有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
其實外國有好多個案,係用營養調返好。只係香港係真系好少人識得呢方面嘅嘢。

係咪咩維他命嗰啲

其實就好似一張枱,而家斷咗一隻腳。咁點先至可以令到佢唔冧,有人會選擇用手去托住,但手仲有一日會攰,同埋成個人就一定要系張台旁邊,做唔到其他嘢。最好嘅方法,梗系去做返一隻腳俾佢,等佢可以穩穩陣陣,營養就系做緊呢樣嘢。

最好嘅話當然透過食物去吸取啦,但通常嚟講,要去到治療嘅效果,其實份量要非常之多,食唔夠咪再去諗,系唔系要用補充品。

有興趣了解多啲,可以再話我知。

我有興趣 唔該巴打
不過唔好再打''系''字

係,對唔住!
可以telegram傾傾講多d id:SamsonTheGreen

Add左
其實外國有好多個案,係用營養調返好。只係香港係真系好少人識得呢方面嘅嘢。

係咪咩維他命嗰啲

其實就好似一張枱,而家斷咗一隻腳。咁點先至可以令到佢唔冧,有人會選擇用手去托住,但手仲有一日會攰,同埋成個人就一定要系張台旁邊,做唔到其他嘢。最好嘅方法,梗系去做返一隻腳俾佢,等佢可以穩穩陣陣,營養就系做緊呢樣嘢。

最好嘅話當然透過食物去吸取啦,但通常嚟講,要去到治療嘅效果,其實份量要非常之多,食唔夠咪再去諗,系唔系要用補充品。

我有興趣 唔該巴打

係,對唔住!
可以telegram傾傾講多d id:SamsonTheGreen

Add左

雖然有興趣但唔想醫
比較想要樓主tg傾計
我覺得唔太適合用「病」既概念去看待抑鬱,即使用藥都係嘗試改變或者壓抑分泌,但無得痊癒
有抑鬱症狀後(持久,非一兩下果種),其實返唔到轉頭,反而係需要自己接受呢個事實,用比較輕巧既方法同mindset 滑過痛苦既位置

人生呢回事,無絕對既痛苦,亦無絕對既幸福,苦樂相倚,作為患者,有一樣野一定要記住:

千萬唔好放棄追求短暫快樂既念頭

係咪咩維他命嗰啲

我有興趣 唔該巴打

係,對唔住!

Add左

雖然有興趣但唔想醫
比較想要樓主tg傾計

好啊
我覺得唔太適合用「病」既概念去看待抑鬱,即使用藥都係嘗試改變或者壓抑分泌,但無得痊癒
有抑鬱症狀後(持久,非一兩下果種),其實返唔到轉頭,反而係需要自己接受呢個事實,用比較輕巧既方法同mindset 滑過痛苦既位置

人生呢回事,無絕對既痛苦,亦無絕對既幸福,苦樂相倚,作為患者,有一樣野一定要記住:

千萬唔好放棄追求短暫快樂既念頭

無睇過?
絕對有同感
利申:覆發緊,好辛苦
意志 vs 人腦化學反應
有呢個病人其實死左九成

啲人成日話靠自己意志
講就兇狠做就碌撚
點發現自己有抑鬱?
點發現自己有抑鬱?

成日喊同想死,長期情緒低落,做咩都冇動力
影響埋返工同社交
有朋友叫我去睇醫生跟住就確診左

無睇過?

意志 vs 人腦化學反應
有呢個病人其實死左九成

啲人成日話靠自己意志
講就兇狠做就碌撚

其他人根本唔會明,唔係我地唔想做,而係根本控制唔到

一病發諗野就理性唔到
點發現自己有抑鬱?

影響埋返工同社交

我諗我都要睇

無睇過?

私家?我之前睇過,每次覆診都加藥
每日食5隻藥
每次我都會同自己講好快過去
之後隔幾個月又無loop過
差唔多六年啦屌
我都覺 會好番根本好難 甚至好唔番

有過抑鬱嗰啲藝人咪好興走出黎講返自己啲經歷既
唔知佢地係咪真係完全好返哂定都會間唔中復發呢
之後隔幾個月又再loop過
差唔多六年啦屌
點發現自己有抑鬱?

影響埋返工同社交

我諗我都要睇

你情況點?
之後隔幾個月又再loop過
差唔多六年啦屌

你識咁諗已經好叻
我仲未同個病共存到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞