有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
呢幾日病發,那住那住………
有朋友黎開解完,一獨處即刻反墮谷底
屌住呀清
冇用
最近懷疑男友有抑鬱,拍咗1個月,佢成日好負面 又無動力,以前以為佢係好多朋友好樂觀個d人,識落先知真人好靜,生活好平淡,之後有次佢呷醋又唔出聲,喊唒咁,問又話無事,發現佢情緒好不穩。我呢排特登google下 越諗越疑惑 有冇手足可以分享下輕度抑鬱係點 有冇得醫 同埋如果佢真係有我應該點同佢講
最近懷疑男友有抑鬱,拍咗1個月,佢成日好負面 又無動力,以前以為佢係好多朋友好樂觀個d人,識落先知真人好靜,生活好平淡,之後有次佢呷醋又唔出聲,喊唒咁,問又話無事,發現佢情緒好不穩。我呢排特登google下 越諗越疑惑 有冇手足可以分享下輕度抑鬱係點 有冇得醫 同埋如果佢真係有我應該點同佢講

大部份無得醫,但可以學點manage
例如我會避免同人接觸
媽咪都有過 成家人都好難捱
食食下飯喊 睇睇下電視喊 坐坐下喊
佢晚晚都訓唔到 明明見到佢個樣好攰好眼訓
最後遲左工 返左鄉下同婆婆姨仔姨媽個啲住左個半月返黎就無事了 呢種病真係唔係講玩 真係會死人 我以前都唔信

用方法調整生活,例如係旅行,做運動(可產生安多分),如果屋企可以的,養寵物都可以,有專家研究指有養寵物同無養寵物架人分別係有寵架人情緒會好啲,搵朋友架話就要搵個交心架
不過要知道係唔係有病都唔重要,因為依啲野都會係發病架徵兆,得閒要同佢溝通下,同埋要幫一個有病架人係好難同長時間,情緒病唔同普通感冒,雖然有藥食,但治標不治本,依啲病要好多方面分析,實際行動同專業知識,我最初未有焦慮症架時候,我都有輕度抑鬱,好影響社交同說話能力,之後靠睇心理學架書幫自己,有時間都會研究哲學,其實都幫左自己好多,得閒都會幫下人,所以醫情緒病好需要時間同耐性,不過俾多少少貼士你,通常一個人有情緒病會睇佢精神狀態,生理上有無多少病患同思維上偏向極負態度,咁當然希望你說服到佢睇醫生為上策
媽咪都有過 成家人都好難捱
食食下飯喊 睇睇下電視喊 坐坐下喊
佢晚晚都訓唔到 明明見到佢個樣好攰好眼訓
最後遲左工 返左鄉下同婆婆姨仔姨媽個啲住左個半月返黎就無事了 呢種病真係唔係講玩 真係會死人 我以前都唔信

抑鬱症都算係頭號殺手
想問下我懷疑自己有抑鬱同焦慮
想睇醫生 可以點做

如果排街症 或者睇左家庭醫生先
點樣同佢講 個情況
唔認同樓上話養寵物,寵物係可以令你開心
但咁對隻寵物係咪好事呢?
如果有日好返,係咪就一腳伸隻狗走?
如果冇用,甚至嫌照顧寵物煩,係咪又送走?
如果自殺死咗,甚至係屋企幾日冇人知,寵物邊個理?

我唔係食素,不過我覺得咁樣好自私。

其實每樣野都會有正負效果,不過可能會係其中一個方法,就等於飲水係健康,但過量都會中水毒,我明白你架意思係若果寵物方法無用,反而對病患者病情嚴重架時候,寵物會有咩結果,例如燥狂症咁,我都會怕個病患者對寵物不利,所以養寵物依個方法都要睇個人性格適唔適合而定或者除左依個方法都仲有好多方法,例如化負能量轉為動力,有啲人會靠興趣,技能黎減輕病患情況,因為無機會俾佢諗多餘架野,所以有人選擇寄情於工作,或者選擇進修唔同知識,得閒做下義工,或者信教,有精神上寄托
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
出街又成日無lala喊 唔係傷心喊 係淚腺控制唔到
然後就眼都張唔大
極度影響生活

Ps 已經食緊藥 食左一年幾左右
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
然後就眼都張唔大
極度影響生活

我以前成日瞓,如果係放假,會瞓成日或者平時放工後食完飯沖埋涼就瞓,而且有懶床架習慣,係無咩喊,不過我都係網上爬文,瞓得多架人患病架機會都高
其實做一定強度既有氧運動認真好大作用
雖然抑鬱症甚至連出街都唔輕鬆
郁都唔想
我諗
不如話比自己聽
若果呢個症造成自己咁大痛苦
噉最後做埋一排既運動試下
堅有用

應該個效力唔會停留好耐
噉咪每日或者隔兩日keep住做囉

未試就去死
死既時候果種激烈後悔既感覺係極痛苦既

咪試下呢個最後方法囉
唔好試都未試就要去死
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
然後就眼都張唔大
極度影響生活

我以前成日瞓,如果係放假,會瞓成日或者平時放工後食完飯沖埋涼就瞓,而且有懶床架習慣,係無咩喊,不過我都係網上爬文,瞓得多架人患病架機會都高

我係病左先訓得多...
幾乎任何時間都鍾眼訓好辛苦呀
有冇人明

Btw 醫生同我講會好番
睇完大家既回應
其實佢係咪呃我
郁都唔想
我諗
不如話比自己聽
堅有用

應該個效力唔會停留好耐

未試就去死

咪試下呢個最後方法囉
唔好試都未試就要去死

郁都唔想郁
仲話做運動真係好大挑戰
郁都唔想
我諗
不如話比自己聽
堅有用

應該個效力唔會停留好耐

未試就去死

咪試下呢個最後方法囉
唔好試都未試就要去死

其實我好認同,不過唔係個個人可以咁大膽做得到,當然依個方法你問10個醫生都會係咁答你,有啲人患病連咩都唔想做,佢地覺得無希望同無大架興趣,最主要係心結未解決就唔想行下一步,最嚴重架係,情緒病搞到身體有事,所以香港好多精神病人,不過講真未有動力去做依樣野架時候,不如去睇下心理醫生或者精神科醫生先,幾貴都好,最緊要幫到自己,其他野果啲真係要有決心去做
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
然後就眼都張唔大
極度影響生活

我係病左先訓得多...
有冇人明

睇完大家既回應
其實佢係咪呃我

我個人覺得其實依啲藥食得多都有副作用,我知道安眠藥個作用係令到你多啲瞓,係唔想你貓諗野,不過會搞到個人呆下呆下,精神差,所以其實係缺乏日常活動,均衡飲食或者社交障礙,不過你問下個醫生觀察你個病患有無好轉,如果有問佢可唔可以轉藥,轉啲無咁勁架藥或者服用架次數同劑量可唔可以減少或者必要時先服用,不過我覺得喺我角度睇食藥係治標唔治本,因為係剝削好多幫自己架方法,你要睇方法可以睇樓上啲對話
寄托可以搵其他嘢,用動物生命去做寄托真係唔好
對寵物有幾唔好,相信我都唔駛重複
如果隻寵物死咗,咁又點算?只會加深病人病情

根本對病人同寵物嚟講都係好危險嘅行為
唔應該建議用養寵物做寄託,極自私嘅行為
不利寵物亦不利病人,寄情其他嘢可以,唔好搵生命嚟搞

我認同的,不過我記得有一樣野叫做寵物義工
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
然後就眼都張唔大
極度影響生活

我係病左先訓得多...
有冇人明

睇完大家既回應
其實佢係咪呃我

我個人覺得其實依啲藥食得多都有副作用,我知道安眠藥個作用係令到你多啲瞓,係唔想你諗野,不過會搞到個人呆下呆下,精神差,所以其實係缺乏日常活動,均衡飲食或者社交障礙,不過你問下個醫生觀察你個病患有無好轉,如果有問佢可唔可以轉藥,轉啲無咁勁架藥或者服用架次數同劑量可唔可以減少或者必要時先服用,不過我覺得喺我角度睇食藥係治標唔治本,因為係剝削好多幫自己架方法,你要睇方法可以睇樓上啲對話
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
然後就眼都張唔大
極度影響生活

我係病左先訓得多...
有冇人明

睇完大家既回應
其實佢係咪呃我

我個人覺得其實依啲藥食得多都有副作用,我知道安眠藥個作用係令到你多啲瞓,係唔想你貓諗野,不過會搞到個人呆下呆下,精神差,所以其實係缺乏日常活動,均衡飲食或者社交障礙,不過你問下個醫生觀察你個病患有無好轉,如果有問佢可唔可以轉藥,轉啲無咁勁架藥或者服用架次數同劑量可唔可以減少或者必要時先服用,不過我覺得喺我角度睇食藥係治標唔治本,因為係剝削好多幫自己架方法,你要睇方法可以睇樓上啲對話

其實我只係食一種藥
隻藥既眼訓感覺,身體已經習慣左(雖然都係好眼訓 但已經過左極度眼訓果排,完全起唔到身)
我感覺到係個病令自己想訓多過係副作用眼訓令自己攰

問醫生幾次都唔肯講有冇好
藥量又無減過
我當無好過
至於轉藥我認為真係要好慎重
一來我唔識
二來身體又要適應過
三來醫生都無積極話要轉
四來而家呢隻其實好似還ok
頭腦確實係清醒左幾多
但其餘時間都係好眼訓
好影響生活
好辛苦

上面d對話我有睇
純粹上黎呻下
因為平常無咩人理解到我地病人既感受
Thanks 巴打咁有心機覆
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
然後就眼都張唔大
極度影響生活

我係病左先訓得多...
有冇人明

睇完大家既回應
其實佢係咪呃我

其實我只係食一種藥
隻藥既眼訓感覺,身體已經習慣左(雖然都係好眼訓 但已經過左極度眼訓果排,完全起唔到身)
我感覺到係個病令自己想訓多過係副作用眼訓令自己攰

問醫生幾次都唔肯講有冇好
藥量又無減過
我當無好過
至於轉藥我認為真係要好慎重
一來我唔識
二來身體又要適應過
三來醫生都無積極話要轉
四來而家呢隻其實好似還ok
頭腦確實係清醒左幾多
但其餘時間都係好眼訓
好影響生活
好辛苦

上面d對話我有睇
純粹上黎呻下
因為平常無咩人理解到我地病人既感受
Thanks 巴打咁有心機覆

或者有無諗過轉醫生?其實有無諗過點解會發生?因咩事?
因為我曾經試過,喺八年前有社交恐懼同抑鬱症,當時無睇醫生,靠自己搵資料,又做自我分析,因為每一個病發生架時候都係有佢架因由,所以發覺早,反而對病情會處理得快,最終我都係搵朋友傾訴,睇書,出席唔同類型嘅活動同返工先無事,但用左2年時間,不過睇書對我黎講係幫左我好多,由其係心理學架書,佢會寫好多病人嘅病例,仲有病例分析嘅原因以及理論,咁當然都有涉及一啲名人金句係影響到自己,不過事隔左好耐,大約我依半年內,我有焦慮症,影響好大,身體出現好多病,其實源於因為一年前同女朋友分手未放低,失業,無錢同人到中年咩都擔心一餐,呢段時間過得好辛苦,咁所以知道問題其實係因由於日常生活令到自己咁,唯有逐步解決,用左4個月時間,而家返工,不過都會有啲病未解決,有時會頭暈(由其緊張架時候),胃口不佳,失眠同瞓覺時呼吸困難,不過我知道終有一日會好返,有時會迫自己做唔同架野,就係唔想咁快死,所以見到依個post好多同感

或者有無諗過轉醫生?其實有無諗過點解會發生?因咩事?
因為我曾經試過,喺八年前有社交恐懼同抑鬱症,當時無睇醫生,靠自己搵資料,又做自我分析,因為每一個病發生架時候都係有佢架因由,所以發覺早,反而對病情會處理得快,最終我都係搵朋友傾訴,睇書,出席唔同類型嘅活動同返工先無事,但用左2年時間,不過睇書對我黎講係幫左我好多,由其係心理學架書,佢會寫好多病人嘅病例,仲有病例分析嘅原因以及理論,咁當然都有涉及一啲名人金句係影響到自己,不過事隔左好耐,大約我依半年內,我有焦慮症,影響好大,身體出現好多病,其實源於因為一年前同女朋友分手未放低,失業,無錢同人到中年咩都擔心一餐,呢段時間過得好辛苦,咁所以知道問題其實係因由於日常生活令到自己咁,唯有逐步解決,用左4個月時間,而家返工,不過都會有啲病未解決,有時會頭暈(由其緊張架時候),胃口不佳,失眠同瞓覺時呼吸困難,不過我知道終有一日會好返,有時會迫自己做唔同架野,就係唔想咁快死,所以見到依個post好多同感

都有諗過
但好似個個醫生都差不多咁
有無諗過咩原因,當然有,情況同你差不多,不過我多左既係屋企人離世,陪我大既寵物差不多時期又重病(後來死左)其實主要係佢地走左
仲要望住佢地走
好痛苦
佢地走果刻我直頭覺得個腦好似斷線一樣,崩潰左
個人好內疚
應該都病左最少好幾年
先爆出黎
但好野身邊無人覺得我抑鬱喎 可能我扮得好?
後來真係覺得好唔舒服 生理上好多地方唔舒服 特別是個腦 好辛苦好辛苦
去睇普通醫生
我懷疑係甲狀腺有問題(有前科)
後來check完唔係,之後佢就斷症我係抑鬱
咁以上唔開心既主因都其實解決唔到 我發夢都成日見到佢地
覺得以前有佢地好開心好幸福
咁我就放畀時間解決囉 唔係點

巴打有咩心理書推介
最好英文
我細個有輕輕讀過下
不過無讀過病例...

巴打你個人好正能量
好快會好番架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞