有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
睇下點叫絕症啦…
人出世個刻開始已經步向死亡…
冇病冇痛既要求本身就係一件唔合理既事。
與其一定要求自己要好返…
可以試下諗多D方法盡量唔受病痛影響
係限制之中做到自己想做既事。
巴打I KNOW THAT FEEL
睇下點叫絕症啦…
人出世個刻開始已經步向死亡…
冇病冇痛既要求本身就係一件唔合理既事。
與其一定要求自己要好返…
可以試下諗多D方法盡量唔受病痛影響
係限制之中做到自己想做既事。
巴打I KNOW THAT FEEL

都啱
但個病令我咩都做唔到
keep住見CP希望有用
有冇人差唔多晚晚都食安眠藥
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?
最好畀自己戎左唔好食 我擔心你會依賴左
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?

我做緊廢青
已經有少少依賴
但唔食真係會喊到瞓唔到
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?

我做緊廢青
已經有少少依賴
但唔食真係會喊到瞓唔到

我都明 巴打有無話咩原因唔開心?

安眠藥愈食愈多就唔係太好 依賴左就麻煩
有冇人會因為有新挑戰或有野要決定時會覺得好不安?不安到會手震 個心會七上八落 會好緊張 會好擔憂 會成日都食唔安訓唔落?
安慰完自己 之後過一陣又會繼續好緊張好多野諗?
覺得自己有抑鬱,3-4月個陣日日都喊 日日都好想死
覺得自己好冇用 唔想出街唔想見朋友 想留係屋企
依幾個月好返 正面左 點知一遇到新問題又變得成個人好緊張 放鬆唔到咁
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?

我做緊廢青
已經有少少依賴
但唔食真係會喊到瞓唔到

屋企人同朋友都唔明白我而家既感受
成日覺得自己廢,淨係識俾麻煩人,好內疚
搞到日日情緒都好差,夜晚又會喊到瞓唔到
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?

我做緊廢青
已經有少少依賴
但唔食真係會喊到瞓唔到

屋企人同朋友都知道有抑鬱?
我負能量爆燈既時候都會咁諗 覺得自己好無用
但巴打食完安眠藥第2日訓醒會唔會無咁情緒低落
有冇人會因為有新挑戰或有野要決定時會覺得好不安?不安到會手震 個心會七上八落 會好緊張 會好擔憂 會成日都食唔安訓唔落?
依幾個月好返 正面左 點知一遇到新問題又變得成個人好緊張 放鬆唔到咁

可能有啲焦慮症
咁日日喊果時有無原因?
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?

我做緊廢青
已經有少少依賴
但唔食真係會喊到瞓唔到

佢地都知我有抑鬱
佢地太正面,我同佢地傾心事嗰陣好似對牛彈琴咁
瞓醒會好攰丶頹同埋依然唔開心
不能同意更多
每次病發都會覺得自己離自殺近多一步
不能同意更多

病發一次嚴重過一次
我唔想玩啦
可唔可以quit game
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?

我做緊廢青
已經有少少依賴
但唔食真係會喊到瞓唔到

佢地都知我有抑鬱

都係既 始終佢地都係未必會明點解我地成日都唔開心咁
成日就叫我地諗野正面啲樂觀啲
唉 我識咁諗我就唔洗抑鬱啦
不能同意更多

病發一次嚴重過一次
我唔想玩啦
可唔可以quit game

其實我都覺得好辛苦
而家我都算比較平靜
但係好驚病發/將來停藥點算

似焦慮+抑鬱
佢地係2兄弟黎
其實有得醫,而且仲唔洗食藥,不過香港醫生唔會用嗰種醫法
仲要食超過一粒
因為一粒唔夠

安眠藥會食上癮嫁
巴打有無返緊工/學?

我做緊廢青
已經有少少依賴
但唔食真係會喊到瞓唔到

佢地都知我有抑鬱

都係既 始終佢地都係未必會明點解我地成日都唔開心咁
成日就叫我地諗野正面啲樂觀啲
唉 我識咁諗我就唔洗抑鬱啦

我明白,我都有慢性抑鬱,而且有強逼症,之前又試過失眠,又係要靠安眠藥
早兩年自己停藥,唔鬼理醫生
其實有得醫,而且仲唔洗食藥,不過香港醫生唔會用嗰種醫法

Details
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
因為個種諗野既方法係極端到
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
但有事發生 可以崩潰到食咩嘔咩
自殘 會打自己 想摑醒自己
男朋友覺得我係威脅佢
但其實我係處理唔到自己既情緒 好辛苦

我係帶有自殘傾向既抑鬱症患者
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都控制唔到情緒
完全唔知應該點做
好好享受佢
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都有自殘傾向
我試過界手界到對手全部痕 不過唔深所以而家都唔係好覺眼
有排係覺得界到自己對手花曬先發洩到情緒
第一次病發係6年前
持續半年先第一次睇醫生
1年左右就半康復
但我覺得係絕症
身邊既人都處理唔到
到而家都仲係咁
生活算回復正常
男朋友覺得我係威脅佢

我都有自殘傾向
我試過界手界到對手全部痕 不過唔深所以而家都唔係好覺眼
有排係覺得界到自己對手花曬先發洩到情緒

我都係有自殘傾向,用各種唔同方式傷害自己
𠝹手係基本.... 覺得痛先感覺自己存在
其實一早我已當自己死了
自殺不遂過幾次...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞