『薪火post』BNO 續期資訊(9) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
孝感動天, 終於見到 dispatch了

講返我case:

我係同老婆2個一齊申請
我同佢都係96年申請BNO, 到依家先renew (21年)
我張相係 BB樣, 老婆張相係手抱BB樣

文件比左

1: 舊BNO
2: 身份證雙面彩印
3: 地址證明 (稅單 + 銀行各1張, 全正本)
4: 特衰彩印, 封面, 封底都印埋
5: Declaration form, 我係完整印晒咁多頁比佢 (要副簽但我冇)
6: 相2張

我同老婆2個一齊寄, 每人用1個公文袋入自己文件, 封面寫好係邊個申請人
再入落一個大公文袋寄出

總重量:0.48KG, 普通空郵掛號, $97.5

7月3日 早上10點寄出
7月4日 到左空郵中心
7月7日 郵局顯示已經交付郵件
7月8日 BNO Web 由 Awaiting 轉左 Received
7月13日 即係今日轉左做 dispatch

希望盡快收到新BNO 再同大家報告

冇記錯declaration form印一頁就夠
其他係guidelines比你睇

我知呀, 不過我諗住都印左就寄埋比佢

相後面洗唔洗簽certify?

其實你哋咁問係無意思,佢就算無簽過到⻣都唔代表你照辦煮碗係得。
7/7 寄Speedpost
唔記得10/7定11/7 轉Received
14/7 轉Dispatched

我舊個本2005issue
唔洗副簽
其實真係每個case唔同
都唔知佢個標準係點
簽左實冇死
冇簽都可以搏下
bb相既90後巴打最好簽左先
利申老母冇副簽批左 而我有副簽左先交
我地兩個都過期十幾年
星期二先「Declaration form received, being process"」,今日轉左「dispatched」了。
見到香港咁樣
就好想BNO有居留權
雖然無可能發生

香港發生64或者有機

香咩港人丫
係極權統治下,歷史上冇一個國家嘅人唔係噉
有無巴打試過未轉仲係being processing 無轉dispatched 但已經收到1個DHL SMS

我係咁。
補交完文件,見佢個網又processing 轉伏not available 同contact 佢地
點知過兩日已經收到sms

我兩個申請一齊寄,暫時得一個收到一個DHL sms

而家仲係"being processed" 無轉 "dispatched",收到第一份係舊BNO,但仲未有第2封SMS,算唔算成功左
有無巴打試過未轉仲係being processing 無轉dispatched 但已經收到1個DHL SMS

我係咁。
補交完文件,見佢個網又processing 轉伏not available 同contact 佢地

而家仲係"being processed" 無轉 "dispatched",收到第一份係舊BNO,但仲未有第2封SMS,算唔算成功左

隔一日收埋就應該成功

我係咁。

隔一日收埋就應該成功

其實你有寄到舊嗰本過去嘅話,呢啲擔心係多餘 因為一定唔會唔批,你驚佢唔記得寄或者寄錯地方好過
多謝呢個post 過左期13年成功續返
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?

下??
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

british citizen
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

係咪係英國讀書,住左五年左右?
冇副簽同祖父母
寄左出世紙
新舊一齊到

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

冇離開過hk有寄特區副本

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

父母係bc 定點

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

父母係bc 定點

父母都冇英國護照
老母過左期十幾年
冇副簽
7月3號speed post寄
岩岩批撚左

冇副簽係冇被要求要副簽
定要求左要但冇交副簽
老母過左期十幾年
冇副簽
7月3號speed post寄
岩岩批撚左

冇副簽係冇被要求要副簽
定要求左要但冇交副簽

要求左 但冇簽到
正常咁交齊野
就批左
不過我呀媽果本張相三十歲樣

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

父母係bc 定點

父母都冇英國護照

又一個收藏野

寄bno變左bc?

下??

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

父母係bc 定點

父母都冇英國護照

又一個收藏野

葡萄中

封面有eu=bc?

內頁寫bc先係bc

父母係bc 定點

父母都冇英國護照

Observation page 有冇寫下面兩句
The holder of this passport has Hong Kong Permanent Identity Card ........
In accordance with UK immigration rules the holder does not require.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞