有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
點解我呢挺垃圾仲生存緊
有半年
自己去完旅行返黎好左好多

大家加油
有半年
自己去完旅行返黎好左好多

大家加油

長旅行?
有冇人同我鬥廢
要去了解成因,我係創傷後遺症引致呢個病
有冇人同我鬥廢

12日後要自殺啦

巴打有咩煩惱
要去了解成因,我係創傷後遺症引致呢個病

我自己好清楚,我係讀書加返工壓力
冇能量去訓一訓,好多人其實想等人救

你地可以去試下搵心情行動既輔導或與抑鬱共舞協小組既幫助。

仲有向晴熱線
冇能量去訓一訓,好多人其實想等人救

你地可以去試下搵心情行動既輔導或與抑鬱共舞協小組既幫助。

仲有向晴熱線

對我而言,無咩用
打過N次類似嘅電話
搵過類似嘅社工

一係睇醫生,一係靠自己
雖然我覺得都係無用

但都係要行架喇,有啲人行唔倒就會跌低
唔知我係咪其中一個

我就係其中一個
有左第7年

想像唔到可以捱到咁耐
其實病左十幾年已經習慣左呢個循環 依家控制到自己唔會係病發個陣有太大反應 但真心覺得自己同呢個世界無乜聯繫 堅信自己嘅存在係一個錯誤
之前做過好多抑鬱測試都話我有抑鬱,隔左排突然心情好好,成個人樂觀番,你地有冇試過咁?
好想死,
抑鬱左兩個月,
冇晒動力、興趣。
咩都唔想理...
日日喊 發呆 亂諗野...
又疏離晒d fd
好怕比佢地知我咁既款
男朋友係我最信既人
我日日放負
放到佢都頂唔頂
佢成日好似大人咁 話我唔應該頹 要搵方法解決...
話我自己唔幫自己 冇人幫到我
聽完往往仲灰

睇醫生係咪真係有用

我睇醫生係為攞藥
有藥看門口穩陣啲
好過病發嗰陣乜都做唔到咁無助

我都係看門口
有冇人同我鬥廢

12日後要自殺啦

咩事睇唔開
兩三年前因為失戀加比人孤立 就開始成日胃痛食唔到野 維持左年幾 上左u之後情況就更嚴重 變到完全唔想識人 好怕同唔熟既人交流 覺得自己同佢地都溝通唔到 成日一激動就心口痛 屋企又比好大壓力我 每日都好辛苦 好似連價值觀都影響埋 我係咪應該要睇醫生
其實病左十幾年已經習慣左呢個循環 依家控制到自己唔會係病發個陣有太大反應 但真心覺得自己同呢個世界無乜聯繫 堅信自己嘅存在係一個錯誤

我仲未習慣
兩三年前因為失戀加比人孤立 就開始成日胃痛食唔到野 維持左年幾 上左u之後情況就更嚴重 變到完全唔想識人 好怕同唔熟既人交流 覺得自己同佢地都溝通唔到 成日一激動就心口痛 屋企又比好大壓力我 每日都好辛苦 好似連價值觀都影響埋 我係咪應該要睇醫生

我覺得你去睇下醫生

我覺得你要去睇下醫生
好多野諗 但講唔出口
好多野諗 但講唔出口

我反而冇乜點諗野,但成日情緒好差

完全一樣 但我自己覺得控制到其實痛苦過控制唔到
每日一起身 好撚頹 點解仲起到身 又要面對所有嘢
然後就等開機 扮演角色 番工放工 行屍走肉 番到屋企又無限輪迴
我認命我選擇同佢共存 但每日都好想好想放棄
你為咩堅持到呢一刻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞