有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike

以前我都會好似你咁,最嚴重係自殺,介手又有,仲有以前患過重病,住左醫院大確1年,因為有第一期肝癌,做化療,食藥,之後醫生檢查後癌症未消除,後尾做手術切,喺我第一次做手術果陣,全身麻醉,之後做完,醒返,我ex喊哂口話,幾驚我唔醒,而且手術過程中停左心跳大約1分鐘,所以我條命係真係差點無,其實我咁講大確意思係人感覺將近死架時候,會突然間好緊張自己條命,打仗架人都係咁,當子彈飛過你身邊,果刻你可能會還擊或者走,咩道理咩觀念都已經唔再重要,最重要點活命,咁所以無野係最重要過自己條命,而家諗返起以前自殺原來係好傻,不過你會發覺好多人會關心你,正所謂人間有愛,有愛就有希望,所以暫時做唔做係迷失係正常,人未到臨界點架時候就係咁,到左果刻你就會好珍惜

又淩晨彈醒

巴打你既打擊原來係大佬級別
我有ddd咁多明啦
因為經歷過類似既野...
但有樣唔同就我無真係嘗試想死
諗下就有
我以為人人唔開心到極點果時先會諗自殺
原來唔係
D朋友話佢地無諗過
當下我就知道我同正常人仲有咩明顯唔一樣

你岩
老土d講句
有愛會好好多
幣在最愛我果個走左

佢話覺得我自己成日要衝入個個位
姐係佢有時覺得好小事 唔需要諗得咁差同咁大反應
我一開始發病 最嚴重個陣佢未識我
到識我 我其實已經可以收得好埋
平常真係無乜野 最多覺得我份人脾氣大啲易炆
所以佢就會覺得我係已經好返 係諗太多

副作用 淨係頭痛 我已經好難頂
個陣仲返緊學 每日都好痛 痛到完全集中唔到
要訓下先會好啲 有時係訓左都keep住痛
我依家都仲係咁 只係次數少左啲

雖然我無頭痛
但我好明集中唔到果種痛苦
又乜7都唔記得..
智力下降左幾成

其實脾氣大都有機會係病徵..
聽完你咁講
得罪果句
你男友好似唔太識/想關心你個病....
有無醫生推介, 成日諗如果死左就一了百了.
我本身做公營服務, 日日都要接好多人既查詢, 好大壓力同工作量好多, 老細有時俾埋佢自己個份我做, 仲要追數, 真係好辛苦.

我呢家想搵第二份工, 就黎見工, 但唔知點解個人好驚, 驚唔識答interviewer問題, 我本身未做過準備見工個類型工作.

做人好唔開心, 無人開解到我, 屋企另一半日日只係識睇韓劇, 屋企責任就有我負擔哂. 連外母手術錢佢老豆細佬我都同佢負責一半(約7萬)我個個月幫佢還俾親戚佢地另外欠個一半就唔還俾人咁, 一直只有我還...

公營服務都要追數
講起面試,我病得好嚴重果排都勁驚呢樣野
但當時我以為自己太耐無面試先驚
但後來發現係我地病人先會特別驚(可能多數病人都會有埋anxiety)
重要你都未做過果類工作
講真 盡左力就算啦
正常人都未必發揮得好
唔使太緊張太上心 (呢句係治療師同我講 我又覺得幾有用 我地就係太盡責太上心了)其實做下衰人仲輕鬆d
好想做衰人

你另一半
咁開聲同佢傾下啦
一個人孭起條數點得掂
定你好驚佢

至於醫生
你有無試左睇普通科,確診左睇下轉介公立點
其實我覺得搵個好醫生確診你真係病幾緊要
睇左普通科佢確診你真係就會轉介精神科
唔係既就唔會轉介

一係就直接私家
都係要確診先醫你
但如果公立都受理既話私家更加無可能唔受
其實已經係身體的一部分。已經放棄藥物,亦無動力再去做咩運動或者心理/精神治療。
成日同自己講唔係病黎,只係與眾不同,用不同角度去睇世界,但精神狀態差少少,就好似身體入面既魔鬼一樣咁將啲理志吞噬哂。
自殺念頭都只會愈黎愈強烈,好怕自己。
每日個腦都好似打仗咁,睇下今日係邊個贏,能夠平安過一日得一日。
身邊有人一直支持、有人令我牽掛都好,一打敗仗就完完全全拋棄哂,只求一死,何奈自己真係好懦弱,連自殺既勇氣都無,只係係到苟且偷生。
對唔住,我今日好似打唔贏

都唔知點講好
互勉啦
唔係得你係咁 仲有我地
係個腦令你諗野諗得咁負面架
可能我係理性撚
我好明白果d唔係我真正既諗法 係個腦令你諗野極負面 正常人係唔會咁
所以其實呢方面我處理得ok
希望大家都可以向呢方面諗啦
其實已經係身體的一部分。已經放棄藥物,亦無動力再去做咩運動或者心理/精神治療。
成日同自己講唔係病黎,只係與眾不同,用不同角度去睇世界,但精神狀態差少少,就好似身體入面既魔鬼一樣咁將啲理志吞噬哂。
每日個腦都好似打仗咁,睇下今日係邊個贏,能夠平安過一日得一日。
身邊有人一直支持、有人令我牽掛都好,一打敗仗就完完全全拋棄哂,只求一死,何奈自己真係好懦弱,連自殺既勇氣都無,只係係到苟且偷生。

都唔知點講好
互勉啦
唔係得你係咁 仲有我地
可能我係理性撚
我好明白果d唔係我真正既諗法 係個腦令你諗野極負面 正常人係唔會咁

都唔知點講好
互勉啦
唔係得你係咁 仲有我地
可能我係理性撚
屌出左3次
男朋友唔明白我感受
覺得我係無理取鬧係幼稚
亦都唔諗住幫我因爲佢真係唔理解呢個病
而家都好似就黎比我煩到想散咁
雖然會唔開心但又怪唔落佢
見到呢到有咁多人同自己一樣覺得有啲安慰

我就咁諗啦
既然佢都唔上心到咁
又嫌你呢樣果樣
好老實講句 愛你極都有限
愛係會包容埋你唔好既地方
雖然我知我地好惡頂 但呢個病都令我睇到邊d人先係真正關心我既人
算唔算得著

你唔係唯一一個
香港其實真係好多病人

以前我都會好似你咁,最嚴重係自殺,介手又有,仲有以前患過重病,住左醫院大確1年,因為有第一期肝癌,做化療,食藥,之後醫生檢查後癌症未消除,後尾做手術切,喺我第一次做手術果陣,全身麻醉,之後做完,醒返,我ex喊哂口話,幾驚我唔醒,而且手術過程中停左心跳大約1分鐘,所以我條命係真係差點無,其實我咁講大確意思係人感覺將近死架時候,會突然間好緊張自己條命,打仗架人都係咁,當子彈飛過你身邊,果刻你可能會還擊或者走,咩道理咩觀念都已經唔再重要,最重要點活命,咁所以無野係最重要過自己條命,而家諗返起以前自殺原來係好傻,不過你會發覺好多人會關心你,正所謂人間有愛,有愛就有希望,所以暫時做唔做係迷失係正常,人未到臨界點架時候就係咁,到左果刻你就會好珍惜

又淩晨彈醒

我有ddd咁多明啦
諗下就有
原來唔係
D朋友話佢地無諗過

你岩
老土d講句
有愛會好好多
幣在最愛我果個走左

有啲人會係失去安全感,極度對生命絕望,患左絕症或者想引人注意會有自殺念頭,我講我啲故仔俾你聽,以前我喺商場做物管主任,遇過一單我覺得好可惜架事,事情係有個年紀約80㗎老伯喺商場跳樓,之後叫黑車送走,送院後重傷不治,後期知道原來個老伯有末期癌症,折磨左佢好耐,跟住我地睇埋商場個閉路電視,原來個老伯喺未跳樓前㗎時候,喺𠴱個位置行左好耐而且又望下面好多次,我諗佢㗎目的係就算跳樓都唔想傷及無辜,而且諗深一層,人身體承受唔到絕症㗎折磨同痛,就選擇以死去解決,而且佢唔想傷害無辜依個念頭,我覺得佢係一個有善心㗎人,所以𠴱陣好心up

咁當然直著依個故事俾大家知,珍惜眼前人同你自己,生命可貴,一日未到最後𠴱刻都唔好放棄自己,萬事都有解決方法,就算無,要選擇死,死前都活得有尊嚴,起碼對自己有負責任過,問心無愧

你話最愛㗎都走左,雖然我可能唔明白你𠴱種複雜㗎心情同傷痛,不過我覺得要接受事實,我知道無人能夠取代到佢地對你㗎愛,當然一定會有其他人去愛你,差在機緣巧合,所以你要加油,等待一個會救你同去愛你㗎人
[quote]

又淩晨彈醒

我有ddd咁多明啦
諗下就有
原來唔係
D朋友話佢地無諗過

[quote]

又淩晨彈醒

我有ddd咁多明啦
諗下就有
原來唔係
D朋友話佢地無諗過

乜唔係既咩
一唔開心都就會同自己講係我累人累物先會搞到唔開心 死左就可以解決所有問題

雖然我無頭痛
又乜7都唔記得..
智力下降左幾成

聽完你咁講
得罪果句

個陣又唔係咁覺
依家反而仲更加覺得成日記唔到野
發病先岩岩上中二 唔想返學 返左學又頭痛
一直以黎唯有同自己講 開心先係最重要
但依家出到黎社會 自己又比唔上人地
讀書又唔叻 英文又差
成日都會後悔個陣點解唔逼下自己讀好啲

佢又唔係唔關心既 可能偶爾我又會發作下
喊到要生要死 甚至有時太辛苦都會做啲傷害自己既事
可能整到自己周身損晒 喊到好似癲左咁
佢都會好擔心 佢都會自己去search下個病係點樣
或者我地有病既人想要啲乜野 點樣可以幫到我咁

不過可能佢第一次拍拖 有時唔識表達自己
同埋佢有時就係太想解決問題 淨係諗方法解決
但唔諗下其實解決個過程都好重要
男朋友唔明白我感受
覺得我係無理取鬧係幼稚

我就咁諗啦
既然佢都唔上心到咁
又嫌你呢樣果樣
雖然我知我地好惡頂 但呢個病都令我睇到邊d人先係真正關心我既人
算唔算得著

你唔係唯一一個
香港其實真係好多病人

大把人你以為佢可能人生好開心 好多朋友
但其實可能佢同你都一樣有病
至少佢知道係其他人面前 唔可以表露出黎
例如 我

或者你有無試過同佢傾下?
認真講佢知 其實你好需要身邊人既幫助同理解
特別係想得到佢既理解?
過來人表示千其唔好食精神科藥物,食得太耐分分鐘食壞個腦,對所有野冇晒感覺.

精神科醫生大多呃飯食...自己諗下啦,邊會有一種藥食完你係會開心解決晒所有問題?

你唔好開心就對症下藥,問下點解會搞成咁.係咪有咩打擊有咩陰影.有搵到就搵人傾搵心理醫生搞搞佢.一係就放個長期俾自己.依賴藥物係冇用,完全係Placebo effect. 外國同香港大把CASE食完仲更加會自殺.

日後好返一定要狂做運動同GYM.練好體格自然會更加有能力抵抗呢D野.運動都對分散注意同情緒有幫助.但係食精神病藥?不了.

去精神科想醫生開藥?it's simple.話自己見到外星人.話好驚D水有好多鉛.總之你亂咁UP D 似似地既病症佢就會話你精神分裂/抑鬱架啦.
男朋友唔明白我感受
覺得我係無理取鬧係幼稚

我就咁諗啦
既然佢都唔上心到咁
又嫌你呢樣果樣
算唔算得著

你唔係唯一一個
香港其實真係好多病人

大把人你以為佢可能人生好開心 好多朋友
但其實可能佢同你都一樣有病
至少佢知道係其他人面前 唔可以表露出黎
例如 我

或者你有無試過同佢傾下?
認真講佢知 其實你好需要身邊人既幫助同理解
特別係想得到佢既理解?

有傾過 但佢都係唔理解呢個病
而家諗住都係自己收埋自己解決算啦
根本身邊都冇人明

有啲人會係失去安全感,極度對生命絕望,患左絕症或者想引人注意會有自殺念頭,我講我啲故仔俾你聽,以前我喺商場做物管主任,遇過一單我覺得好可惜架事,事情係有個年紀約80㗎老伯喺商場跳樓,之後叫黑車送走,送院後重傷不治,後期知道原來個老伯有末期癌症,折磨左佢好耐,跟住我地睇埋商場個閉路電視,原來個老伯喺未跳樓前㗎時候,喺𠴱個位置行左好耐而且又望下面好多次,我諗佢㗎目的係就算跳樓都唔想傷及無辜,而且諗深一層,人身體承受唔到絕症㗎折磨同痛,就選擇以死去解決,而且佢唔想傷害無辜依個念頭,我覺得佢係一個有善心㗎人,所以𠴱陣好心up

咁當然直著依個故事俾大家知,珍惜眼前人同你自己,生命可貴,一日未到最後𠴱刻都唔好放棄自己,萬事都有解決方法,就算無,要選擇死,死前都活得有尊嚴,起碼對自己有負責任過,問心無愧

你話最愛㗎都走左,雖然我可能唔明白你𠴱種複雜㗎心情同傷痛,不過我覺得要接受事實,我知道無人能夠取代到佢地對你㗎愛,當然一定會有其他人去愛你,差在機緣巧合,所以你要加油,等待一個會救你同去愛你㗎人

個阿伯
好心up
如果佢真係咁樣諗
佢真心好好人
事關要死都要關心人地係點
我真係無咁無私...

我個人覺得有呢個病既人其實性格好好 好為得人諗 自己就因為咁唔覺意累積好多壓力 (唔是直線讚自己
但對自己要求就勁高 好緊張自己既表現
同埋唔識欣賞自己
搞到自己覺得自己好似垃圾、地底泥咁
事實一d都唔係
其實我地比好多人都好
我睇過有人話「因為抑鬱既人知道唔開心既感覺係點 所以佢地會強顏歡笑 會扮到好開心
亦唔會做d野出黎令其他人唔開心」諗落又好似係...好人到咁 諗真d真係太過份...

巴打講野野我句句都明白...
我都覺得希望在人間既
同埋就算無人愛 無人救
自己都要愛自己救自己

[/quote]
乜唔係既咩
一唔開心都就會同自己講係我累人累物先會搞到唔開心 死左就可以解決所有問題[/quote]

唔係架
我問過朋友
佢地當然都會有機會唔開心到一個點
但唔會諗自殺
果時聽到人地咁講
我就真係覺得自己個腦真係有d野唔正常
令到個人諗法極負面

事實上得食左藥之後都好感受到個情緒、諗法個變化
Eg 食藥前我會日日都極度悲傷 會喊哂 會覺得呢個世界好多衰人 d人會離棄哂你 成日都突然會好嬲好燥
食左藥之後好好多
個人平伏左唔少
覺得之前自己好
而家自己都感覺到自殺個念頭自動會愈來愈遠
呢d反應,我相信唔食藥控制血清素,我個腦唔會咁快變番正常d
當然唔係話人人都要睇醫生食藥
但你地自己可以衡量下
最好係一個頭腦比較清醒既狀態下決定要點做
或者問多d專家同朋友意見
我覺得係有幫助

雖然我無頭痛
又乜7都唔記得..
智力下降左幾成

聽完你咁講
得罪果句

個陣又唔係咁覺
讀書又唔叻 英文又差

你可以望下上面我個留言係點
你就正正中哂對自己好有要度 覺得自己好差
其實客觀既情況下
大家應該係會比大家想像好
唔係話好勁好叻
但絕對唔係自己諗得咁差囉
絲打你而家讀都唔遲
點解咁講
讀書係永遠無遲
讀左既野係你自己
自己讀得開心就得 唔需要諗太多

咁你都明佢難處係點
大家互相盡力了解對方
對個關係好有好處
老實講佢一定唔會明架喇 ....
我個ex都係咁講
佢話唔明白我病左個感受 (我都好明白佢點解唔明 換轉係我 我都唔覺得我會明)
淨係話見到我好辛苦
知道佢地起碼有心
我個心會好些少既...你都應該要咁諗 個心會舒服少少

雖然我無頭痛
又乜7都唔記得..
智力下降左幾成

聽完你咁講
得罪果句

個陣又唔係咁覺
讀書又唔叻 英文又差

你就正正中哂對自己好有要求 覺得自己好差
其實客觀既情況下
唔係話好勁好叻
絲打你而家讀都唔遲
點解咁講
讀書係永遠無遲
讀左既野係你自己

咁你都明佢難處係點
大家互相盡力了解對方
對個關係好有好處
我個ex都係咁講
佢話唔明白我病左個感受 (我都好明白佢點解唔明 換轉係我 我都唔覺得我會明)
淨係話見到我好辛苦
知道佢地起碼有心

要求

雖然我無頭痛
又乜7都唔記得..
智力下降左幾成

聽完你咁講
得罪果句

個陣又唔係咁覺
讀書又唔叻 英文又差

你就正正中哂對自己好有要度 覺得自己好差
其實客觀既情況下
唔係話好勁好叻
絲打你而家讀都唔遲
點解咁講
讀書係永遠無遲
讀左既野係你自己

咁你都明佢難處係點
大家互相盡力了解對方
對個關係好有好處
我個ex都係咁講
淨係話見到我好辛苦
知道佢地起碼有心

我都覺得我唔會明

sorry 好多錯字
過來人表示千其唔好食精神科藥物,食得太耐分分鐘食壞個腦,對所有野冇晒感覺.

精神科醫生大多呃飯食...自己諗下啦,邊會有一種藥食完你係會開心解決晒所有問題?

你唔好開心就對症下藥,問下點解會搞成咁.係咪有咩打擊有咩陰影.有搵到就搵人傾搵心理醫生搞搞佢.一係就放個長期俾自己.依賴藥物係冇用,完全係Placebo effect. 外國同香港大把CASE食完仲更加會自殺.

日後好返一定要狂做運動同GYM.練好體格自然會更加有能力抵抗呢D野.運動都對分散注意同情緒有幫助.但係食精神病藥?不了.

去精神科想醫生開藥?it's simple.話自己見到外星人.話好驚D水有好多鉛.總之你亂咁UP D 似似地既病症佢就會話你精神分裂/抑鬱架啦.

呢位絲打有點偏激喎
畢竟人地都係專家黎
唔使講到咁一文不值既

唔見醫生可唔可以直接見心理醫生?(公立)

個阿伯
好心up
如果佢真係咁樣諗
佢真心好好人
事關要死都要關心人地係點
我真係無咁無私...

我個人覺得有呢個病既人其實性格好好 好為得人諗 自己就因為咁唔覺意累積好多壓力 (唔是直線讚自己
但對自己要求就勁高 好緊張自己既表現
同埋唔識欣賞自己
搞到自己覺得自己好似垃圾、地底泥咁
事實一d都唔係
其實我地比好多人都好
我睇過有人話「因為抑鬱既人知道唔開心既感覺係點 所以佢地會強顏歡笑 會扮到好開心
亦唔會做d野出黎令其他人唔開心」諗落又好似係...好人到咁 諗真d真係太過份...

巴打講野野我句句都明白...
我都覺得希望在人間既
同埋就算無人愛 無人救
自己都要愛自己救自己

讚自己都係好,有自信好過無自信,懂得欣賞自己,就會發現這些是機會是屬於你,而且自己唔係零,有要求都有好有壞,在乎個人點睇,好㗎話知道自己要咩,壞㗎就會因為迫得自己太緊,反而有壓力感,不過當然壞㗎都可以變為好,視乎自己可唔可以面對到,無絕對的,所以當有人知道點平衡㗎時候,會抱住一個中性㗎態度去面對,就好似人地話看透世事㗎意思,我都追尋緊中性㗎態度,不過唔容易

我明白你所謂自己的苦自己知,啞巴吃黃連,有苦自己知,對人歡笑對己愁,不過可以話係唔同場合有唔同自己㗎化身,當然假亦是你,真的也是你,適者生存,所以唔需要排斥,因為都係保護緊你自己,同埋係理性與感性之爭,而且人係貪心,我都係,所以理性與感性之間取唔到平衡㗎時候,就係追求真理或者係最終做適合自己的自己,就係我所講㗎中性,我咁講你會好難明,其實心理學㗎意思係同理心
我女友一直有呢個情緒病
最近去完心理醫生覆診,就開始抑鬱
日日收埋自己 ,呢2日開始完全唔同我講野
有冇教我可以點做先可以幫到佢

其實唔好講d:
你唔好成日都咁唔開心啦
唔好收埋自己
唔好諗埋一二邊呢d無知既說話已經好好

再來就係陪下佢了
我有一段時間好嚴重果時係感覺好孤單寂寞好驚
有人陪住會好dddd

佢唔比我陪...

有機會就要畀佢知你係身邊
會支持佢
呢個病有好多時都唔想見人
但個人會好寂寞好孤單
正常人應該會覺得好矛盾

你text下佢關心下佢畀佢知道你關心佢
話佢知佢需要你既時候一定係度 (佢唔覆你/已讀不回唔緊要,你間中text下佢就得)
咁樣你2個就算見唔到面佢個心其實應該係會安心dddd
除非佢亂諗野想同你分手啦

之前講漏左
其實最重要係搵下導致咁樣樣既心結/打擊係邊

如果佢真係開始亂諗野呢

呢位絲打有點偏激喎
畢竟人地都係專家黎
唔使講到咁一文不值既

唔見醫生可唔可以直接見心理醫生?(公立)

唔信咪算,上網大把人講精神科.人地醫生唔通同你講係呀D藥其實冇撚用架我地呃飯食架 . 一早大把過來人講過啦,人類總係要...

自己睇過根本D藥就係要食到你個人唔識諗野冇情緒冇感情咪叫冇事囉覆診個陣 D人食左咁多年慣左實同你講冇野架WO

醫呢D當然要去睇中醫,精神科?不了. 如果有藥食完可以好開心咩都解決到我第一個食.呢D病心態最緊要阿.治標唔撚治本.俾著你食完好返有又事又抑鬱又食藥阿? 你諗得明呢度你好大機會已經可以收抑鬱皮...人地係專家就=信晒人...冇獨立思考..

讚自己都係好,有自信好過無自信,懂得欣賞自己,就會發現這些是機會是屬於你,而且自己唔係零,有要求都有好有壞,在乎個人點睇,好㗎話知道自己要咩,壞㗎就會因為迫得自己太緊,反而有壓力感,不過當然壞㗎都可以變為好,視乎自己可唔可以面對到,無絕對的,所以當有人知道點平衡㗎時候,會抱住一個中性㗎態度去面對,就好似人地話看透世事㗎意思,我都追尋緊中性㗎態度,不過唔容易

我明白你所謂自己的苦自己知,啞巴吃黃連,有苦自己知,對人歡笑對己愁,不過可以話係唔同場合有唔同自己㗎化身,當然假亦是你,真的也是你,適者生存,所以唔需要排斥,因為都係保護緊你自己,同埋係理性與感性之爭,而且人係貪心,我都係,所以理性與感性之間取唔到平衡㗎時候,就係追求真理或者係最終做適合自己的自己,就係我所講㗎中性,我咁講你會好難明,其實心理學㗎意思係同理心

都明明地既
多謝巴打開解
我地唔係0架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞