有自信

真係可以填英國?
8月去日本試試去先

要填支那腥講架

屌又派膠
另外想問有冇巴絲去過馬來西亞?想問你地入境果陣個io 係比免簽30日定90日你地?果次我去個io 比左30日我,我都冇為意,到番香港check timatic 先知british passport 係entitle 90日,特衰先係30日

沙巴就30日
吉隆坡就90日

我早你一、兩日入吉隆坡,印象我得三十日(護照唔係手)

我上年KLIA2入得30日

續完之後離境好撚有自信

真係可以填英國?
8月去日本試試去先

要填支那腥講架

屌又派膠

明明Q&A已經有講點填
留名
今朝出郵局寄speedpost
返屋企一check,原來寄出時間過左截郵
排左勁耐隊,啱啱好踩正14:10
咁樣蝕一日好唔抵
咁樣蝕一日好唔抵

好心急咩
咁樣蝕一日好唔抵

好心急咩

我寄左一星期仲未到
好驚彈飛要副簽
咁樣蝕一日好唔抵

好心急咩

我寄左一星期仲未到
好驚彈飛要副簽

我自動俾個system當左做first apply自動波要countersign,我搵左我老細簽
諗諗下仲好,一野了結左佢,唔使擔心彈回頭
咁樣蝕一日好唔抵

好心急咩

我寄左一星期仲未到
好驚彈飛要副簽

我之前就係咁
寄過去成星期先收到
之後又要我補返countersign
再寄過去又一星期
反而搞掂晒送返黎香港係超快
前前後後由申請到拎到新bno差唔多一個月
我副經理係BC 但同佢又唔係話好熟,
其他中學同學,或者大學同學都無有效既bno 或者bc
有都係過左期無續

有遠房親戚有加拿大戶照,或者澳洲戶照,但又未熟到可以借佢本passport 黎影印個隻

唔得就唯有落去搵區議員試下
再唔得就無辦法了
有都係過左期無續

有遠房親戚有加拿大戶照,或者澳洲戶照,但又未熟到可以借佢本passport 黎影印個隻

再唔得就無辦法了

使鬼搵副簽
有都係過左期無續

再唔得就無辦法了

使鬼搵副簽

希望唔洗啦

沙巴就30日
吉隆坡就90日

沙巴就30日
吉隆坡就90日

點解sabah比90
kl 30?

沙巴就30日
吉隆坡就90日

點解sabah比90
kl 30?

我都唔知
又多咗人

日日派膠
寧願少啲人好過

膠都費事派,啲人英文又睇唔明,有中文又唔睇。

唔好咁啦
個個咁醒連登就冇咁韾香啦~

我果時未有哩個post,自己慢慢查證資料,逐個朋友問副簽,問到俾幾多人話咩有中国人唔做俾幾多人𨳒。

宜家副簽應該易搵好多。
有都係過左期無續

再唔得就無辦法了

區議員識你兩年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞