有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
其實病左十幾年已經習慣左呢個循環 依家控制到自己唔會係病發個陣有太大反應 但真心覺得自己同呢個世界無乜聯繫 堅信自己嘅存在係一個錯誤

完全一樣 但我自己覺得控制到其實痛苦過控制唔到
每日一起身 好撚頹 點解仲起到身 又要面對所有嘢
然後就等開機 扮演角色 番工放工 行屍走肉 番到屋企又無限輪迴
我認命我選擇同佢共存 但每日都好想好想放棄
你為咩堅持到呢一刻?

以前我試過懶正面咁面對個病
例如識下朋友 同佢地傾訴多啲 但根本唔撚work
認左命相信左自己係個error反而舒服好多

我都唔知為咩捱到呢一刻 可能覺得呢個世界仲有啲有趣嘅野 打算學下見識下先再去另一個世界
其實未必咁多有抑鬱症

好多唔了解抑鬱症既人, 都係以為自己唔開心=有抑鬱症
點解個撚個都有目標有興趣
而我就乜鳩都冇
而我就乜鳩都冇

興趣同目標都係用黎吊命姐 治唔到本的
而我就乜鳩都冇

興趣同目標都係用黎吊命姐 治唔到本的

好過我乜都冇
感覺差唔多要復發了
感覺差唔多要復發了

已經發緊
預備發個陣就好似有個海嘯衝緊埋黎 無論你之前點建立正面生活都係無用
個浪一打埋黎就乜都歸零
感覺差唔多要復發了

已經發緊
預備發個陣就好似有個海嘯衝緊埋黎 無論你之前點建立正面生活都係無用
個浪一打埋黎就乜都歸零

係啊
有冇人可以幫我,唔想以後都係咁
有冇人明白嗰種感覺有幾辛苦
好撚想死啊救命
感覺差唔多要復發了

已經發緊
個浪一打埋黎就乜都歸零

係啊
好撚想死啊救命

有緣睇到呢個post,就同巴打你傾下啦
想真係打贏呢場無止境嘅仗,首先要搵到你嘅原因

每個人嘅抑鬱原因都唔同,
個原因可以係持續發生中,又或者已終結

如果搵到個原因,就去解決佢,去思考"點解"
點解佢會令你唔開心

總會有人叫你唔好諗咁多,
但你知道根本係零作用,因為你總會忍唔住
呢個方法無話唔work,可以搵好多野塞爆你嘅時間
從而你一啲時間去抑鬱都無

但塞到第一日,就塞唔到第二日
然後放棄繼續有好多時間去抑鬱

如果係我就會叫你繼續諗,但一諗就要諗爆佢
諗"點解"
去問自己點解唔開心,點解發生咁樣會唔開心
去了解自己
去接受自己
去明白自己
然後再睇返個世界
問到最後
你會得到一個答案
每個人都有唔同嘅答案

你就會開始無以前諗咁多
因為你會明,諗咁多都係得個諗字

真係有心打完仗就呢刻開始了解自己

利申 獨自打贏咗七年仗
btw 絕症都還好,起碼你會知有得死
你知痛苦會有停嘅一刻
感覺差唔多要復發了

已經發緊
個浪一打埋黎就乜都歸零

係啊
好撚想死啊救命

有緣睇到呢個post,就同巴打你傾下啦
想真係打贏呢場無止境嘅仗,首先要搵到你嘅原因

每個人嘅抑鬱原因都唔同,
個原因可以係持續發生中,又或者已終結

如果搵到個原因,就去解決佢,去思考"點解"
點解佢會令你唔開心

總會有人叫你唔好諗咁多,
但你知道根本係零作用,因為你總會忍唔住
呢個方法無話唔work,可以搵好多野塞爆你嘅時間
從而你一啲時間去抑鬱都無

但塞到第一日,就塞唔到第二日
然後放棄繼續有好多時間去抑鬱

如果係我就會叫你繼續諗,但一諗就要諗爆佢
諗"點解"
去問自己點解唔開心,點解發生咁樣會唔開心
去了解自己
去接受自己
去明白自己
然後再睇返個世界
問到最後
你會得到一個答案
每個人都有唔同嘅答案

你就會開始無以前諗咁多
因為你會明,諗咁多都係得個諗字

真係有心打完仗就呢刻開始了解自己

利申 獨自打贏咗七年仗
btw 絕症都還好,起碼你會知有得死
你知痛苦會有停嘅一刻

wtf
終於病發了
其實未必咁多有抑鬱症

好多唔了解抑鬱症既人, 都係以為自己唔開心=有抑鬱症

有指標可以知道自己有冇抑鬱
冇野既, 同佢一齊共存, 當佢係朋友啦
冇野既, 同佢一齊共存, 當佢係朋友啦

做唔到
好撚想死
其實係咪真係會好返
係咪只係有好轉

就好似傷風一樣,一樣會一年有幾次,你會唔會話一個人係好轉?(字眼嘅嘢真係冇咩所謂,對我嚟講)

抑鬱加焦慮 都就快十年
無再睇醫生 都深知改變唔到啲咩
但覺得近排焦慮好似嚴重左
早排抑鬱到想自殺,就死個刻突然起返身同自己講要生存落去,仲有野未完成.跟住呢一兩個月慢慢好返了.每個星期游兩次水

利申 天生抑鬱性格.抑鬱左幾年
早排抑鬱到想自殺,就死個刻突然起返身同自己講要生存落去,仲有野未完成.跟住呢一兩個月慢慢好返了.每個星期游兩次水

利申 天生抑鬱性格.抑鬱左幾年

犀利
其實係咪真係會好返
係咪只係有好轉

就好似傷風一樣,一樣會一年有幾次,你會唔會話一個人係好轉?(字眼嘅嘢真係冇咩所謂,對我嚟講)

抑鬱加焦慮 都就快十年
無再睇醫生 都深知改變唔到啲咩
但覺得近排焦慮好似嚴重左

我都覺得自己嚴重左,真係好撚辛苦
身邊d人個個都有自己想做既野 興趣 目標
然後聚埋一齊開心吹下水
我自己就咩都諗唔到 答唔上嘴 做左異類既一個怪人

以前我都仲有自己鐘意做既事
唔知幾時開始就戲劇性失去哂所有興趣
覺得已經睇透哂個世界 一切都冇任何價值意義 就連自己既存在都係一樣
我都覺會無限loop 最好唔好再遇到瓶頸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞