『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
7月3號平郵寄出去, 18號已經拎到本bno
我三日已由 received 轉 dispatched

可能佢見 dq 議員,增派人手
7月3號平郵寄出去, 18號已經拎到本bno

平郵冇可能咁快囉
一定係空郵
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170721/56981613

【英檔案解密】英商曾提監察機制 為港人提供「終極避風港」

中國外交部上月突然聲稱中英聯合聲明是「不再有現實意義」的歷史文件,強調英國沒有監察權。最新解封的英國檔案處文件顯示英方解讀不同,多份文件均指英方將確保聯合聲明在1997後得以落實至2047年;有英商更提出實質監察機制,在1997後的50年內,如英國國會表決認為中國違反聲明,所有擁有英屬香港護照的港人將自動獲居英權,作為英國對港人的保證。

記者 林偉聰
中英聯合聲明簽署後,英方和港府的對外立場,都是英國將「確保香港1997年後的未來會受全面落實的中英聯合聲明保障(work to ensure the future of Hong Kong after 1997 is secured by the full implementation of the provisions of the Joint Declaration)」,明確指出聯合聲明在主權移交後仍然有效。
類似論調亦常見於不同文件。六四事件後一星期,英國國會議會百禮嘉(Peter Blaker)和夏米勒(Hal Miller)到訪香港,根據二人向下議院提交的報告,他們認為六四事件對港人的震撼比想像中嚴重,建議英政府把握每一個機會,重申英國會為香港負責至1997年;主權移交後,英方則會監察聯合聲明的表現,直至2047年。
更進取的監察建議,曾因香港與倫敦一直拉鋸的國籍問題衍生。當年香港兩局議員鄧蓮如和李鵬飛就一直爭取325萬所有持有英屬香港護照(BNO前身)的港人都獲居英權,但英方認為不可接受。
怡和主席Henry Kenswick就在1989年、六四事件前向政府提交建議,提出修改國籍法,向港人批出有條件的居英權。在中英聯合聲明生效的50年間,如英國認為中國違反了聯合聲明的規定,而英國上下兩院都表決確認這種情況,則所有擁有英屬香港護照的港人將自動獲居英權。
Kenswick認為做法可為港人提供終極的避風港,減低專業人士移民往其他國家的誘因,遏止移民潮。時任外交顧問的柯利達認為建議是「聰明(ingenious)」的主意,不過首相戴卓爾夫人就認為這種保證未夠好(not good enough);建議最終未被採納,但就反映英方九七後仍有權監察的論點,當年並無爭議。

時代唔同啦
當年英國國會既議員都唔係今日呢班
當年既政局同今日亦好唔同
而家英國佬國際影響力都大不如前啦
淨係掛住搵水都頭撚痛
香港?佢地who fucking care?
都係間唔中打下咀炮就可以,絕對唔會因爲香港得罪中共

依家博工黨個左膠痴線佬上台
玩大愛包容
統一英國得一款護照
可能仲實際啲
2個禮拜左右就收到了 好快手
BNO個code唔係GBR咩
尋日同女友執屋終於都搵得返本中學時期既 bno,加埋剛剛收到既稅局退稅信終於乜都有齊。

希望我都係
冇副簽

今日received第三日

左舊右新

疑?

我留意到你舊個本其實已經開始就錯

你舊個本都係印GBR,只係國籍欄位寫了British National Overseas

我估計 HMPO 見到 GBR 同 BNO,查過紀錄冇其他證據顯示你究竟係BC定BNO,為了避免引起你對佢發起訴訟,所以照比BC你。因為根據我之前詢問英國國籍律師,出錯護照比持照人,並且在持照人確信為真嘅情況下使用超過一段合理時間,咁本護照記載嘅資料就可以成為既定事實。

所以你本護照並唔係冇原因。此外,BC係可以同時持有BNO身分。但句說話唔係你本護照咁。

BC係明文不可同時持有BNO

係可以

我都係GBR
一早已經回咗話錯嘅嘢做咩又推返上黎講

希望我都係
冇副簽

今日received第三日

上個星期五received 今朝起身dispatch左
另一個post有人提意聯署截龍
只比有續期BNO的人有BC
各位認為有無得諗?
另一個post有人提意聯署截龍
只比有續期BNO的人有BC
各位認為有無得諗?

no
太多問題
點先可以爭取到BNO越南免簽

早幾年明明係British passport holder可免簽
今年就講明British citizen 先有免簽
睇完個doc,
想問下有朋友有BNO, 不過佢過左期未續返, 咁可唔可以幫我副簽?

同埋如果用佢身份, 係咪要彩色影印埋佢本BNO 寄過去?

求教 想呢兩個星期搞掂, 拎返本BNO
睇完個doc,
想問下有朋友有BNO, 不過佢過左期未續返, 咁可唔可以幫我副簽?

第一頁有答案
睇完個doc,

第一頁有答案

第一頁個DOC 有講BNO符合資格, 而BNO 個身份係永久, 但無提及係咪要有效的BNO護照 所以想問清楚
睇完個doc,

第一頁有答案

第一頁個DOC 有講BNO符合資格, 而BNO 個身份係永久, 但無提及係咪要有效的BNO護照 所以想問清楚

睇 #6
睇完個doc,

第一頁有答案

睇 #6

噢 唔該巴打 我一直以為係要指定國籍或者專業人士, 原來係要同時具備兩個身份, 咁我無行了

睇完 發覺我個朋友只係持過期BNO, 同埋無業 , 咁我無行了
睇完個doc,

第一頁有答案

睇 #6

噢 唔該巴打 我一直以為係要指定國籍或者專業人士, 原來係要同時具備兩個身份, 咁我無行了

睇完 發覺我個朋友只係持過期BNO, 同埋無業 , 咁我無行了

咁你慢慢
睇完個doc,

第一頁有答案

睇 #6

依家去識返個,兩年後再黎過
睇完個doc,

第一頁有答案

睇 #6

即係咁 中英聯合聲明已經係歷史文件 你會點做先?
睇DOC 追晒舊登連登呢個POST 大把人成功 各有做法 但唔犯法
你有舊BNO 同冇BNO 好唔同 有人搏唔副簽成功 搏唔到就再寄出世紙學生證
OR 搏香港護照人副簽
做唔做 有幾想 睇你心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞