有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
我女友一直有呢個情緒病
最近去完心理醫生覆診,就開始抑鬱
日日收埋自己 ,呢2日開始完全唔同我講野
有冇教我可以點做先可以幫到佢

其實唔好講d:
你唔好成日都咁唔開心啦
唔好收埋自己
唔好諗埋一二邊呢d無知既說話已經好好

再來就係陪下佢了
我有一段時間好嚴重果時係感覺好孤單寂寞好驚
有人陪住會好dddd

佢唔比我陪...

有機會就要畀佢知你係身邊
會支持佢
呢個病有好多時都唔想見人
但個人會好寂寞好孤單
正常人應該會覺得好矛盾

你text下佢關心下佢畀佢知道你關心佢
話佢知佢需要你既時候一定係度 (佢唔覆你/已讀不回唔緊要,你間中text下佢就得)
咁樣你2個就算見唔到面佢個心其實應該係會安心dddd
除非佢亂諗野想同你分手啦

之前講漏左
其實最重要係搵下導致咁樣樣既心結/打擊係邊

如果佢真係開始亂諗野呢

做左上面d野先啦
如果唔係去到亂咁諗自殺既地步
又唔使極度驚慌既
如果佢想同你分手
咪慢慢同佢傾下個原因到底係咩
再睇下點拆解

唔信咪算,上網大把人講精神科.人地醫生唔通同你講係呀D藥其實冇撚用架我地呃飯食架 . 一早大把過來人講過啦,人類總係要...

自己睇過根本D藥就係要食到你個人唔識諗野冇情緒冇感情咪叫冇事囉覆診個陣 D人食左咁多年慣左實同你講冇野架WO

醫呢D當然要去睇中醫,精神科?不了. 如果有藥食完可以好開心咩都解決到我第一個食.呢D病心態最緊要阿.治標唔撚治本.俾著你食完好返有又事又抑鬱又食藥阿? 你諗得明呢度你好大機會已經可以收抑鬱皮...人地係專家就=信晒人...冇獨立思考..

有病唔睇醫生 fine
全部相關專家是0
頭腦入面既血清素可以人為全盤控制到
話人地呃飯食
你無覺得自己講野好荒謬果下好神奇...

好話唔好聽
大家病人都係痴線既 頭腦已經唔清醒
你選擇信哂痴線既人講野,完全否定其他專業人士既意思,你咁獨斷叫做有真正既獨立思考?
拿我無話叫你信哂佢地喎
但連第一步都唔肯踏出、連嘗試都唔肯就....
試完聽完佢地既意見/藥,再用你「自己既方法」解決(eg 調節自己心態)(同樣道理適用於復發既情況)
除左要花d時間同錢,請問有咩損失?ok如果你連時間同錢都唔想畀,你咪靠自己囉 邊個迫到你?

你覺得你會比專業人士頭腦更清醒,知識、經驗會比佢地多?
人地讀幾多年書
呢行既人做幾多研究
一年365日對幾多病人
畀你形容到人地「呃飯食」、一d價值都無,咁樣侮辱人地既專業
你唔止唔尊重人地,仲好無知

拜託閣下諗野唔好咁偏激咁頑固
做人客觀少少

你都可以唔信我講既野架
意見
Typo
上網d乜鬼野測試準唔準架

唔信咪算,上網大把人講精神科.人地醫生唔通同你講係呀D藥其實冇撚用架我地呃飯食架 . 一早大把過來人講過啦,人類總係要...

自己睇過根本D藥就係要食到你個人唔識諗野冇情緒冇感情咪叫冇事囉覆診個陣 D人食左咁多年慣左實同你講冇野架WO

醫呢D當然要去睇中醫,精神科?不了. 如果有藥食完可以好開心咩都解決到我第一個食.呢D病心態最緊要阿.治標唔撚治本.俾著你食完好返有又事又抑鬱又食藥阿? 你諗得明呢度你好大機會已經可以收抑鬱皮...人地係專家就=信晒人...冇獨立思考..

有病唔睇醫生 fine
全部相關專家是0
話人地呃飯食

好話唔好聽
你選擇信哂痴線既人講野,完全否定其他專業人士既意思,你咁獨斷叫做有真正既獨立思考?
拿我無話叫你信哂佢地喎
試完聽完佢地既意見/藥,再用你「自己既方法」解決(eg 調節自己心態)(同樣道理適用於復發既情況)
除左要花d時間同錢,請問有咩損失?ok如果你連時間同錢都唔想畀,你咪靠自己囉 邊個迫到你?

人地讀幾多年書
呢行既人做幾多研究
一年365日對幾多病人

做人客觀少少

你都可以唔信我講既野架

咪講左過來人食過藥,食左差唔多一年,停左兩三年.屌你唔只係有精神病原來閱讀能力都有問題

試完聽完佢地既意見/藥,再用你「自己既方法」解決??有病唔睇醫生?
叫左你睇中醫,試過先同你講.E家咁睇你真係似有病多WO...同埋你痴線姐,做咩入人地數 講句冇獨立思考就起晒鋼,你好打有限啦ON9仔

你老母你D ON9仔真係博屌,我屌你老母咩.淨係睇到冇獨立思考就屌鳩人,你老母你分析下人地講咩先啦ON撚79.真係唔怪得會抑鬱有病啦.個人本身性格都有問題.
你咪慢慢食藥之後係到屌人囉.反正我就好返.入黎屎FK痕講下你又要咁偏激又頑固咁聽唔落就屌.得罪講句,最好咪撚好返.成個痴線佬咁.

定係你就係個D垃圾精神科醫生?

有病唔睇醫生 fine
全部相關專家是0
話人地呃飯食

好話唔好聽
拿我無話叫你信哂佢地喎

人地讀幾多年書
呢行既人做幾多研究
一年365日對幾多病人

做人客觀少少

你都可以唔信我講既野架

咪講左過來人食過藥,食左差唔多一年,停左兩三年.屌你唔只係有精神病原來閱讀能力都有問題

試完聽完佢地既意見/藥,再用你「自己既方法」解決??有病唔睇醫生?
叫左你睇中醫,試過先同你講.E家咁睇你真係似有病多WO...同埋你痴線姐,做咩入人地數 講句冇獨立思考就起晒鋼,你好打有限啦ON9仔

你老母你D ON9仔真係博屌,我屌你老母咩.淨係睇到冇獨立思考就屌鳩人,你老母你分析下人地講咩先啦ON撚79.真係唔怪得會抑鬱有病啦.個人本身性格都有問題.
你咪慢慢食藥之後係到屌人囉.反正我就好返.入黎屎FK痕講下你又要咁偏激又頑固咁聽唔落就屌.得罪講句,最好咪撚好返.成個痴線佬咁.

咁易就俾人TRIGGER到諗下自己幾撚有問題啦垃圾.睇幾多醫生都冇用啦

有病唔睇醫生 fine
全部相關專家是0
話人地呃飯食

好話唔好聽
拿我無話叫你信哂佢地喎

人地讀幾多年書
呢行既人做幾多研究
一年365日對幾多病人

做人客觀少少

你都可以唔信我講既野架

咁易就俾人TRIGGER到諗下自己幾撚有問題啦垃圾.睇幾多醫生都冇用啦

係前幾頁有留過頁
唉屌 下個星期又要覆診

你望下自己打左d咩先好話人痴線佬啦 痴哂線咁
我好得閒有睇你講過d咩咩
我都係最近先入黎呢個post
個個巴打病史唔通要記哂
Ok算
咁你個人鍾意停藥咪停藥
你個人唔信人地咪算
唔使踩到人地醫生佢地底泥咁囉
仲有見到睇中醫我真係笑了 不過你個人覺得有用咪睇
你死你事
無人會關心你囉

但你講野一d根據都無之餘,仲由頭到尾都唔覺得自己態度好有問題 果下好野 咩野「唔通你就係垃圾精神科醫生」媽好癲呀
畀人講幾句就嬲到咁
你覺得自己 好番哂?
哈哈 正常人會畀人講幾句就痴哂線既咩

既然你咁勁講到咁勁,咁天花龍鳳,咁完全唔需要醫療意見,唔該你正面回應+畀番d 世界認可既證據黎做supporting:

人點樣可以全盤控制個腦既血清素?
精神科專業人士點樣無價值法?
點解病人要選擇聽哂痴線佬講,而唔去尋求醫療意見?(呢度唔係講緊你個case 呀on9仔,係你話唔好睇醫生,話人地垃圾架嘛)
睇中醫,有咩實質證據顯示對醫呢個病有幫助?
其實睇醫生有冇用?
我覺得自己有抑鬱
因為生活環境差
就算食藥醫好都實會復發
所以從來冇諗過睇醫生

我就覺得都有用既
因為個分別都好大下
好多病徵都少左好多
但唔睇醫生點知係咪有抑鬱?或者你只係普通唔開心、或者係其他病令你咁
睇一睇幾百蚊,確診左先決定下一步點做都值得丫

或者如果你忍得,頂得順而家個狀況
而過多排無改善到
就去睇睇醫生

呢度webmd有簡單講下大家應該幾時要睇醫生
http://www.webmd.com/depression/tc/depression-when-to-call-doctor

如果你已經有自殺既念頭,麻煩立即睇醫生
Linkin park 主音自殺死左
主因之一係抑鬱...
主因之一係抑鬱...

咁佢仲有好多野既...

都幾多
佢當時一定勁灰...

留低6個小朋友

睇到新聞嚇到成個醒哂
最近又開始焦慮 抑鬱
痴線 頭先先喊完 好辛苦 又大嗌
個人好緊張 咩都好驚 最近開始又成日諗自殺

遲下睇下普通科私家醫生唔知會唔會俾到血清素我
之前外國睇過精神科 唔想香港政府有精神科紀錄
想食藥控制 個人好辛苦
主因之一係抑鬱...

咁佢仲有好多野既...

都幾多
佢當時一定勁灰...

留低6個小朋友

睇到新聞嚇到成個醒哂

覺得佢終於可以解脫

唔知講咩駁你好
addiction, abuse, depression, close fd's death etc
最近又開始焦慮 抑鬱
痴線 頭先先喊完 好辛苦 又大嗌
個人好緊張 咩都好驚 最近開始又成日諗自殺

遲下睇下普通科私家醫生唔知會唔會俾到血清素我
之前外國睇過精神科 唔想香港政府有精神科紀錄
想食藥控制 個人好辛苦

私家醫生應該ok,唔會有底
放心

普通科都開到antidepressants 最普通既會有
但應該無咁精神科咁齊藥
如果睇完普通科確診
之後去私家睇
咁2個醫生assess到你都真係有病
到時就有相應既藥開畀你,仲有counselling 果d,睇下會推介d咩畀你
頂住
點都好
佢都用自己方式撐左好耐
Respect and learn from him

無錯
Rip Chester
一定有個源頭
我好廢,一冇女就會抑鬱
唔係叫春個隻假柒抑鬱
係要嚴重到食藥個隻
好辛苦 又推返個post上黎先
岩岩同個fd傾完 佢根本唔明抑鬱症 佢當我係普通發癲 傾完反而仲辛苦
好辛苦 又推返個post上黎先
岩岩同個fd傾完 佢根本唔明抑鬱症 佢當我係普通發癲 傾完反而仲辛苦

算啦,都係唔好同啲唔明白抑鬱有辛苦既人講啦
係呢到講好過,大把人明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞