『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
副簽搵左個有英國passport, 但唔係專業人士 (做銀行文職)
希望得啦..
being process 緊

真心

其實我覺得去英國就應該冇問題,不過追返上兩個post有人話台灣唔可以雙重國籍,如果第一次入境係用特區之後都要用特區
純粹想問清楚因爲今次一定要入到境,唔係就會好麻煩

只講台灣,其他國家交返俾熟悉相關國家既巴打回覆。

我之前未續返BNO局住用廁所板
續返BNO後只用BNO
冇任何問題

總之臺証填邊本就用邊本
唔好搞咁多野
搞太複雜只係玩自己

利申已無廁所板

見到有人突然咁問我都驚一驚
我上網睇過泰國都唔承認雙重國籍,上個月用廁所板入過泰國境,啱啱續完BNO今朝起身見到dispatched,下個月諗住又去泰國幫佢破處係咪唔會有問題

邊個話泰國唔承認雙重國籍,我有兩個朋友都係半泰國人,有泰國護照、BNO、廁板

泰國係唔承認雙重國籍 只係泰國政府唔會理
利申 同你朋友一樣

吓,我個朋友三十幾歲,仲要係今年年頭先發覺可以承繼阿媽泰籍,專登走去曼谷攪手續。咁泰國實知我朋友有其他國籍啦,都照俾佢入籍。 我仲以為係容許雙重國籍。咁數吓數吓,東南亞/東亞一帶都無乜邊個國家承認雙重國籍喎。

係馬來西亞同汶萊理得最勁
入境帶兩本護照都有機會出事
其他就真係唔理,新加坡果d係針對出世取得雙重國籍夠21歲/外國人入籍,成年人入外國籍同旅客根本唔理
上星期Being process, 今朝轉左Dispatched
感謝份doc
其實如果肯搞咁多嘢去拎另一個國家嘅 citizenship,咁點解唔直接搵份工拎 working visa 正正經經咁做?

宜家只係有本寫住 British Citizen 嘅 passport,唔係真係有 British Citizenship 呀
唔好以為唔經 UK immigration 唔再續 passport 就唔會有事
如果有一日 Home Office 得閒得滯走去 audit issued passport 咁一樣走唔甩
英國同 Ireland 有 share immigration data 架

唔好以為 naturalize 咗就一天都光晒

http://www.inis.gov.ie/en/INIS/Pages/citizenship-revocation
Revocation of Irish citizenship
[...]
Citizenship may be revoked if
- It was obtained by fraud, misrepresentation or by concealing relevant facts

英國政府做野真係咁求奇?
交齊野你都搞錯?出世紙 乜柒都比晒佢咁樣玩野 要屌都屌個職員啦關我撚事?
錢又唔見你收錯 靠嚇

其實你係咪男仔
我想問呢
佢相片要求咪好嚴既
咁我就咁係商場啲證件相自動機影合唔合佢要求架
或者部機有無得揀架?

因為我之前未用過呢啲機
唔該
18號送到今日仲係process
我想問呢
佢相片要求咪好嚴既
或者部機有無得揀架?

因為我之前未用過呢啲機
唔該

去快圖美啦,一個鐘搞掂,貴得幾多吖
我想問呢
佢相片要求咪好嚴既
或者部機有無得揀架?

因為我之前未用過呢啲機
唔該

唔係啲機先又貴又樣衰咩
FB個BNO POST 有人用emergency passport
我想問呢
佢相片要求咪好嚴既
或者部機有無得揀架?

因為我之前未用過呢啲機
唔該

唔係啲機先又貴又樣衰咩

唔一定架,有d機會自動幫你美白
FB個BNO POST 有人用emergency passport

Emergency passport唔係有限用幾多次㗎咩

係咪因為我冇比副簽佢
日日check email驚佢要我補

到時點算?

學把打要用次次選

之前都係見過冇副簽都有成功例子
先諗住試一試先
因為我本身舊BNO係彩色小學相
我覺得同而家都似樣

有無廁板?有寄埋佢可以對下你個樣

寄左影印

巴打你遲我一日到利物浦,咁好可能你聽日就會見到轉dispatched㗎啦!
因為佢本身都話需時5個工作天,我日日都check,尋晚都仲係being processed,今朝一睇

岩岩睇轉左Dispatched
係咪之後電話會收到SMS?

巴打我啱啱收到SMS啦 我諗你都就快會收到
我想問呢
佢相片要求咪好嚴既
或者部機有無得揀架?

因為我之前未用過呢啲機
唔該

唔係啲機先又貴又樣衰咩

唔一定架,有d機會自動幫你美白

美白一定唔比
個網未update 仲係processing已經收到dhl msg
係咪正常?

到時點算?

學把打要用次次選

先諗住試一試先
我覺得同而家都似樣

寄左影印

巴打你遲我一日到利物浦,咁好可能你聽日就會見到轉dispatched㗎啦!
因為佢本身都話需時5個工作天,我日日都check,尋晚都仲係being processed,今朝一睇

等緊

到時點算?

學把打要用次次選

先諗住試一試先
我覺得同而家都似樣

寄左影印

等緊

我都收到sms 係咪dhl expresa?

到時點算?

學把打要用次次選

先諗住試一試先
我覺得同而家都似樣

寄左影印

等緊

不過我status唔係寫dispatched 係咪gg 利申冇副簽

寄左影印

等緊

不過我status唔係寫dispatched 係咪gg 利申冇副簽

我都無副簽
係呀 係dhl express
今日收到晒兩個SMS
預計27號到
冇追post....
我老母本bno 有落我個名 (依個知可以用Q&A 方法申請續證)

但係佢丟鳩左本bno 又冇護照號碼
係咪冇得搞
冇追post....
我老母本bno 有落我個名 (依個知可以用Q&A 方法申請續證)

係咪冇得搞

冇追post....

係咪冇得搞

原本有,但你懶成咁就無得搞
冇追post....

係咪冇得搞

丟左超過十年都有❓
冇追post....

係咪冇得搞

丟左超過十年都有❓

用依個方法❓

英國護照 / 遺失或被盜護照聲明書LS01(如已遺失) 正本 (如護照的遺失不涉及刑事,不需要向警察報失或領取報失紙。如你從來沒有屬於自己的一本護照但父或母或其中一人的護照內曾印有你的資料者,請提交該本護照,即使該護照已經過期。如無法提供,請於additional information 註明該本有你資料的護照的狀況,此類遺失護照無需提交LS01表格,除非該護照持有人同時續領護照。)
???????????????????????????????❓????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞