有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
因為個種諗野既方法係極端到
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
但有事發生 可以崩潰到食咩嘔咩
自殘 會打自己 想摑醒自己
男朋友覺得我係威脅佢
但其實我係處理唔到自己既情緒 好辛苦

我係帶有自殘傾向既抑鬱症患者

我都有自殘傾向
我試過界手界到對手全部痕 不過唔深所以而家都唔係好覺眼
有排係覺得界到自己對手花曬先發洩到情緒

我都係有自殘傾向,用各種唔同方式傷害自己
𠝹手係基本.... 覺得痛先感覺自己存在
其實一早我已當自己死了
自殺不遂過幾次...

有咩方法可以無呢種傾向
唔想成世靠食藥
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都有自殘傾向

其實一早我已當自己死了
自殺不遂過幾次...

有咩方法可以無呢種傾向
唔想成世靠食藥

我無事發生係正常人 但一發出黎
完全收拾唔到
我會坐係度不斷將個頭撞落牆
一係就係咁摑自己
以前仲係中學就會不停抓自己既手臂
我都想知點先可以控制到自殘
我試過用野cool頸
就黎抖唔到氣暈一暈個下鬆手
個人先醒曬 過兩分鐘又繼續喊
好辛苦真係
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都有自殘傾向

其實一早我已當自己死了
自殺不遂過幾次...

有咩方法可以無呢種傾向
唔想成世靠食藥

完全收拾唔到
一係就係咁摑自己
我試過用野cool頸
好辛苦真係

我都係 無事無幹可以同朋友食野去玩好開心
一病發起上黎咩都唔知
同朋友講 好多都已讀不回 好討厭呢種感覺
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都有自殘傾向

其實一早我已當自己死了
自殺不遂過幾次...

有咩方法可以無呢種傾向
唔想成世靠食藥

完全收拾唔到
一係就係咁摑自己
我試過用野cool頸
好辛苦真係

完全明白呢種感受
到你第二日清醒啲見到啲傷痕又好嬲自己
一個唔小心又再loop一次啲情緒
近排訓唔到教 食唔落野 食左就想嘔
極攰都係訓唔到 feel到身體頂唔順
長期暈 心跳超快 輕微手震
點解會咁 關唔關焦慮症事?
我好攰 好想訓教 好辛苦
屌你老母
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都有自殘傾向

其實一早我已當自己死了
自殺不遂過幾次...

有咩方法可以無呢種傾向
唔想成世靠食藥

完全收拾唔到
一係就係咁摑自己
我試過用野cool頸
好辛苦真係

完全明白呢種感受

因為呢個病我一齊咗成年嘅男朋友拋棄咗我
而家嘅我係為咗我80幾歲嘅婆婆而活
我真係好攰
但係我諗起婆婆前排先失去咗舅父而喊到要生要死
搞到而家條頸到有個血管瘤
心情一激動 血壓升高就好危險
我想像唔到如果我真係死咗佢會點樣
但係我已經自殺未遂好幾次
我唔知我自己仲可以撐到幾時
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都有自殘傾向

其實一早我已當自己死了
自殺不遂過幾次...

有咩方法可以無呢種傾向
唔想成世靠食藥

完全收拾唔到
一係就係咁摑自己
我試過用野cool頸
好辛苦真係

完全明白呢種感受

因為呢個病我一齊咗成年嘅男朋友拋棄咗我
而家嘅我係為咗我80幾歲嘅婆婆而活
我真係好攰
但係我諗起婆婆前排先失去咗舅父而喊到要生要死
搞到而家條頸到有個血管瘤
心情一激動 血壓升高就好危險
我想像唔到如果我真係死咗佢會點樣
但係我已經自殺未遂好幾次
我唔知我自己仲可以撐到幾時

我明 我果時都係因為同左男朋友講有情緒病而畀佢飛左
你地要互相鼓勵同支持對方
有咩都可以上黎呻 呻完可能會舒服點
唔好意思 有野想問
我身邊有一個人疑似有抑鬱 但我唔肯定係咪
佢放緊sem break 冇約人冇出街
一日到黑喺屋企瞓 連續瞓10幾個鐘
冇同人講野咁制 就算有人搵佢佢都唔理
講明只係想自己一個 唔想人打擾佢
醒咗只係因為想去廁所
咩都唔想做 即使佢有野做都只係想拖

可以點幫佢
唔好意思 有野想問
醒咗只係因為想去廁所

可以點幫佢

由得佢自己靜下
唔好意思 有野想問
醒咗只係因為想去廁所

可以點幫佢

由得佢自己靜下

如果咁樣對佢ok嘅話都冇問題
但係就係怕佢之後會更加避人 更加想自己一個
我抑鬱左都有9年
根本冇得醫
繼續生存係呢個咁痛苦嘅世界上面
有一次試過好衝動冇諗過就去廚房拎刀拮自己心口,因為真係好辛苦
拮果下又唔夠膽再拮入啲。。。
之後我朋友係我側邊阻止左我,然後我朋友就搵呢件事笑翻我,同埋係咁同人講
我男朋友都唔係好著緊我,我每次話好辛苦佢都覺得我9up果啲,係咁兒叫我唔好咁啦果啲説話hea我
我冇屋企人,因爲佢地冇理過我,單親,根本唔得閒理我
就算我有咩辛苦有咩事我都唔想同任何人講,因為我任何人都信唔過,我會自己寫係本日記到,就會舒服翻少少 真係得少少
我都好想有人可以幫到我
我焦慮同抑或..仲讀緊u過幾日就番學。
覺得開學好恐怖好似死期就到,好怕去適應番學既日子同時間。
同屋企人嘈過關於錢銀既野
好想出黎搵錢而唔想佢地視我畢業就等同於唔駛挨...
我覺得自己個人好廢好冇用好唔堅強...
好想死咗去就算
我抑鬱左都有9年
根本冇得醫
繼續生存係呢個咁痛苦嘅世界上面
有一次試過好衝動冇諗過就去廚房拎刀拮自己心口,因為真係好辛苦
拮果下又唔夠膽再拮入啲。。。
之後我朋友係我側邊阻止左我,然後我朋友就搵呢件事笑翻我,同埋係咁同人講
我男朋友都唔係好著緊我,我每次話好辛苦佢都覺得我9up果啲,係咁兒叫我唔好咁啦果啲説話hea我
我冇屋企人,因爲佢地冇理過我,單親,根本唔得閒理我
就算我有咩辛苦有咩事我都唔想同任何人講,因為我任何人都信唔過,我會自己寫係本日記到,就會舒服翻少少 真係得少少
我都好想有人可以幫到我

我都係會寫曬係日記度,有次睇返,差不多每日都係極之負面既野。除左食藥仲有咩方法可以克服到呢?
如果聽日出街一車車死左就好啦
屌你老母 日日諗住早啲訓 但諗下諗下又係搞到夜一夜

我要靠藥瞓
如果有抑鬱症就可以申請安樂死就好了
我覺得而家生存只係浪費緊金錢同時間
不如死左佢一了百了

我要靠藥瞓

唉唔想睇
覺得睇黎都哂氣 自己改變諗法咪得囉 但次次耐唔耐又黎料
如果有抑鬱症就可以申請安樂死就好了
我覺得而家生存只係浪費緊金錢同時間
不如死左佢一了百了

係,我既存在俾左好多麻煩人
我係負累

我要靠藥瞓

唉唔想睇

如果真係可以改變自己諗法咁簡單就好

我要靠藥瞓

唉唔想睇

如果真係可以改變自己諗法咁簡單就好

成日一到夜晚就亂諗
我由細到大都好鐘意撼頭埋牆,成日整爛野。呢一年成日都係咁,成日冇心機做任何野,廢足成半年。經濟上冇咩壓力,但係外面讀緊書,成日走堂,間房亂到死。做人完全冇野追求,讀緊呢個sem成績差到死,之前都okay,又訓唔到,好想死左一了百了。

唔知係唔係抑鬱,但呢一年真係生不如死。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞