[City]又一城大討論區(7)放暑假啦喂

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
畢左業仲入唔入到canvas?

入到
但係入去做咩

懷念下

有d notes有用
提提各位今年Printing Quota個Expiry Date係8月14

thx

仲有八百諗緊印咩

我得返百零個,print下d cert/employment letter個d,出去俾人影印又要收錢,學校print哂d影印本唔洗錢

我剩翻幾多都唔知,成個 sem 唔使 print notes
上年都仲會印下白紙,今年印都費事

印日紙會比保安捉
問埋17fg係咪入唔到拉巴架啦
提提各位今年Printing Quota個Expiry Date係8月14

thx

仲有八百諗緊印咩

我得返百零個,print下d cert/employment letter個d,出去俾人影印又要收錢,學校print哂d影印本唔洗錢

我剩翻幾多都唔知,成個 sem 唔使 print notes
上年都仲會印下白紙,今年印都費事

印日紙會比保安捉

係個document度打粒fullstop先print

會捉架?

我指係cityu

唉,我都好想讀PhD
除左要1st hon,請問你知唔知仲要咩勁background先讀到?感謝

但我個科冇fyp 死得啦,我好想讀PhD

有冇相熟既prof傾下

唔算好熟,低能問一句,如果我依家先話讀,今年9月係咪冇可能

好的,感謝
唉,不過又唔知會唔會好似undergrad個時咁大壓力同咁chur

睇你老細同個lab環境同邊個area
不過generally好肯定同你講係更大壓力更chur
ug真係nothing
hall area 有人跳樓?

hall 2, cbc出左post
hall area 有人跳樓?

hall 2, cbc出左post

rip
又放榜啦 真係唔忍心見到一車車天真無邪既大好青年誤入city bba呢個火坑
問埋17fg係咪入唔到拉巴架啦

又放榜啦 真係唔忍心見到一車車天真無邪既大好青年誤入city bba呢個火坑

都唔係咁差既好老實講

你讀得書點同
兩個1ST HON講野
有冇巴絲year2 semB 去過exchange

但我個科冇fyp 死得啦,我好想讀PhD

有冇相熟既prof傾下

好的,感謝
唉,不過又唔知會唔會好似undergrad個時咁大壓力同咁chur

ug真係nothing

係點chur法?讀書係點樣?
係咪又係分sem A B summer?一個sem要讀幾多個cred?
Research又點做法?幾耐交一份?

Sorry我真係對PhD零認識,我係好想知多少少d assessment係點

即係比如undergrad就平均每個sem讀5科,每科都會有midterm、assignment、proj、exam咁chur法,但到左PhD又會點?

taught master同ug剪差不多 都有gpa 不過就分pass credit distinction咁 鐘意走堂話知你
但讀mphil/phd唔係讀書同taught master原全兩樣野黎 係做research為主 你係好似返工加學生身份同時進行咁 例如一年得14日假 平時放紅日 暑假is a past
唔係話讀夠幾多credit先grad (雖然都有d course要讀 好似grad sch要求的同埋一d elective咁 係計pass/fail) http://www.sgs.cityu.edu.hk/student/RPg/courses/courselist
我唔知其他科係點 但主要都係你有一個大topic grad要寫thesis defer好閒如果個topic真係無乜result
讀mphil/phd會有studentship 但你同時可能會有教學野要做 e.g. TA 監考 shitty出名多教學野做

有冇相熟既prof傾下

好的,感謝

ug真係nothing

係點chur法?讀書係點樣?
係咪又係分sem A B summer?一個sem要讀幾多個cred?
Research又點做法?幾耐交一份?

Sorry我真係對PhD零認識,我係好想知多少少d assessment係點

即係比如undergrad就平均每個sem讀5科,每科都會有midterm、assignment、proj、exam咁chur法,但到左PhD又會點?

taught master同ug剪差不多 都有gpa 不過就分pass credit distinction咁 鐘意走堂話知你
但讀mphil/phd唔係讀書同taught master原全兩樣野黎 係做research為主 你係好似返工加學生身份同時進行咁 例如一年得14日假 平時放紅日 暑假is a past
唔係話讀夠幾多credit先grad (雖然都有d course要讀 好似grad sch要求的同埋一d elective咁 係計pass/fail) http://www.sgs.cityu.edu.hk/student/RPg/courses/courselist
我唔知其他科係點 但主要都係你有一個大topic grad要寫thesis defer好閒如果個topic真係無乜result
讀mphil/phd會有studentship 但你同時可能會有教學野要做 e.g. TA 監考 shitty出名多教學野做

我想switch major 如果想轉去acct cgpa得3.1是咪冇咩機?

太低gpa啦,不過都可以照樣試下既

其實係要幾多gpa到?
定係因為account 好搶手?
咁如果轉banl會唔會易d?
我想switch major 如果想轉去acct cgpa得3.1是咪冇咩機?

其實係要幾多gpa到?

其實係要幾多gpa到?

Banl收得高過acc唔少喎

其實係要幾多gpa到?

Banl收得高過acc唔少喎

咁唯有做多d好事 希望account俾轉
有冇巴打知係咪由14/7 開始,今年grad嘅就入唔到拉巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞