『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
住址證明交東亞月結卡定大學追學費嘅信好

Both?

唔sure咪寄哂去,一張紙有幾重

是但啦,有齊咪得
我上次用卡數單

俾人見到拖學費好老尷
Btw 岩岩寄左 希望早啲收到

鬼得閒睇你封信咩

大學出既信穩陣d, 起碼係acceptable address proof list有show出黎
總之最好就係俾到政府/大學/教育機構出既信

通常係地勤要求check
BTW 沖繩試過

其實係亞洲地方多數唔畀佢地都會笠水俾你入算,我試過話冇帶,佢問下人之就話ok

HND入境要
NRT出境唔使

應該睇人

我就 入境唔使 出境要

未試過日本入境要
但出境次次地勤都要求睇

係 地勤要求睇

其實佢地要睇都係指示啫
我諗十居其九佢地都唔知亦唔care點解要睇

從來未試過俾IO睇

渣BC日本返香港, 有一半機會要show HKID卡俾地勤睇

BC 正路應該 100% 要 show 先啱
不過香港 IMMD 有幾可會唔俾英國人入境

我就 入境唔使 出境要

未試過日本入境要
但出境次次地勤都要求睇

係 地勤要求睇

其實佢地要睇都係指示啫

從來未試過俾IO睇

渣BC日本返香港, 有一半機會要show HKID卡俾地勤睇

bc本身免簽個喎
噉啲鬼佬執香港冇身分證咪入唔到境?
英國又有新文件解密

係?

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170720&s=6996647&a=56977765

尤德亦明確表示,英國不會為少數族裔提供居英權

咁點解最後又俾 BC 俾 de-facto stateless 嘅 BNO?
又點解整個 BNSS 出黎俾人抽

我就 入境唔使 出境要

未試過日本入境要
但出境次次地勤都要求睇

係 地勤要求睇

其實佢地要睇都係指示啫

從來未試過俾IO睇

bc本身免簽個喎
噉啲鬼佬執香港冇身分證咪入唔到境?

咁拎回程 / 下一程機票出黎睇睇
老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

did you look at your hkid card for first issuance date?

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

老豆老母有但自己被迫大陸出世都幾慘

但我有同學,92年深圳出細,老豆香港人,老母支那人97前未落香港,但佢係攞到BNO 既
而我又真係見過佢本bno
老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

did you look at your hkid card for first issuance date?

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

但我有同學,92年深圳出細,老豆香港人,老母支那人97前未落香港,但佢係攞到BNO 既

以前有得入英籍嘛

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

以前有得入英籍嘛

92出世 5年夠入藉咩?

俾多小小資料大家,佢老豆5x年代香港出世,係公務員,但一定唔係攞Bc

會唔會係佢老豆本野有落佢名,所以佢都可以攞到bno

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

以前有得入英籍嘛

俾多小小資料大家,佢老豆5x年代香港出世,係公務員,但一定唔係攞Bc

公務員做乜唔攞bc

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

以前有得入英籍嘛

老豆香港出世,佢可以係BDTC by descent.

以前有得入英籍嘛

公務員做乜唔攞bc

佢老豆小學畢業,英文都唔識多隻,點歸化英籍

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

以前有得入英籍嘛

exactly,BDTC 同 BC 一樣係可以雙重國籍

加名同自己獨立一本 BNO 只係申請少一本護照俾少幾百嘅分別,申請條件係完全一樣

以前有得入英籍嘛

公務員做乜唔攞bc

唔係居英權計畫夠分先得咩
英國又有新文件解密

係?

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170720&s=6996647&a=56977765

明報: 2017年7月20日 星期四

英密件﹕李嘉誠89年有意入英籍 戴卓爾夫人允責成大臣商討

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170720/s00001/1500488712207
今日收到bno, 唔係畸型版灰左
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170721/56981613

【英檔案解密】英商曾提監察機制 為港人提供「終極避風港」

中國外交部上月突然聲稱中英聯合聲明是「不再有現實意義」的歷史文件,強調英國沒有監察權。最新解封的英國檔案處文件顯示英方解讀不同,多份文件均指英方將確保聯合聲明在1997後得以落實至2047年;有英商更提出實質監察機制,在1997後的50年內,如英國國會表決認為中國違反聲明,所有擁有英屬香港護照的港人將自動獲居英權,作為英國對港人的保證。

記者 林偉聰
中英聯合聲明簽署後,英方和港府的對外立場,都是英國將「確保香港1997年後的未來會受全面落實的中英聯合聲明保障(work to ensure the future of Hong Kong after 1997 is secured by the full implementation of the provisions of the Joint Declaration)」,明確指出聯合聲明在主權移交後仍然有效。
類似論調亦常見於不同文件。六四事件後一星期,英國國會議會百禮嘉(Peter Blaker)和夏米勒(Hal Miller)到訪香港,根據二人向下議院提交的報告,他們認為六四事件對港人的震撼比想像中嚴重,建議英政府把握每一個機會,重申英國會為香港負責至1997年;主權移交後,英方則會監察聯合聲明的表現,直至2047年。
更進取的監察建議,曾因香港與倫敦一直拉鋸的國籍問題衍生。當年香港兩局議員鄧蓮如和李鵬飛就一直爭取325萬所有持有英屬香港護照(BNO前身)的港人都獲居英權,但英方認為不可接受。
怡和主席Henry Kenswick就在1989年、六四事件前向政府提交建議,提出修改國籍法,向港人批出有條件的居英權。在中英聯合聲明生效的50年間,如英國認為中國違反了聯合聲明的規定,而英國上下兩院都表決確認這種情況,則所有擁有英屬香港護照的港人將自動獲居英權。
Kenswick認為做法可為港人提供終極的避風港,減低專業人士移民往其他國家的誘因,遏止移民潮。時任外交顧問的柯利達認為建議是「聰明(ingenious)」的主意,不過首相戴卓爾夫人就認為這種保證未夠好(not good enough);建議最終未被採納,但就反映英方九七後仍有權監察的論點,當年並無爭議。
英國又有新文件解密

係?

尤德亦明確表示,英國不會為少數族裔提供居英權

咁點解最後又俾 BC 俾 de-facto stateless 嘅 BNO?
又點解整個 BNSS 出黎俾人抽

BNSS - because what happened in Peking on 4 June 1989. After 4 June 1989, lots of Hong Kong people were looking for opportunities to move to another country. The British used BNSS as a way to keep these people (mostly rich or skilled) in Hong Kong.

屌 02年
11歲兒童身份證
係咪冇行

以前有得入英籍嘛

exactly,BDTC 同 BC 一樣係可以雙重國籍

加名同自己獨立一本 BNO 只係申請少一本護照俾少幾百嘅分別,申請條件係完全一樣

Your classmate, who was born in China with a parent born in Hong Kong became a British Dependent Territories Citizen (BDTC) by descent at birth. He was entitle to a BDTC (Hong Kong) passport - thats why he/she holds a BN(O) passport.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞