『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
真果班香港人,係一直以嚟堅持只用BNO身份。而果班人亦都唔需要呢個POST都換到護照,因為佢地恆常到期換護照。

咁我又唔同意
近 97 嗰班細個俾人洗晒腦一出世就係中國人 (唔好理某國係咪咁睇),同屋企人去旅行搞 passport 可能都係屋企人搞晒,可能連自己係 BNO 都唔知 (甚至 BC),同埋細個對
同埋我都係唔認同「真香港人」依啲標籤
去巴黎啲職員唔識分BNO
入凡爾賽宮同上凱旋門都唔洗錢
啲拎特區嘅frd講哂操口

最低級果d職員係咪求尻其check
真果班香港人,係一直以嚟堅持只用BNO身份。而果班人亦都唔需要呢個POST都換到護照,因為佢地恆常到期換護照。

咁我又唔同意
近 97 嗰班細個俾人洗晒腦一出世就係中國人 (唔好理某國係咪咁睇),同屋企人去旅行搞 passport 可能都係屋企人搞晒,可能連自己係 BNO 都唔知 (甚至 BC),同埋細個對

我都係近一兩年先知
唔問我都唔知原來我有
跟著我老豆見我續佢又續,我唔講佢都唔知本野有英藉
我一續完 全家見到又續埋一份

原來有優惠

咁我又唔同意

拿 真香港人係會醒覺嘅
早一兩年都夠18歲啦 應該果陣換哂

除左有班仆街老豆老母剪哂丟哂
又死口話無申請過

Btw sam巴到底試左home office 未 最後2千蚊搏一搏都好
我都係執屋時,見到本BNO 先知道我有
真係好多謝我老豆96年個陣排通宵幫我整
我都係執屋時,見到本BNO 先知道我有
真係好多謝我老豆96年個陣排通宵幫我整

老豆老母96年抱住我排

check 袋 同 check 飛 都好Hea (除咗 Eiffel Tower)
望一眼個封面→check出生日期(要EU Residence + <25 years old)
美帝簽證手已到
9月準備去中美洲闖蕩一番
另外想問有冇巴絲去過馬來西亞?想問你地入境果陣個io 係比免簽30日定90日你地?果次我去個io 比左30日我,我都冇為意,到番香港check timatic 先知british passport 係entitle 90日,特衰先係30日
另外想問有冇巴絲去過馬來西亞?想問你地入境果陣個io 係比免簽30日定90日你地?果次我去個io 比左30日我,我都冇為意,到番香港check timatic 先知british passport 係entitle 90日,特衰先係30日

再一次證明香港啲旅行社同傳媒越嚟越廢,只係識得吹捧廁板幾好。攞住廁板去哈薩克都係得十四日,BNO去係三十日免簽。網上唔少BLOG啲人用廁板入哈薩克,用BNO入吉爾吉斯。我都唔明點解唔一次過用BNO。我發覺香港人樣樣嘢都伸慣手,都唔會自己去求證一下。 就連續領護照咁簡單嘅事,討論都開到第九期,所有資訊都置頂,都仲會有人伸手。 我諗若果無呢個POST,香港會死好多人:懶到死

仲有唔少傻仔係外地唔見廁板仲諗住可以攞住張中國旅行證繼續行程。唉,都唔知係咪俾人洗腦洗到懵咗,話明旅行證就唔係護照啦,封面香港兩粒字都無,憑咩外國免簽俾呢本旅行證。若果呢本神嘢都可以免簽,十四億人一早狗衝出國啦。

我勸呢度各位巴絲唔好再做好心啦,好心變咗壞事。倒不如大家有時間分享吓網上BNO人係旅途嘅遭遇或者問題,等大家清楚瞭解自己本護照出門後有咩要注意仲好。

一早話撚咗喇,引埋成班傻鳩仲話咩人多好辨事

香港地勤有無check visa?

CHECK咩VISA? 根本就唔需要VISA。 佢CHECK勻全本都唔會有VISA。
https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=KZ&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=GF&subuser=GFB2C

續完之後離境好撚有自信
續完之後離境好撚有自信

你個名

沙巴就30日
吉隆坡就90日

check 袋 同 check 飛 都好Hea (除咗 Eiffel Tower)
望一眼個封面→check出生日期(要EU Residence + <25 years old)

其實 我喺歐洲用bno r優惠飛從來無遇過問題 除咗英國 但英國本身啲concession有同無一樣
利申 去過十個歐洲國家

咁我又唔同意

bno人表示,細細個無乜點去旅行,唯一個本特衰都係屋企人細細個因為續bno要去領事館副簽怕煩,先整左一本,去左一次越南。

之後大個同fd去旅行,就即刻黎睇doc,認祖歸英直接續番bno。
本特衰過左期10年都沒續過lu。

咁我又唔同意

我都係近一兩年先知
唔問我都唔知原來我有
跟著我老豆見我續佢又續,我唔講佢都唔知本野有英藉

不知者不罪,既然一知道就即做都好正路丫。 既知道又唔願做,我覺得無必要幫呢啲人。
bno

沙巴就30日
吉隆坡就90日

我早你一、兩日入吉隆坡,印象我得三十日(護照唔係手)
續完之後離境好撚有自信

之前同fd去日本填入境卡,國籍寫英國唔係支那香港,人都精神d。

之前成特衰fd仲話出國沒人用bno,填英國小心被人問長問短。

之後去買野退稅個陣,張退稅單出國籍係英國,即時潤9返佢地。寫英國做國籍做咩錯
續完之後離境好撚有自信

之前同fd去日本填入境卡,國籍寫英國唔係支那香港,人都精神d。

之前成特衰fd仲話出國沒人用bno,填英國小心被人問長問短。

之後去買野退稅個陣,張退稅單出國籍係英國,即時潤9返佢地。寫英國做國籍做咩錯

真係可以填英國?
8月去日本試試去先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞