『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
打去hkexpress hotline兩次
預約資料果度想由特區轉bno
(訂機票果陣未收到bno)
hotline兩條友都唔知咩係bno

啱名就得唔使轉

使鬼知咩係 bno 咩,總之就係一本 passport 咪得
btw UO 你入咗護照資料咩?

重點係咁大間航空公司唔識bno依種香港旅行證件

有幾奇
大陸出世南下香港做警黑 講D蝗話純正到雜種都驚
咁大間掛名香港既公司 你話啦
訓醒就轉左Dispatched lu

26/6寄
4/7 到hmpo
7/7 dispatched

過期11年,加左英文名無副簽成功過關

有冇補出世紙等其他文件??

啱名就得唔使轉

使鬼知咩係 bno 咩,總之就係一本 passport 咪得
btw UO 你入咗護照資料咩?

重點係咁大間航空公司唔識bno依種香港旅行證件

有幾奇
大陸出世南下香港做警黑 講D蝗話純正到雜種都驚
咁大間掛名香港既公司 你話啦

只係見過因航同ANA有得揀BNO
如果係香港97年9月出世 整唔整到

就算有得特赦再申請,都唔特赦你啦...doc都唔睇 ,誠意多極有限
訓醒就轉左Dispatched lu

26/6寄
4/7 到hmpo
7/7 dispatched

過期11年,加左英文名無副簽成功過關

有冇補出世紙等其他文件??

無出世紙,無改名契
係咪應該加返Kwai Chung、Chai Wan 嗰堆貼堂置頂

都好

Place of birth 一覽

第二第四有咩特別

台式國語拼音同支式蝗語拼音
係咪應該加返Kwai Chung、Chai Wan 嗰堆貼堂置頂

都好

Place of birth 一覽

第二第四有咩特別

台式國語拼音同支式蝗語拼音

Kwangtung - based on Chinese postal romanization developed in 1906.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_postal_romanization

Guangdong - based on Chinese pinyin system developed in the 1950s.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pinyin

HKExpress聽電話個d係支那人黎,冇交帶,冇常識,冇禮貌。我瀨過嘢
如果係香港97年9月出世 整唔整到

慘過食屎 差少少 特區護照好柒

真係慘過食屎。

直頭好似叫左隻雞,享用之前話你知佢係變性人咁。
Kwongtung先係原譯
如果上年用特區護照去過英國,今年終於有返BNO然後下個月會再去英國,入境個陣check到我有兩本passport會唔會有問題?
如果上年用特區護照去過英國,今年終於有返BNO然後下個月會再去英國,入境個陣check到我有兩本passport會唔會有問題?

真心

真心

其實我覺得去英國就應該冇問題,不過追返上兩個post有人話台灣唔可以雙重國籍,如果第一次入境係用特區之後都要用特區
純粹想問清楚因爲今次一定要入到境,唔係就會好麻煩

真心

其實我覺得去英國就應該冇問題,不過追返上兩個post有人話台灣唔可以雙重國籍,如果第一次入境係用特區之後都要用特區

只講台灣,其他國家交返俾熟悉相關國家既巴打回覆。

我之前未續返BNO局住用廁所板
續返BNO後只用BNO
冇任何問題

總之臺証填邊本就用邊本
唔好搞咁多野
搞太複雜只係玩自己

利申已無廁所板

睇d歷史書唔係canton咩?

真心

續返BNO後只用BNO
冇任何問題

總之臺証填邊本就用邊本
唔好搞咁多野
搞太複雜只係玩自己

利申已無廁所板

搭單問下,bno 入台灣係咪都要網上整簽證?
定就咁入境就得?

睇d歷史書唔係canton咩?

Canton特指廣州

真心

續返BNO後只用BNO
冇任何問題

總之臺証填邊本就用邊本
唔好搞咁多野
搞太複雜只係玩自己

利申已無廁所板

定就咁入境就得?

一樣要上網整台證

真心

續返BNO後只用BNO
冇任何問題

總之臺証填邊本就用邊本
唔好搞咁多野
搞太複雜只係玩自己

利申已無廁所板

定就咁入境就得?

一樣要上網整台證

因為一個中國,除非你持有非中国/香港/澳門Passport。

我諗台証方面,其他post度傾啦。
蘋果
外交部司長:《聯合聲明》無賦予英權力
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170709/20083682

星島
徐宏:《聯合聲明》下英方無權責
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1629384&target=2

YAHOO 班PK留言睇到火
https://hk.news.yahoo.com/%E5%BE%90%E5%AE%8F-%E8%81%AF%E5%90%88%E8%81%B2%E6%98%8E-%E4%B8%8B%E8%8B%B1%E6%96%B9%E7%84%A1%E6%AC%8A%E8%B2%AC-221109016.html
蘋果
外交部司長:《聯合聲明》無賦予英權力
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170709/20083682

星島
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1629384&target=2

YAHOO 班PK留言睇到火
https://hk.news.yahoo.com/%E5%BE%90%E5%AE%8F-%E8%81%AF%E5%90%88%E8%81%B2%E6%98%8E-%E4%B8%8B%E8%8B%B1%E6%96%B9%E7%84%A1%E6%AC%8A%E8%B2%AC-221109016.html

老豆老母有
自己唔係香港出世有無
返咩大陸探親呀屌

did you look at your hkid card for first issuance date?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞