[City]又一城大討論區(7)放暑假啦喂

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
MBE 個major Bioenginneering
下年改名做Biomedical Engineering

好似勁左
呢到有無人讀js1105 linguistics and translation ?
覺得點?
我想switch major 如果想轉去acct cgpa得3.1是咪冇咩機?

太低gpa啦,不過都可以照樣試下既

其實係要幾多gpa到?
定係因為account 好搶手?
咁如果轉banl會唔會易d?

Banl收得高過acc唔少喎

Gbsm>BOM>banl
以收生gpa黎睇

好似勁左

同poly睇齊

好似勁左

同poly睇齊

MECH ENG AS 1
有冇人讀緊js1004 (IS)? 想問下呢科大概讀啲咩同埋出路如何? thanks!!

有冇相熟既prof傾下

唔算好熟,低能問一句,如果我依家先話讀,今年9月係咪冇可能

好的,感謝
唉,不過又唔知會唔會好似undergrad個時咁大壓力同咁chur

睇你老細同個lab環境同邊個area
不過generally好肯定同你講係更大壓力更chur
ug真係nothing

係點chur法?讀書係點樣?
係咪又係分sem A B summer?一個sem要讀幾多個cred?
Research又點做法?幾耐交一份?

Sorry我真係對PhD零認識,我係好想知多少少d assessment係點

即係比如undergrad就平均每個sem讀5科,每科都會有midterm、assignment、proj、exam咁chur法,但到左PhD又會點?

taught master同ug剪差不多 都有gpa 不過就分pass credit distinction咁 鐘意走堂話知你
但讀mphil/phd唔係讀書同taught master原全兩樣野黎 係做research為主 你係好似返工加學生身份同時進行咁 例如一年得14日假 平時放紅日 暑假is a past
唔係話讀夠幾多credit先grad (雖然都有d course要讀 好似grad sch要求的同埋一d elective咁 係計pass/fail) http://www.sgs.cityu.edu.hk/student/RPg/courses/courselist
我唔知其他科係點 但主要都係你有一個大topic grad要寫thesis defer好閒如果個topic真係無乜result
讀mphil/phd會有studentship 但你同時可能會有教學野要做 e.g. TA 監考 shitty出名多教學野做

個乜鳩psychology for young professional 搵個中國黎既phd教..
第一日聽完就drop左
我想switch major 如果想轉去acct cgpa得3.1是咪冇咩機?

其實係要幾多gpa到?

咁唯有做多d好事 希望account俾轉

做乜咁睇唔開要轉入acct呀
有冇人讀緊js1004 (IS)? 想問下呢科大概讀啲咩同埋出路如何? thanks!!

呢科又唔算好general 但專又唔夠專 所以你諗你

其實係要幾多gpa到?

咁唯有做多d好事 希望account俾轉

做乜咁睇唔開要轉入acct呀

一心一意想入big4做狗
想問下finance揀stream
Finance同 global financial markets 邊個出路好d

但我個科冇fyp 死得啦,我好想讀PhD

有冇相熟既prof傾下

好的,感謝
唉,不過又唔知會唔會好似undergrad個時咁大壓力同咁chur

ug真係nothing

係咪又係分sem A B summer?一個sem要讀幾多個cred?

Sorry我真係對PhD零認識,我係好想知多少少d assessment係點

即係比如undergrad就平均每個sem讀5科,每科都會有midterm、assignment、proj、exam咁chur法,但到左PhD又會點?

taught master同ug剪差不多 都有gpa 不過就分pass credit distinction咁 鐘意走堂話知你
但讀mphil/phd唔係讀書同taught master原全兩樣野黎 係做research為主 你係好似返工加學生身份同時進行咁 例如一年得14日假 平時放紅日 暑假is a past
唔係話讀夠幾多credit先grad (雖然都有d course要讀 好似grad sch要求的同埋一d elective咁 係計pass/fail) http://www.sgs.cityu.edu.hk/student/RPg/courses/courselist
我唔知其他科係點 但主要都係你有一個大topic grad要寫thesis defer好閒如果個topic真係無乜result
讀mphil/phd會有studentship 但你同時可能會有教學野要做 e.g. TA 監考 shitty出名多教學野做

咁mphil其實點有
靚gpa, 加識prof.?

有個fd讀engine
唔係ace department
Gpa 3.18
想轉surveying係咪冇機?

有個fd讀engine
Gpa 3.18

無機啦

呢啲stat要staff先睇到?

好的,感謝

ug真係nothing

咁mphil其實點有
靚gpa, 加識prof.?

1st hon加有exp通常都有機
2nd就最好有paper係手 / 有唔少exp
識prof有當然係最好 但你都可以自己send email問下的
當然你都可以去人度做下RA先 同人熟左佢又覺得你okay應該唔太難

有個fd讀engine
Gpa 3.18

無機啦

Year 1應該睇得到
Surveying好呀 唔太高又算專業人士

有個fd讀engine
Gpa 3.18

無機啦

Year 1應該睇得到
Surveying好呀 唔太高又算專業人士

Final year 表示睇唔到

有個fd讀engine
Gpa 3.18

無機啦

點解巴打你咁肯定? 你本身讀surv?
如果轉ARCE咁有冇機?
借問聲有無介紹city既懶人包
例如講下唔同學會之類既
Google過好似搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞