有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
成日喊同未開心過,有時有d歇斯底里痛楚,但從來無想死(我都唔知點解)算唔算抑鬱?
想問大家,有抑鬱症會咩生理上架病患?例如精神衰弱,胃口不佳........etc
我自己之前焦慮症,咩都擔心一餐,生理病患有好多,例如:頭暈,耳嗚,視力不佳,胃口不佳,體重快速減輕(試過1日瘦1磅),失眠(靠食有睡意作用架止暈同感冒藥先瞓到),作嘔,呼吸困難,腳震,心跳突然加速,精神不佳,肚瀉或者便秘,性慾大減,口乾,受傷時痊癒速度慢
之前以為貧血,中暑,營養不良,之後試左好多方法都唔得,後尾出黎返工,均衡飲食同間唔中做運動就無咁嚴重,不過我係無睇醫生,全靠上網搵資料,睇心理學架書同不斷試唔同方法
希望大家醫得好返
其實你只要知道呢個病只係你腦入面既物質唔平衝所引致, 絕對係有得醫..

諗既方向正確就打破到固定既思考模式, 跟住就會自自然然不停咁跟住呢個方向諗, 個人就會愈來愈正面
成日喊同未開心過,有時有d歇斯底里痛楚,但從來無想死(我都唔知點解)算唔算抑鬱?

巴打維持左幾耐
其實你只要知道呢個病只係你腦入面既物質唔平衝所引致, 絕對係有得醫..

諗既方向正確就打破到固定既思考模式, 跟住就會自自然然不停咁跟住呢個方向諗, 個人就會愈來愈正面

要狂做運動,睇睇中醫啦。
原本以為已經好返啲 原來停左一排 又會繼續

要學識習慣

會好固執,覺得自己每一日都係度犯錯
想問大家,有抑鬱症會咩生理上架病患?例如精神衰弱,胃口不佳........etc
我自己之前焦慮症,咩都擔心一餐,生理病患有好多,例如:頭暈,耳嗚,視力不佳,胃口不佳,體重快速減輕(試過1日瘦1磅),失眠(靠食有睡意作用架止暈同感冒藥先瞓到),作嘔,呼吸困難,腳震,心跳突然加速,精神不佳,肚瀉或者便秘,性慾大減,口乾,受傷時痊癒速度慢
之前以為貧血,中暑,營養不良,之後試左好多方法都唔得,後尾出黎返工,均衡飲食同間唔中做運動就無咁嚴重,不過我係無睇醫生,全靠上網搵資料,睇心理學架書同不斷試唔同方法
希望大家醫得好返

我係作嘔 呼吸困難 失眠
未打完
見到啲keyword會呼吸困難同頭暈
例如果排考試壓力大 咁我一見到教科書 甚至有人同我講考試依兩隻字就會發作
四年 同朋友傾 佢地會話我叫春
要見人既時候要扮開心同不停講笑 好撚辛苦

唔想睇醫生 唔想好返
間中拎老豆d藥食下 佢都有抑鬱

唔想睇醫生 唔想好返

我都四年 情況同你一樣 d朋友會覺得我成日叫春廢時理我
成堆都係玩嘅朋友 冇乜人會理我真正感受
放棄左同其他人放負 自己攤係度喊就算
有時心情唔好1,2個星期唔點同人接觸(返工另計,我會變左第2個人咁)
成日係度諗 屋企人死哂自己就搵個地方跳落街死左佢算

因為呢個病同人疏遠左好多
以前病得冇咁嚴重 我都成日約飯局 呢1,2年我好似消失左咁都冇乜人搵過我
就算我搵返佢地 都係我問一句佢答一句
搞到成個記者咁
如果你見到呢個post 想同你講返句
死臭閪 你有當我係朋友咩 你關心過我咩 連我啲舊同事都問我做乜變左 你呢 淨係話我叫春

希望巴打你唔好變成我咁 珍惜你d朋友
抑鬱感覺係點?超SAD??????
希望大家醫得好返

靠自己都就好返得好堅
未打完
見到啲keyword會呼吸困難同頭暈
例如果排考試壓力大 咁我一見到教科書 甚至有人同我講考試依兩隻字就會發作

我都會呼吸困難同頭暈

唔想睇醫生 唔想好返

我都四年 情況同你一樣 d朋友會覺得我成日叫春廢時理我
成堆都係玩嘅朋友 冇乜人會理我真正感受
放棄左同其他人放負 自己攤係度喊就算
有時心情唔好1,2個星期唔點同人接觸(返工另計,我會變左第2個人咁)
成日係度諗 屋企人死哂自己就搵個地方跳落街死左佢算

因為呢個病同人疏遠左好多
以前病得冇咁嚴重 我都成日約飯局 呢1,2年我好似消失左咁都冇乜人搵過我
就算我搵返佢地 都係我問一句佢答一句
搞到成個記者咁
如果你見到呢個post 想同你講返句
死臭閪 你有當我係朋友咩 你關心過我咩 連我啲舊同事都問我做乜變左 你呢 淨係話我叫春

希望巴打你唔好變成我咁 珍惜你d朋友

睇黎我已經變到好似你咁 宜家我約飯局都冇乜人理我
唔同佢地打機基本上都冇咩兩句 宜家返左工之後都係得閒都頹係屋企
我已經放棄治療

我都放棄左治療
而家好似見步行步咁
希望大家醫得好返

靠自己都就好返得好堅

我都覺
啊媽成日叫我靠自己
聽到厭
仲讀緊書,本身底子唔好唔係咁跟得上啲課程,好努力想追所以學業上俾咗好大壓力自己,又一直受家庭同經濟問題所困。
上年開始,我開始完全唔想番學唔想見人,係屋企做廢青成個腦剩係諗住死,上天台想跳樓、衝出馬路、亂食藥再用酒送藥、手等等都有嘗試過,但係我臨到最後一刻都係無勇氣收左手,亂食藥只係令我瞓咗好長一覺...次次都死唔撚去
我朋友唔多,有一個識左十幾年嘅老死,佢已經有抑鬱症好多年。佢唔中意識朋友、同家人關係亦都唔好,令我牽掛嘅除咗自己屋企人之外就係佢...我以前唔明白佢點解成日想死,直到我自己都....
我要求過佢有咩唔開心一定要同我講,就算唔同我講都要同男朋友講。我好怕同佢講自己唔開心嘅事會影響到佢心情,但係任何關都係雙向,我要求佢咁做自己又做唔到嘅話好仆街,但係影響到佢嘅話都好似好仆街...
前排開始有好返啲,有出門嘅動力....但最近又發生咗啲事..... 同我個老死有關嘅,佢話想死....我唔知點做好,諗盡所有抑鬱人唔會抗拒嘅說話氹氹佢。我明白幫人處理情緒問題嘅時候首先要管理好自己嘅情緒,但係呢件事加埋我個人嘅事搞到我好似失控咁 嗰股強烈想死嘅念頭又留留嚟....
點解我廿幾歲人仲咁撚廢咁撚失敗,自己衰就算仲累人累物,我真係唔死都無撚用
希望大家醫得好返

同我之前一樣,不過我間唔中都會失眠 ,呼吸困難,胃口不佳,老實講依啲病係長期戰爭
希望大家醫得好返

靠自己都就好返得好堅

我會同自己講,無人幫你,自己要爭氣,所以要幫自己,亦都對自己有希望,有時都問自己,點睇將來架自己,雖然好虛幻,但係抱住正面肯救自己態度,你就會好把握現在,係可以改變,時間可以証明一切
至於心結,即係過去架不快,老實講人無完美,人之初有缺陷,所以病係你自己架一個缺陷,懂得感恩,欣賞,知足同進步,其實係一種美德,所謂看破紅塵就係咁,而因為咁就只會有不完美的句號,就只有缺陷美的延續
希望大家醫得好返

靠自己都就好返得好堅

我都覺
啊媽成日叫我靠自己
聽到厭

有時無辦法,自己唔係超人,會產生一種無力感,因為暫時識架野未能應付到,所以你會反感,所以要試唔同方法
希望大家醫得好返

同我之前一樣,不過我間唔中都會失眠 ,呼吸困難,胃口不佳,老實講依啲病係長期戰爭

之前差啲有埋厭食
每日都淨係勉強食到隻蕉
搞到個人無力又暈
希望大家醫得好返

之前差啲有埋厭食
每日都淨係勉強食到隻蕉
搞到個人無力又暈

我之前都係,之後迫自己食,唔好俾自己身體健康失去平衡,所以食得好慢,咁反而無咁辛苦
請問點樣安慰抑鬱的人?
唔想生存嘅人最唔想聽到咩?
聽到咩會令心情好轉見到曙光咁?

有個抑鬱朋友
唔夠道行 咁多年講乜都幫佢唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞