『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

did you look at your hkid card for first issuance date?

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

蘋果
外交部司長:《聯合聲明》無賦予英權力
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170709/20083682

星島
徐宏:《聯合聲明》下英方無權責
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1629384&target=2

YAHOO 班PK留言睇到火
https://hk.news.yahoo.com/%E5%BE%90%E5%AE%8F-%E8%81%AF%E5%90%88%E8%81%B2%E6%98%8E-%E4%B8%8B%E8%8B%B1%E6%96%B9%E7%84%A1%E6%AC%8A%E8%B2%AC-221109016.html

冇咩權責丫
話void咗就void咗啦
對稿好冇?
蘋果
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170709/20083682

星島
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1629384&target=2

https://hk.news.yahoo.com/%E5%BE%90%E5%AE%8F-%E8%81%AF%E5%90%88%E8%81%B2%E6%98%8E-%E4%B8%8B%E8%8B%B1%E6%96%B9%E7%84%A1%E6%AC%8A%E8%B2%AC-221109016.html

岩岩print左張declaration form出黎話要副署
想問下副署人係過期既bno得唔得?
同埋係咪要一張副署人既相?我見佢有個位係要貼相
岩岩print左張declaration form出黎話要副署
想問下副署人係過期既bno得唔得?
同埋係咪要一張副署人既相?我見佢有個位係要貼相

為左你個 著想,你睇多次份doc 先
我跟住頭post個doc同爬左呢個post去續領bno, 今朝終於收到了,多謝各位巴打整理既doc

Ps過左期十幾年,搵唔到副簽,只係寄左舊bno, 特區護照影印本、身份証影印本、同兩張相,6月29日speedpost寄
蘋果

星島

其實衰d咁諗,睇wiki 講之前英國想簡化國籍衰左,用bno 基於中英聯合聲明而有限制用擋箭牌

如果而家就咁話廢左就廢左,實會有人追英國政府數,解決bno 問題。搞到突然多左幾百萬人口,會唔會因為咁,英國死都要繼續承認中英聯合聲明。
老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

did you look at your hkid card for first issuance date?

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

其實點解咁多人覺得有BN(O)就一定香港出生?
到我報喜 今日終於拎到由阿聯酋飛返嚟嘅新護照 多謝整doc嘅巴打們,認真詳細睇跟住做就冇問題

填資料方面我淨係填咗阿媽,老豆同阿公阿婆都冇填

文件方面,只係交咗彩印嘅身分證同埋特衰,連埋舊護照、聲明書同埋銀行statement

至於好多巴絲好關心嘅副署人,咁啱我同朋友都一齊申請續證,而我哋做緊又係on list嘅職業,所以就算本護照過咗期,照簽都冇問題

Any肥,再一次多謝整doc嘅巴打們

請問巴打你影埋工作證明俾佢地?
因為小弟都係做緊 on list 嘅職業,唔想揾同事幫我簽
開頭以為老母冇幫我拎
琴日老母突然比返本1歲果陣拎既bno
遲d去續

特衰同歡樂卡過左5年都冇續
開頭以為老母冇幫我拎
琴日老母突然比返本1歲果陣拎既bno
遲d去續

特衰同歡樂卡過左5年都冇續

仲未續? 咋咋林啦!
老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

因為香港特有
老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

因為香港特有

起碼係香港人機會率比特衰高
老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

因為香港特有

大陸游水落黎灣仔打完場交先入藉有bno既人應該清楚自己想要乜 一早renew晒 唔使過期十年追post 9up, 咁咪等你班港豬覺得個post全部都係香港出世囉

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

因為香港特有

大陸游水落黎灣仔打完場交先入藉有bno既人應該清楚自己想要乜 一早renew晒 唔使過期十年追post 9up, 咁咪等你班港豬覺得個post全部都係香港出世囉

實有大陸人有bno
但點都少過特衰多多聲
比例上可能10個大陸佬有bno:1000個大陸佬有特衰
本身已經轉左 Declaration form received, 後尾又轉番 Awaiting information from the applicant

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

因為香港特有

實有大陸人有bno
但點都少過特衰多多聲
比例上可能10個大陸佬有bno:1000個大陸佬有特衰

關於BN(O)既法律條文
Hong Kong Act 1985

Nationality

2(1)Her Majesty may by Order in Council make provision whereby—

(a)British Dependent Territories citizenship cannot be retained or acquired on or after the relevant date by virtue of a connection with Hong Kong; and

(b)persons who are British Dependent Territories citizens by virtue of any such connection may before that date (or before the end of 1997 if born in that year before the relevant date) acquire a new form of British nationality the holders of which shall be known as British Nationals (Overseas).

(2)An Order under this paragraph may require applications in respect of the new status mentioned in sub-paragraph (1)(b) above to be made before such time or times as are specified in the Order and may make provision whereby that status is to be held on and after the relevant date only by persons who are British Dependent Territories citizens immediately before that date.

(3)An Order under this paragraph may make provision for the avoidance of statelessness and may contain such supplementary, transitional and consequential provisions as appear to Her Majesty to be necessary or expedient for the purposes of the Order, including provisions amending the British Nationality Act 1981 and any other enactment.

(4)No Order shall be made under this paragraph unless a draft of it has been laid before and approved by a resolution of each House of Parliament.
如果上年用特區護照去過英國,今年終於有返BNO然後下個月會再去英國,入境個陣check到我有兩本passport會唔會有問題?

真心

其實我覺得去英國就應該冇問題,不過追返上兩個post有人話台灣唔可以雙重國籍,如果第一次入境係用特區之後都要用特區
純粹想問清楚因爲今次一定要入到境,唔係就會好麻煩

只講台灣,其他國家交返俾熟悉相關國家既巴打回覆。

我之前未續返BNO局住用廁所板
續返BNO後只用BNO
冇任何問題

總之臺証填邊本就用邊本
唔好搞咁多野
搞太複雜只係玩自己

利申已無廁所板

同你一樣
恭喜上面睇doc成功申請巴打

睇doc冇蝕底
本身已經轉左 Declaration form received, 後尾又轉番 Awaiting information from the applicant

你係咪一次用電話睇
一次用電腦睇?

我自己尋日係咁,2邊顯示唔同
不過今日兩邊都變返做Declaration form received
請問status轉左dispatched之後幾耐會收到DHL既sms? 佢會唔會直接踩上門?
唔見BNO護照,唔見香港護照點算?大家都討論得多比較得多嘞。

今日同大家分享一個,5次唔見「中國護照」嘅見證,因為手續同待遇同唔見「香港特區護照」一樣,所以大家參考吓喇!

「注意!內有殘體字及蝗語」

大家好我是拥有【海外丢护照累计五次】成就勋章的喵。

1、当你确认自己护照真的他妈的丢了,第一时间,报警。
有的国家需要你过去做笔录询问,有的国家不要,但这都不重要……重要的是你得拿到那张报警单(有的国家是物品遗失申告单)
2、上帝保佑你手里还有护照复印件、签证复印件、身份证复印件。都有的话,拿着这些东西去大使馆,受尽同胞白眼后可以补办旅行证/护照。别问我需要多少钱,这时候使馆爷爷允许你交钱都是在怜悯你。
2.1、理论上只要去大使馆申告护照丢失,且手续齐全,是可以选择补办护照或是申领旅行证的。不过事实操作中很大程度这是靠你的签证类型或使馆黑心程度来决定的。
2.2、西北五省户籍似乎一般都只发旅行证,回国补办护照,不过这个样本数还小,我并不确定。
2.3、旅行证就是回国证,补办护照的话有几率可能在当地补办签证,具体看国家。
2.4、虽然号称旅行证四天,护照十五天,但事实上就算你一切手续齐全,旅行证两周护照俩月恐怕才是常态。
2.5、如果你不幸没有各种复印件……我一般都自己ps一份交上去。当然,保证人都是真的。
2.6、各领事馆素质良莠不齐(一般都是莠),打交道的时候请尽可能的激发自己磨磨磨的潜质。
3、拿着补办完成的护照/旅行证回国时,有很大几率会被海关问丢失相关问题。

五次分别是:
玻利维亚摸包一次,使馆态度大爷。
东京池袋抢包一次,使馆态度简直绝了,后来在大阪补的。
米兰红绳被偷一次,呵呵呵呵呵呵。
美国那次怪我,去买东西手包忘在超市车里。补的相对顺利,在纽约。
利马机场被抢一次,第一次被人用枪指着头(估计没子弹),两周拿了个旅行证回国。
其实在台南还拿错过一次行李,不过后来找回来了不计。
想問下多唔多人冇寄出世紙都批到?
想問下多唔多人冇寄出世紙都批到?

好似淨係如果你個名原本係你阿爸/阿媽本 bno 到 而你去續你第一本 bno 先需要
(詳情睇 doc)
我同幾個 fd 都無寄出世紙都批到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞