有冇人覺得抑鬱係絕症

699 回覆
374 Like 13 Dislike
岩岩第一日食血清素藥, 眼訓到傻, 仲嚴重過感冒藥, 仲有d暈, 岩岩仲嘔完.好辛苦

頭幾日係超極辛苦
頭2個禮拜都係辛苦架
我當時又暈又反胃
連我個ex都望住我都覺得我好辛苦 佢眼都紅埋喊左2滴

頂住呀

仲要食落去? 要番工都唔知點食

我果時都係番住工食
無計架..

同埋最最最辛苦係頭幾日,之後個零星期無咁痛苦,但都好辛苦(前後2星期度)
挨過左我好左好多

同埋食完之後我個人既集中力記憶力開始番番黎
其實對番工係有幫助

依加諗住星期六日開始食,但之前醫生有話係試藥,我唔知我依加情況算唔算嚴重,不過佢話暈同嘔都係嚴重,佢話副作用嚴重就等覆診換藥。
我想問下你食左一段時間後仲會唔會好眼訓? 定係因為岩岩開始食先咁眼訓

咁醫生都覺得換藥好,就換藥啦

初初食勁眼訓同勁頭暈
但過左2星期後就好好多啦
護士教落要早d食 等第二朝藥氣早d過 (都work既) 同埋教點訓覺
之後一路食藥都都係辛苦同眼訓,但叫做頂住左
而家食左年幾
個感覺係慢慢、慢慢、慢慢再好d、清醒d
當時隔一排就覺得點解咁耐都未好 其間都灰過
當時感覺好遲鈍 唔係好知實際係好緊
而家個腦清醒d就知一路以來係好緊
但相信呢個病都係要d時間同耐性醫....

個個人食左藥情況唔一樣
我個case都係畀個參考而已
可能轉定左藥你會好得比我更好呢
岩岩第一日食血清素藥, 眼訓到傻, 仲嚴重過感冒藥, 仲有d暈, 岩岩仲嘔完.好辛苦

頭幾日係超極辛苦
頭2個禮拜都係辛苦架
我當時又暈又反胃

頂住呀

我果時都係番住工食
無計架..

同埋最最最辛苦係頭幾日,之後個零星期無咁痛苦,但都好辛苦(前後2星期度)
挨過左我好左好多

其實對番工係有幫助

依加諗住星期六日開始食,但之前醫生有話係試藥,我唔知我依加情況算唔算嚴重,不過佢話暈同嘔都係嚴重,佢話副作用嚴重就等覆診換藥。
我想問下你食左一段時間後仲會唔會好眼訓? 定係因為岩岩開始食先咁眼訓

初初食勁眼訓同勁頭暈
護士教落要早d食 等第二朝藥氣早d過 (都work既) 同埋教點訓覺
而家食左年幾

個個人食左藥情況唔一樣

佢話依加試藥,我都唔知食唔食好,不過岩岩食左 又準備要辛苦幾個鐘

頭幾日係超極辛苦
頭2個禮拜都係辛苦架
我當時又暈又反胃

頂住呀

我果時都係番住工食
無計架..

挨過左我好左好多

其實對番工係有幫助

初初食勁眼訓同勁頭暈
而家食左年幾

個個人食左藥情況唔一樣

佢話依加試藥,我都唔知食唔食好,不過岩岩食左 又準備要辛苦幾個鐘

眼訓都幾難頂,眼訓過感冒藥十倍

咁唔試點知邊隻岩
我好好彩第一隻已經食得幾好

辛苦幾個鐘咪算好好...
其實食得藥就要有心理準備
好多時都有幾西利既副作用
同埋都唔係一朝一夕就好
感冒有時都幾個禮拜先好啦...
何況情緒病
同時多d做下運動,出去曬下太陽啦

眼訓都幾難頂,眼訓過感冒藥十倍

完全係暈陀陀
最記得當時望住文件d字,好似飛來飛去咁
眼訓到一個點
然後吉大脾又清醒dddd咁多
抑鬱症係真係吾會好,有時一樣好少既野已經可以迫到你入絕路 不過依家少左復發都好左啲,雖然有時諗野會負面到hihi
抑鬱症係真係吾會好,有時一樣好少既野已經可以迫到你入絕路 不過依家少左復發都好左啲,雖然有時諗野會負面到hihi

其實係個腦令我地諗野灰到極點...
我個人覺得設立一d小目標
Eg 每朝要起到身食早餐 早10分鐘到公司 要睇完一本書 要去同朋友行街買野 一每日目標/每星期目標 達成目標個人會開心d
做唔到就算
絕對唔好上心
pm me
我係過來人

依家精神科醫生

其實係個腦令我地諗野灰到極點...
我個人覺得設立一d小目標
Eg 每朝要起到身食早餐 早10分鐘到公司 要睇完一本書 要去同朋友行街買野 一每日目標/每星期目標 達成目標個人會開心d
做唔到就算
絕對唔好上心

巴手你呢個方法我做到啦 就係因為咁依家先少左復發 但諗野頹戈邊真係到依家都係咁
pm me
我係過來人

依家精神科醫生

連登無pm 個喎....

聽講好多醫生都有呢個病
特別是讀書時期發作
你係咪咁

巴手你呢個方法我做到啦 就係因為咁依家先少左復發 但諗野頹戈邊真係到依家都係咁

其實初初聽治療師講呢個方法覺得好似on99咁
但實際做落又幾有滿足感
特別是床都落唔到果排
起到身食早餐真係要還神

無呀一覺得情緒唔得果時我就會話畀自己知,有咁灰既諗法係因為個病
理性撚表示有用

你都要講下佢個情況係點架...
唔係大家點畀意見你....
pm me
我係過來人

依家精神科醫生

留tg可以嗎?
見到成個post都咁負,我放少少正能量啦

6年前有抑鬱,之後因為拍左拖開心左,食左血清素,加見大學心理冶療師,到而家大概已經好返4年

到近期發生左樣對我打擊好大既事,但我都無跌返落去,雖然都係頹到爆,但係仲頂到

雖然個人諗野第一反應仲係負面悲觀,但係抑鬱症就真係完全好返

你地果種唔開心到個心都覺得痛既感覺我都明白,希望你地有一日都可以好返,我支持你地

我想問您話好返係藥都唔洗食?
定係要用藥控制住?
岩岩唔洗睇醫生 呢兩日又復發

仲有冇食藥

冇 好辛苦

醫生話你可以停藥?

我自己停 覆診果陣醫生問我食成點 我話太大副作用冇食到 可能佢見我唔食藥果陣又ok冇乜野 就叫我唔洗再睇淨係去做心理輔導

都好既唔使依賴啲藥
我啲藥冇副作用搞到自己都唔想停藥

你食邊隻藥?無副作用咁好?
有冇人好似我咁成日訓覺
最近又訓多左
出街又成日無lala喊 唔係傷心喊 係淚腺控制唔到
然後就眼都張唔大
極度影響生活

Ps 已經食緊藥 食左一年幾左右

我以前成日瞓,如果係放假,會瞓成日或者平時放工後食完飯沖埋涼就瞓,而且有懶床架習慣,係無咩喊,不過我都係網上爬文,瞓得多架人患病架機會都高

我係病左先訓得多...
幾乎任何時間都鍾眼訓好辛苦呀
有冇人明

Btw 醫生同我講會好番
睇完大家既回應
其實佢係咪呃我

我個人覺得其實依啲藥食得多都有副作用,我知道安眠藥個作用係令到你多啲瞓,係唔想你貓諗野,不過會搞到個人呆下呆下,精神差,所以其實係缺乏日常活動,均衡飲食或者社交障礙,不過你問下個醫生觀察你個病患有無好轉,如果有問佢可唔可以轉藥,轉啲無咁勁架藥或者服用架次數同劑量可唔可以減少或者必要時先服用,不過我覺得喺我角度睇食藥係治標唔治本,因為係剝削好多幫自己架方法,你要睇方法可以睇樓上啲對話

其實我只係食一種藥
隻藥既眼訓感覺,身體已經習慣左(雖然都係好眼訓 但已經過左極度眼訓果排,完全起唔到身)
我感覺到係個病令自己想訓多過係副作用眼訓令自己攰

問醫生幾次都唔肯講有冇好
藥量又無減過
我當無好過
至於轉藥我認為真係要好慎重
一來我唔識
二來身體又要適應過
三來醫生都無積極話要轉
四來而家呢隻其實好似還ok
頭腦確實係清醒左幾多
但其餘時間都係好眼訓
好影響生活
好辛苦

上面d對話我有睇
純粹上黎呻下
因為平常無咩人理解到我地病人既感受
Thanks 巴打咁有心機覆

你食邊隻藥?
岩岩唔洗睇醫生 呢兩日又復發

仲有冇食藥

冇 好辛苦

醫生話你可以停藥?

我自己停 覆診果陣醫生問我食成點 我話太大副作用冇食到 可能佢見我唔食藥果陣又ok冇乜野 就叫我唔洗再睇淨係去做心理輔導

都好既唔使依賴啲藥
我啲藥冇副作用搞到自己都唔想停藥

你食邊隻藥?無副作用咁好?

Citalopram 20mg
可能個個人體質唔同,有啲人有副作用,有啲人冇掛
晚晚發惡夢無教好訓
我真係頂唔住唔想玩了
已經好耐冇覺好訓
好攰 好撚攰
希望我唔喺度了 識我嘅人會為我感到開心
因為我終於解脫了

冷靜d
我都試過失眠幾年 仲要番工
攰到文字都形容唔到
真係生不如死
但而家訓覺個問題好左好多啦
D病徵係有機會減少架

你食邊隻藥可以改善到你失眠問題?
覆診血清素加左劑量,而家30mg
有冇人知每日血清素劑量既上限係幾多
我都覺
食左大半年 的確係少左亂諗野同鑽牛角尖
但係變左個人鈍鈍地 諗野同對答都慢半拍咁
為左醫藥費又要係咁打工賺錢 但返工又返到好抑鬱
好似好惡性循環咁
我都覺
食左大半年 的確係少左亂諗野同鑽牛角尖
但係變左個人鈍鈍地 諗野同對答都慢半拍咁
為左醫藥費又要係咁打工賺錢 但返工又返到好抑鬱
好似好惡性循環咁

Agree
呢幾日好似嚴重左 我都唔知點講
琴晚突然開始唔想食野 飲左少少湯就無再食
又無食早餐 依家食左少少飯再食就反胃

最近工作壓力好大 琴日比人催做野
突然心跳加速得好快 手又震晒 仲好似就暈低咁
不停深呼吸都無幫助 不停做不停做
一停低就雙手掩面抱頭 覺得好辛苦

返屋企個程車忍唔住係咁流眼淚
一邊喊 一邊轉車 行到樓下忍唔住大喊
返到屋企都好想堅持食埋餐飯 唔想啊媽察覺得到
但都係忍唔到 入房喊 不停喊

同男朋友講 最後又變左鬧交
佢又係話我好沈醉有病 係我凝住自己有
就算係有影響都只係少少 唔完全關抑鬱事

我想有人氹 但只係比人話我打橫黎講
兇返我轉頭 話我鬧錯佢 話我打斷佢講野
不停分析事情 講道理
即使我已經崩潰 我依然要理性 每隻字都唔可以錯

崩潰喊左好耐 今朝對眼腫晒咁返工
好辛苦... 邊個會想咁樣死頂
呢幾日好似嚴重左 我都唔知點講
琴晚突然開始唔想食野 飲左少少湯就無再食
又無食早餐 依家食左少少飯再食就反胃

最近工作壓力好大 琴日比人催做野
突然心跳加速得好快 手又震晒 仲好似就暈低咁
不停深呼吸都無幫助 不停做不停做
一停低就雙手掩面抱頭 覺得好辛苦

返屋企個程車忍唔住係咁流眼淚
一邊喊 一邊轉車 行到樓下忍唔住大喊
返到屋企都好想堅持食埋餐飯 唔想啊媽察覺得到
但都係忍唔到 入房喊 不停喊

同男朋友講 最後又變左鬧交
佢又係話我好沈醉有病 係我凝住自己有
就算係有影響都只係少少 唔完全關抑鬱事

我想有人氹 但只係比人話我打橫黎講
兇返我轉頭 話我鬧錯佢 話我打斷佢講野
不停分析事情 講道理
即使我已經崩潰 我依然要理性 每隻字都唔可以錯

崩潰喊左好耐 今朝對眼腫晒咁返工
好辛苦... 邊個會想咁樣死頂

所以我都無同男朋友講自己有食藥
因為我覺得外來人未必會明果種成日好低落既感覺
絲打你要加油!

利: 藍絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞