有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
我女友一直有呢個情緒病
最近去完心理醫生覆診,就開始抑鬱
日日收埋自己 ,呢2日開始完全唔同我講野
有冇教我可以點做先可以幫到佢
想問下大家病發嗰陣會做啲咩黎分散注意力?
我次次都係食藥逼自己瞓

做運動,打機,睇戲(動漫,搞笑,勵志㗎電影),搵朋友傾訴,聽歌

唉 完全冇動力做呢啲野
我會聽歌但會瘋狂聽慘歌
我女友一直有呢個情緒病

佢可能想自己一個冷靜幾日?
你試下同佢講話會一直陪住佢
俾佢知道唔係得佢自己一個面對
焦慮加最近抑鬱

壓力一大個人就開始焦慮
其實依個都係深呼吸下呀 搵人r水吹多幾句打轉機搞得掂

抑鬱真係好痛苦
成個人係唔知點解好辛苦咁
冇乜生存動力

血清素其實食完嗰下好鬼辛苦
不過都好過病發嘅

最近個零月無翻發以為好翻 點知琴日又開始黎料 成日怕係親朋好友擔心要扮開心 結果晚晚係被入面崩潰 唔係無試過分散注意力 玩手機 睇YouTube 畫畫 但其實無用

好想有個解脫

紅字我都試過 有時真係唔知自己做咩唔開心
依個post搵到好多同伴

無原因架....
突然流淚都無原因
好困擾好影響生活

呢個病真係病友先明個感受
單講一句「唔開心」我覺得係總括唔到
唔係正常唔開心
係無時無刻個腦都好辛苦
但同人講人地都唔會明
想問下大家病發嗰陣會做啲咩黎分散注意力?
我次次都係食藥逼自己瞓

食藥訓覺x2
做咩都無心機
夾硬令自己對事情有興趣真係想死
我女友一直有呢個情緒病

其實唔好講d:
你唔好成日都咁唔開心啦
唔好收埋自己
唔好諗埋一二邊呢d無知既說話已經好好

再來就係陪下佢了
我有一段時間好嚴重果時係感覺好孤單寂寞好驚
有人陪住會好dddd

得閒睇下書都唔錯,知識係人架寶庫,無知容易陷入陷阱,能力有限就唔好迫自己,有時有啲野控制唔到解決唔到真係會好煩,搵朋友又要適合或者佢地唔會明白,所以係有啲難,就好似心寧雞湯咁,唯有靠自己,我好堅守依個信念,其他人唔幫你唔理解你,你都唔好放棄自己,萬事都有解決方法,只係敢唔敢行第一步,我老師曾經教過我一個睇法,其實患情緒病,你要當自己患癌症咁,而且係有階段,首先發生> 情緒波動> 接受/不接受> 逃避/醫治> 觀察/等死> 死/惡化/好返 ,有好多人知道自己有病只係去到逃避架階段,當然有人會去醫治,你地都可以問下你地自己去到咩階段,咁就唔會迷失。

你個人正面就係咁諗
我呢d灰起上黎會想放棄
有一排我都好積極想醫好
呢排就覺得黎到樽頸位了 都唔知個病想點 好迷失
自己又幫唔到自己咁
焦慮加最近抑鬱

壓力一大個人就開始焦慮

抑鬱真係好痛苦
冇乜生存動力

不過都好過病發嘅

唔係由人地去判斷你有無病個喎...
醫生確診話你有就有
同埋好多生理上既病徵會話你知你真係有病
我個人黎講都好多下

Ps 點解要加密
大麻係外國用黎醫抑鬱 好似係

得閒睇下書都唔錯,知識係人架寶庫,無知容易陷入陷阱,能力有限就唔好迫自己,有時有啲野控制唔到解決唔到真係會好煩,搵朋友又要適合或者佢地唔會明白,所以係有啲難,就好似心寧雞湯咁,唯有靠自己,我好堅守依個信念,其他人唔幫你唔理解你,你都唔好放棄自己,萬事都有解決方法,只係敢唔敢行第一步,我老師曾經教過我一個睇法,其實患情緒病,你要當自己患癌症咁,而且係有階段,首先發生> 情緒波動> 接受/不接受> 逃避/醫治> 觀察/等死> 死/惡化/好返 ,有好多人知道自己有病只係去到逃避架階段,當然有人會去醫治,你地都可以問下你地自己去到咩階段,咁就唔會迷失。

你個人正面就係咁諗
我呢d灰起上黎會想放棄
有一排我都好積極想醫好
自己又幫唔到自己咁

人生總有高低起伏,可能我遲下都會好負面,依啲野會有循環,當然我都唔希望有,所以都盡量keep住,你都要加油,人生同打仗一樣,雖然唔知贏定輸,不過有一份堅持架信念,就算輸左,都起碼有盡力過,而且輸一場都仲可以再黎過,就好似2016年里約奧運男子體操Samir Aït Saïd,因跳馬失手跌斷腳,之後佢都無放棄,醫返好繼續練,備戰準備下一屆奧運,又或者aron ralston咁,你有睇127hr就明
焦慮加最近抑鬱

壓力一大個人就開始焦慮

抑鬱真係好痛苦
冇乜生存動力

不過都好過病發嘅

醫生確診話你有就有
我個人黎講都好多下

Ps 點解要加密

多手加密下
佢覺得係我成日諗住自己有所以先成日沉醉
我自己都好多 不過都諗住共存亡
我女友一直有呢個情緒病

其實唔好講d:
你唔好成日都咁唔開心啦
唔好收埋自己

再來就係陪下佢了
有人陪住會好dddd

佢唔比我陪...

你個人正面就係咁諗
我呢d灰起上黎會想放棄
有一排我都好積極想醫好
自己又幫唔到自己咁

人生總有高低起伏,可能我遲下都會好負面,依啲野會有循環,當然我都唔希望有,所以都盡量keep住,你都要加油,人生同打仗一樣,雖然唔知贏定輸,不過有一份堅持架信念,就算輸左,都起碼有盡力過,而且輸一場都仲可以再黎過,就好似2016年里約奧運男子體操Samir Aït Saïd,因跳馬失手跌斷腳,之後佢都無放棄,醫返好繼續練,備戰準備下一屆奧運,又或者aron ralston咁,你有睇127hr就明[/quote]

大家一齊加油呀
今日隻眼又流淚 隻眼痛到要合埋,然後就訓著左 獲獲都係咁
你話我傷心流淚都合理d丫
有時真係覺得人生已完

巴打真係好識鼓勵人
個人正面到咁 你個病都醫到一半
睇過127hrs 明既都
明就明
做唔做到就...
焦慮加最近抑鬱

壓力一大個人就開始焦慮

抑鬱真係好痛苦
冇乜生存動力

不過都好過病發嘅

醫生確診話你有就有
我個人黎講都好多下

Ps 點解要加密

多手加密下

成日沈醉既意思係?好享受受人關心照顧、唔想病好果種咁既狀態?定其他

我食左藥之類生理上既病徵明顯少左好多
或者你可以試下睇番醫生,定期覆下診咁
我個人覺得藥點都係有用既
不過頂唔頂得順d副作用就...
大家都知副作用有幾多花款啦 可以有幾西利啦

或者有無諗過轉醫生?其實有無諗過點解會發生?因咩事?
因為我曾經試過,喺八年前有社交恐懼同抑鬱症,當時無睇醫生,靠自己搵資料,又做自我分析,因為每一個病發生架時候都係有佢架因由,所以發覺早,反而對病情會處理得快,最終我都係搵朋友傾訴,睇書,出席唔同類型嘅活動同返工先無事,但用左2年時間,不過睇書對我黎講係幫左我好多,由其係心理學架書,佢會寫好多病人嘅病例,仲有病例分析嘅原因以及理論,咁當然都有涉及一啲名人金句係影響到自己,不過事隔左好耐,大約我依半年內,我有焦慮症,影響好大,身體出現好多病,其實源於因為一年前同女朋友分手未放低,失業,無錢同人到中年咩都擔心一餐,呢段時間過得好辛苦,咁所以知道問題其實係因由於日常生活令到自己咁,唯有逐步解決,用左4個月時間,而家返工,不過都會有啲病未解決,有時會頭暈(由其緊張架時候),胃口不佳,失眠同瞓覺時呼吸困難,不過我知道終有一日會好返,有時會迫自己做唔同架野,就係唔想咁快死,所以見到依個post好多同感

都有諗過
但好似個個醫生都差不多咁
有無諗過咩原因,當然有,情況同你差不多,不過我多左既係屋企人離世,陪我大既寵物差不多時期又重病(後來死左)其實主要係佢地走左
仲要望住佢地走
好痛苦
佢地走果刻我直頭覺得個腦好似斷線一樣,崩潰左
個人好內疚
應該都病左最少好幾年
先爆出黎
但好野身邊無人覺得我抑鬱喎 可能我扮得好?
後來真係覺得好唔舒服 生理上好多地方唔舒服 特別是個腦 好辛苦好辛苦
去睇普通醫生
我懷疑係甲狀腺有問題(有前科)
後來check完唔係,之後佢就斷症我係抑鬱
咁以上唔開心既主因都其實解決唔到 我發夢都成日見到佢地
覺得以前有佢地好開心好幸福
咁我就放畀時間解決囉 唔係點

巴打有咩心理書推介
最好英文
我細個有輕輕讀過下
不過無讀過病例...

巴打你個人好正能量
好快會好番架

原來係咁,親人同寵物離世我係細過嘗試過,都明白,因為離世架感情,依世都好記得,不過如果在世的話,我諗佢地都唔想你咁痛苦,所以用第3者角度諗都重要,你會發覺原來對方都唔想自己親人傷害自己,生離死別係必經階段,不過我信有開始自然有終結,但終結之後就係新架開始,係一個循環(佛學論),或者你少左份心靈上架寄托,你迷失左,所以搵朋友傾計好緊要,我都搵左好耐先有傾訴對象,不過而家調返轉我去幫人多
以前我讀過心理學,有教過NLP,催眠,個人素養,情緒管理同九型人格,自己就睇開中文書,下面係我收藏架書

日常生活的心理分析,關於100個心理學的故事係初門級,比較易明,多數睇佛洛伊德,因為係心理學始祖,其餘果啲書睇架話好辛苦,好多好難理解到,但係睇後會發覺突然間研究自己,又會諗好多空泛架野,因為自己無知同唔認識自己,之後睇社會主義,佛學,又發覺每一個人都有一定架自我主義驅動,依種稱為哲學,喺外國,有心理治療,但係都會有哲學治療,兩樣野我個人認為心理學係針對病患者架情緒管理同解除心裡面架不安感,而哲學就係要你去諗一啲問題,或者去到好深層次,所以稱之為加強智慧,幫助思考邏輯同找尋所謂架真理,黃子華同李小龍都係哲學架人,當時我就選擇左依兩樣野幫自己

不過你唔介意架話,可以交換tg

巴打見你上面話睇d心理書可以幫你解到 靠自己醫返
見堆書名同封面好怪咁 同書名有d悲觀咁

其實對我都有幫助,以前唔睇都唔知自己思維上係表達啲咩,例如佛洛伊德,會講病例分析,家庭,童年同投身社會時狀態影響個人素養,病患發展前階段演變,不過佢最出名講亂倫
至於佛洛姆,我個人覺得佢描述社會主義影響個人思維,同埋依堆書喺我8年前買入,所以可能封面係暗沉啲,我有朋友會睇病患者傳記,都可以當小說咁睇

講亂倫 好似幾有趣咁
上面書封面係暗沉 係出面書局/書展果d心理勵志書個封面包裝到 係shape d正面d咁
我女友一直有呢個情緒病

其實唔好講d:
你唔好成日都咁唔開心啦
唔好收埋自己

再來就係陪下佢了
有人陪住會好dddd

佢唔比我陪...

有機會就要畀佢知你係身邊
會支持佢
呢個病有好多時都唔想見人
但個人會好寂寞好孤單
正常人應該會覺得好矛盾

你text下佢關心下佢畀佢知道你關心佢
話佢知佢需要你既時候一定係度 (佢唔覆你/已讀不回唔緊要,你間中text下佢就得)
咁樣你2個就算見唔到面佢個心其實應該係會安心dddd
除非佢亂諗野想同你分手啦

之前講漏左
其實最重要係搵下導致咁樣樣既心結/打擊係邊

你個人正面就係咁諗
我呢d灰起上黎會想放棄
有一排我都好積極想醫好
自己又幫唔到自己咁

人生總有高低起伏,可能我遲下都會好負面,依啲野會有循環,當然我都唔希望有,所以都盡量keep住,你都要加油,人生同打仗一樣,雖然唔知贏定輸,不過有一份堅持架信念,就算輸左,都起碼有盡力過,而且輸一場都仲可以再黎過,就好似2016年里約奧運男子體操Samir Aït Saïd,因跳馬失手跌斷腳,之後佢都無放棄,醫返好繼續練,備戰準備下一屆奧運,又或者aron ralston咁,你有睇127hr就明

大家一齊加油呀
今日隻眼又流淚 隻眼痛到要合埋,然後就訓著左 獲獲都係咁
你話我傷心流淚都合理d丫
有時真係覺得人生已完

巴打真係好識鼓勵人
個人正面到咁 你個病都醫到一半
睇過127hrs 明既都
明就明
做唔做到就...[/quote]
以前我都會好似你咁,最嚴重係自殺,介手又有,仲有以前患過重病,住左醫院大確1年,因為有第一期肝癌,做化療,食藥,之後醫生檢查後癌症未消除,後尾做手術切,喺我第一次做手術果陣,全身麻醉,之後做完,醒返,我ex喊哂口話,幾驚我唔醒,而且手術過程中停左心跳大約1分鐘,所以我條命係真係差點無,其實我咁講大確意思係人感覺將近死架時候,會突然間好緊張自己條命,打仗架人都係咁,當子彈飛過你身邊,果刻你可能會還擊或者走,咩道理咩觀念都已經唔再重要,最重要點活命,咁所以無野係最重要過自己條命,而家諗返起以前自殺原來係好傻,不過你會發覺好多人會關心你,正所謂人間有愛,有愛就有希望,所以暫時做唔做係迷失係正常,人未到臨界點架時候就係咁,到左果刻你就會好珍惜

或者有無諗過轉醫生?其實有無諗過點解會發生?因咩事?
因為我曾經試過,喺八年前有社交恐懼同抑鬱症,當時無睇醫生,靠自己搵資料,又做自我分析,因為每一個病發生架時候都係有佢架因由,所以發覺早,反而對病情會處理得快,最終我都係搵朋友傾訴,睇書,出席唔同類型嘅活動同返工先無事,但用左2年時間,不過睇書對我黎講係幫左我好多,由其係心理學架書,佢會寫好多病人嘅病例,仲有病例分析嘅原因以及理論,咁當然都有涉及一啲名人金句係影響到自己,不過事隔左好耐,大約我依半年內,我有焦慮症,影響好大,身體出現好多病,其實源於因為一年前同女朋友分手未放低,失業,無錢同人到中年咩都擔心一餐,呢段時間過得好辛苦,咁所以知道問題其實係因由於日常生活令到自己咁,唯有逐步解決,用左4個月時間,而家返工,不過都會有啲病未解決,有時會頭暈(由其緊張架時候),胃口不佳,失眠同瞓覺時呼吸困難,不過我知道終有一日會好返,有時會迫自己做唔同架野,就係唔想咁快死,所以見到依個post好多同感

都有諗過
但好似個個醫生都差不多咁
有無諗過咩原因,當然有,情況同你差不多,不過我多左既係屋企人離世,陪我大既寵物差不多時期又重病(後來死左)其實主要係佢地走左
仲要望住佢地走
好痛苦
佢地走果刻我直頭覺得個腦好似斷線一樣,崩潰左
個人好內疚
應該都病左最少好幾年
先爆出黎
但好野身邊無人覺得我抑鬱喎 可能我扮得好?
後來真係覺得好唔舒服 生理上好多地方唔舒服 特別是個腦 好辛苦好辛苦
去睇普通醫生
我懷疑係甲狀腺有問題(有前科)
後來check完唔係,之後佢就斷症我係抑鬱
咁以上唔開心既主因都其實解決唔到 我發夢都成日見到佢地
覺得以前有佢地好開心好幸福
咁我就放畀時間解決囉 唔係點

巴打有咩心理書推介
最好英文
我細個有輕輕讀過下
不過無讀過病例...

巴打你個人好正能量
好快會好番架

原來係咁,親人同寵物離世我係細過嘗試過,都明白,因為離世架感情,依世都好記得,不過如果在世的話,我諗佢地都唔想你咁痛苦,所以用第3者角度諗都重要,你會發覺原來對方都唔想自己親人傷害自己,生離死別係必經階段,不過我信有開始自然有終結,但終結之後就係新架開始,係一個循環(佛學論),或者你少左份心靈上架寄托,你迷失左,所以搵朋友傾計好緊要,我都搵左好耐先有傾訴對象,不過而家調返轉我去幫人多
以前我讀過心理學,有教過NLP,催眠,個人素養,情緒管理同九型人格,自己就睇開中文書,下面係我收藏架書

日常生活的心理分析,關於100個心理學的故事係初門級,比較易明,多數睇佛洛伊德,因為係心理學始祖,其餘果啲書睇架話好辛苦,好多好難理解到,但係睇後會發覺突然間研究自己,又會諗好多空泛架野,因為自己無知同唔認識自己,之後睇社會主義,佛學,又發覺每一個人都有一定架自我主義驅動,依種稱為哲學,喺外國,有心理治療,但係都會有哲學治療,兩樣野我個人認為心理學係針對病患者架情緒管理同解除心裡面架不安感,而哲學就係要你去諗一啲問題,或者去到好深層次,所以稱之為加強智慧,幫助思考邏輯同找尋所謂架真理,黃子華同李小龍都係哲學架人,當時我就選擇左依兩樣野幫自己

不過你唔介意架話,可以交換tg

巴打見你上面話睇d心理書可以幫你解到 靠自己醫返
見堆書名同封面好怪咁 同書名有d悲觀咁

其實對我都有幫助,以前唔睇都唔知自己思維上係表達啲咩,例如佛洛伊德,會講病例分析,家庭,童年同投身社會時狀態影響個人素養,病患發展前階段演變,不過佢最出名講亂倫
至於佛洛姆,我個人覺得佢描述社會主義影響個人思維,同埋依堆書喺我8年前買入,所以可能封面係暗沉啲,我有朋友會睇病患者傳記,都可以當小說咁睇

講亂倫 好似幾有趣咁
上面書封面係暗沉 係出面書局/書展果d心理勵志書個封面包裝到 係shape d正面d咁

暗沉唔緊要,最緊要內容吸引

醫生確診話你有就有
我個人黎講都好多下

Ps 點解要加密

多手加密下

成日沈醉既意思係?好享受受人關心照顧、唔想病好果種咁既狀態?定其他

我食左藥之類生理上既病徵明顯少左好多
或者你可以試下睇番醫生,定期覆下診咁
我個人覺得藥點都係有用既
不過頂唔頂得順d副作用就...
大家都知副作用有幾多花款啦 可以有幾西利啦

佢話覺得我自己成日要衝入個個位
姐係佢有時覺得好小事 唔需要諗得咁差同咁大反應
我一開始發病 最嚴重個陣佢未識我
到識我 我其實已經可以收得好埋
平常真係無乜野 最多覺得我份人脾氣大啲易炆
所以佢就會覺得我係已經好返 係諗太多

副作用 淨係頭痛 我已經好難頂
個陣仲返緊學 每日都好痛 痛到完全集中唔到
要訓下先會好啲 有時係訓左都keep住痛
我依家都仲係咁 只係次數少左啲
有無醫生推介, 成日諗如果死左就一了百了.
我本身做公營服務, 日日都要接好多人既查詢, 好大壓力同工作量好多, 老細有時俾埋佢自己個份我做, 仲要追數, 真係好辛苦.

我呢家想搵第二份工, 就黎見工, 但唔知點解個人好驚, 驚唔識答interviewer問題, 我本身未做過準備見工個類型工作.

做人好唔開心, 無人開解到我, 屋企另一半日日只係識睇韓劇, 屋企責任就有我負擔哂. 連外母手術錢佢老豆細佬我都同佢負責一半(約7萬)我個個月幫佢還俾親戚佢地另外欠個一半就唔還俾人咁, 一直只有我還...
十幾歲個陣已經開始想死 但唔敢做
有時無啦啦情緒低落同好易發脾氣
由細到大都好自卑
我對將來冇乜希望
但我又唔會自殘或者無啦啦喊
唔敢搵人傾訴,點樣先可以樂觀啲
其實已經係身體的一部分。已經放棄藥物,亦無動力再去做咩運動或者心理/精神治療。
成日同自己講唔係病黎,只係與眾不同,用不同角度去睇世界,但精神狀態差少少,就好似身體入面既魔鬼一樣咁將啲理志吞噬哂。
自殺念頭都只會愈黎愈強烈,好怕自己。
每日個腦都好似打仗咁,睇下今日係邊個贏,能夠平安過一日得一日。
身邊有人一直支持、有人令我牽掛都好,一打敗仗就完完全全拋棄哂,只求一死,何奈自己真係好懦弱,連自殺既勇氣都無,只係係到苟且偷生。
對唔住,我今日好似打唔贏
男朋友唔明白我感受
覺得我係無理取鬧係幼稚
亦都唔諗住幫我因爲佢真係唔理解呢個病
而家都好似就黎比我煩到想散咁
雖然會唔開心但又怪唔落佢
見到呢到有咁多人同自己一樣覺得有啲安慰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞