[真事]《所有角色都係player嘅愛情故事》

1001 回覆
181 Like 18 Dislike
預言家JOJO張開雙眼,果斷地指向Jason。雷達亦立即豎起拇指指向天花予以回應。

JOJO得到雷達的回覆後便閉上眼睛,等待雷達宣佈第二晚結束。

「好啦,第二晚結束。今晚文仔死咗。」雷達說。

大家都沒有表露出太大的反應,有些人不斷微微點頭,有些人則在暗笑。所有人都認為文仔被殺是一件預料之內的事。

「既然文仔同阿晝死咗,我覺得狼人同女巫都有可能係女仔。」Alan說。

「我都覺得係。」JOJO說。

「睇嚟大家都有結論咁喎。」Jason說。

其他女生都一聲不吭的,沒有人走出來反駁他們三人的想法。

「下.....點解我死就係女仔啊.....我咩都冇做過......」文仔不甘地說。

「hahaha我都係同你研究下姐,唔洗咁認真嘅。」Alan說。

「hahahahaha.....」大家一同發笑。

「好啦咁,我決定投Zoey!」Alan說。

其他男生見狀都決定投票予Zoey,而女生之中就只有Cherry和Tiff投票給Zoey。剩下的組女就把票全都投給Alan。

可能她們都認為Alan在這場遊戲中太過鋒芒畢露,一直在主導著整個遊戲的進程,實在有狼人之嫌。

雷達見大家已經作出決定,便開始點算票數。

「唉,又屈我,我明明係廢村嚟。」Zoey反駁。

「又唔好咁講,咁阿晝死咗,我地想比機會你地殉情咋!」Cherry說。

「殉情!殉情!殉情!」大家突然起哄。

「喂啊,又亂講!!」Zoey耳朵泛紅說。

「你地唔好咁衰啦,你睇下文仔一個人死幾慘!」Tiff說。

文仔一臉疑惑的望著我和Zoey,再說:「咁點解唔可以我地三個一齊殉情啊?」

大家聽見文仔這樣說,先是突然變得安靜,然後大家又再一同大笑起來。

「hahahaahah」

「文仔你知唔知咩叫殉情啊!」Alan恥笑說。

「你想殉情唔係唔得,但要人地想先囉!」Cherry說。

「屌,你兩個夫唱婦隨咁,得唔得架!」我把大家的注意力由文仔轉移到Cherry和Alan身上。

「WooooW……….」眾人又再次起哄。

「係囉,淨係識講我地,講下Cherry同Alan先得架嘛!係咪啊Cherry!」Zoey笑說。

「咩喎!咩喎!」Cherry害羞地說。

「唉,有冇人理過我地班單身狗嘅感受!」Jason說。

點票完成之後雷達便打斷了大家的討論。

「好喇,最後過半數都投Zoey。所以Zoey死咗。」雷達說。

「殉情好嘢!」Alan說。

「hahahahah」眾人發笑。

「講完就開始第三晚啦!大家合埋眼。」雷達說。

由第三晚開始,我便沒有太過投入於遊戲之中。因為文仔和Zoey都死了,我認為也是時候跟文仔聊一聊,打探一下關於「溝女班」的事。

自從文仔被眾人挖苦之後便一直坐在原地發呆。他呆呆的望著地墊,不知道在想甚麼。

他就像進入了冥想世界之中,對身邊的事毫不關心。我見他在發呆,便一手拍他的肩膀再說:「喂文仔,做咩唔出聲喺度發呆啊?」

他應該是被我突如其來的問題嚇到了,文仔一臉驚恐地看著我說:「冇.....冇啊,都死咗未發下呆等大家玩完.....」

「哦~~~~其實佢地講笑咋,你唔洗咁上心喎。」我說。

「冇.....冇啦.....haha」文仔說。

「唉,遲下玩熟咗就冇野架喇。係呢,你仲有冇玩其他ocamp啊?」我說。

「冇喇,得呢一個咋。」文仔說。

「咁未好囉,遲下完咗camp多啲出嚟re-U!」我說。

「會啦。」文仔說。

「唉,唔好講呢啲住喇。我聽Zoey講呢,你有去上啲追女仔班喎。」我說。

「係啊,咁又點啊。」文仔露出不悅的表情,又突然壓低聲線說。

「冇,我都係想睇下有冇機會跟你學下嘢姐,大家交流下心得咁囉。你唔好同人講喎,其實呢我同Zoey真係冇嘢架,我係溝緊佢,所以都想學下嘢。你唔好同人講啊!」我試探他說。
覺得幾好睇 但每日既份量有啲少
每日追就有啲辛苦
我都係過多幾日再入黎
日日追 推
「哦.....errr….我都唔知喎,未必幫到你,你加油啦......」文仔說。

「咁你有冇咩門路先上到嗰啲班架,我都想學下。」我說。

「要人介紹先入得架,我都...唔係上咗好耐,未必幫到你住。」文仔說。

「咁好啦,你上堂加油啦咁。」我說。

「咁緊係會啦。」文仔說。

我一直都對自己的直覺很有自信。當我察覺文仔貌似不想談及「溝女班」的事,亦不太願意介紹我成為其中一位學員之後。

我便更加確定文仔喜歡Zoey是千真萬確的事。為了不要令他對我更反感,自文仔拒絕介紹我成為學員之後,我們當晚便再沒有說過一句話。

不過對他拒絕幫忙的事,我倒是一點也不在意。因為我真正的目的從來都不是成為「溝女班」的學員,而是想打聽一下那些技巧大概是甚麼。

我也理解文仔的想法,可能他擔心萬一我也成為了其中一位學員,就會比他捷足先登。

雖說我成功跟文仔搭話,但我卻打探不到那些所謂的「溝女技巧」究竟是甚麼。我開始擔心他會在迎新營時對Zoey或其他組女做更多出奇怪的舉動。看來我跟雷達要在那三天內好好觀察他的行為了。

我並不是小看文仔,不過我也相當肯定就算他學盡所有技巧,Zoey應該也不會跟他一起。

跟他說過幾句之後,文仔就回歸了他的冥想世界,而我就準備問阿真今晚要到那裏喝酒。我拿出電話發送了幾個訊息給阿真,他很快便回覆了我。

「喂,今晚去邊飲啊。」

「你地完咗再講啦,我同雷達講咗喺旺角站等你地。」

「咁好啦,我地都就嚟完。」

我很想知道阿真為甚麼會無聲無息地分手,不會又是Kenneth出軌吧!不過我覺得阿真對Kenneth也不是認真的,大概只是想嘗一下跟男人拍拖的滋味。

我不擔心阿真今晚會在我們面前情緒失控,反而很想知道他會怎樣慶祝自己回復單身。作為阿真的兄弟,我當然希望他今晚會有所斬獲。

我收起了電話後,狼人遊戲也快將到尾聲。場上仍生存的人只剩下Tiff、Naomi、Jason和Cherry。

「好喇,都就嚟完喇!大家投票啦,你地自己私片搞掂佢!」雷達說。

「我投Tiff!」Naomi說。

「咁我投Naomi!」Tiff說。

「我地都投Naomi!」Jason和Cherry說。

「好Naomi死咗!遊戲結束!狼人輸!狼人係阿晝、Jane同Naomi!」雷達宣佈遊戲結束。

「唉呀,最後都係輸咗!不過唔關我事!我係最早死!」我說。

「好辛苦啊諗咗咁耐野,就嚟攰死!」Cherry說。

「係囉,估唔到咁都比我捱到最後!」Jason說。

「到時入正camp再玩其他野啦!」Tiff說。

雷達見不少組仔女都開始感到疲倦,便打算結束這次的聚會。

「既然大家都差唔多,咁我地今日都差唔多散喇!下星期二就係正Camp,好快就有得再見!未玩夠嘅就到時再玩到盡啦!」雷達說。

「係啊,下星期二見喇大家,記住執齊野入Camp啊。我地會再提大家要幾點等嗰啲架喇。」Tiff說。

雷達和Tiff向大家交代下星期二Ocamp的詳情後,組仔女便準備各自散去。我們和組仔女乘升降機回到大堂後,便目送他們逐一散去。

時間亦不早,Tiff吩咐組仔女最好還是結伴同行到地鐵站,尤其是組女。不少組仔女都結伴離去,只有文仔一人是獨自離開。看到文仔落寞的背影漸漸消失在旺角街頭的人群之中,我也為他感到相當難過。

「唉,佢都好慘啊,第一次見面就搞到咁。」雷達說。

「都幫唔到咁多啦,佢自己做柒咗先。」Tiff說。

「都係嘅。再算啦,你地而家去邊啊,我同阿晝搵阿真飲野啊。」雷達問。

「我同Tiff一齊返去啊,你地去飲啦。」Zoey說。

「咁好啦,你地小心啊。」我說。

「知道啦,你先要乖啊!」Zoey摟著我說。

Zoey一直摟著我,我和雷達亦陪她倆人在街上等的士。

「有車喇喂。」雷達看到不遠的的士說。

「好啦,上車喇我地。」Tiff說,接著就親了雷達一下。

「我又要錫!」Zoey摟著我並掂起腳尖。

「知喇~~」我親了Zoey的嘴一下,便目送她和Tiff登上的士。

我和雷達向她們揮手,直到的士在街尾的轉角位置消失。

「喂,去邊飲啊我地。又話旺角站等。」我問。

「仲飲酒?我同你加阿真,呢個組合仲可以去邊啊!一定係老地方見!」雷達說。

「老地方?咁即係蘭桂坊啦。唉,都估到你地,無啦啦三條麻甩佬飲咩酒啊。」我說。

「行啦,而家去地鐵站搵阿真。今晚佢失戀,一定係玩盡佢架喇,唔好同我講咩女朋友啊!」雷達說。

「行啦咁!」我說。

我和雷達便由登打士街出發前往旺角地鐵站。
有冇加更
今日接近平時一倍 盡左力
識玩呀
呢種長度ok加油晝哥 好好睇
應該都會同Zoey一齊架啦
估到會下場撞到Christine 冇呃
想睇晝同Christine
我有想過問Christine關於她男友的事,可是我們只是剛認識了幾小時,而且今天還是我們第一次見面。

我怕若我表現得太過「自來熟」,就會被Christine以為我是那些獸父。我並沒有問Christine拍拖的事,六人就站在月台上等待列車的來臨。

雷達和阿真表現得相當主動,上前就對Christine的兩位友人搭話。我也不知道他們是真的對她倆很有興趣,還是故意製造機會給我和Christine,可能兩者也有些吧。我不想浪費雷達和阿真為我製造的大好機會。

等了大約5分鐘,前往中環的列車終於到達。我們六人一同登上了地鐵,乘坐同一班列車前往中環。

雷達和阿真拉著Christine的友人站在車門旁的一角交頭接耳,時不時更望向我和Christine的方向暗笑。我和Christine則站在車廂的中央,兩人面對面的站在扶手柱前面。

由於列車行駛時發出的噪音實在過於嘈雜,令我聽不到雷達他們一直在說甚麼。

Christine見我盯著他們四人便問:「做咩啊,對我兩個frd有興趣啊。」

「唔係啦,好奇雷達會同佢地講啲咩姐。」我說。

「都係,你都有Zoey!」Christine說。

「笑死,又講Zoey!」我說。

「咁緊係啦,頭先你地咁sweet,但感覺你地唔似拍緊拖。」Christine說。

「點解咁講?」我說。

「係女人嘅直覺啊。」Christine得意地說。

「可能啦。」我說。

Christine見我不想提及Zoey,便再沒有說起關於她的話題。不過,既然她說起了拍拖的話題,我當然不會放過這個機會。我決定要問她男朋友的事。

「你呢,你唔係有拍拖嘅咩。去LKF唔怕比人知?」我問。

「你又知我拍拖?!」她驚訝地問。

「咩啊,你自己喺Ocamp報名表度寫嘅。」我說。

「哦~~~~你話嗰張form。假架,我鳩填咋,估唔到你地真係會睇。」她說。

「點解要填假?」我好奇地說。

「咁我都唔係中六妹妹仔啦,讀過High dip都知玩Ocamp好多狗公。填有男朋友係廢是比啲奇怪人撩姐。同埋就算比人撩都易啲拒絕人。」Christine說。

「嘩.....而家啲女果然識玩!」我笑她說。

「去死啦你!你地一睇就知成日去LKF!你地仲識玩!不過你唔好同人講我係填假,廢是入camp比其他組嘅人撩啦。就當係我同爸爸之間嘅秘密啦!」Christine說。

「笑死,喺街唔好亂叫爸爸啊屌你,唔想比人以為我係奇怪人!」我說。

「哦!爸爸!爸爸!」Christine繼續捉弄我說。

經過這段車程之後,我和Christine開始變得熟絡起來,說起話上來亦不會那麼尷尬和生硬。

雷達和阿真有說有笑的和Christine的朋友聊天,在好奇心驅使下,我便和Christine說起她的兩位朋友。

「喂,你兩個frd玩唔玩得架,feel到雷達同阿真好似有興趣。」我在Christine耳邊說。

「都ok架,feel到佢地都有興趣,唔係唔會傾咁耐。平時冇興趣一早拉返我過去喇。」Christine。

「你唔比佢地係想製造機會比我地咩。」我說。

「想溝我啊。」Christine說。

「屌,唔係下下都要溝嘅,唔做獸父呢啲野。」我說。

「唔知你啦,都唔知暗地裏食幾多女。」Christine冷笑說。

「咁呢個就要搵機會同你研究下先知,haha」我說。

「你睇下你講啲野fuck到!hahahaha」Christine大笑說。

「屌你啦!冇做fuckboy好耐!」我笑說。

我和Christine在車廂內小聲講、大聲笑,不知不覺就忘記了列車還有多久才到中環。我抬頭望向列車頂端的線路表,打算看一看我們在哪裏。突然,列車在毫無預警的情況下急煞。

其他人都被突如其來的急停嚇到,伴隨著急煞所帶來的晃動,大家都在一瞬間失去平衡。

情急之下,我一手握住了面前的扶手柄,卻不小心跟Christine握住了同一個位置。

我的手包裹著她的手,一同握住了面前的手柄。當我感覺到握住的不是手柄而是她的手,我便立即放開了她。

我必須澄清剛才只是無心之失,絕對不是有意為之。當列車行駛回復正常之後,我馬上對Christine說。

「喂,屌sor。頭先冇心。」我說。

「冇野喎,我係介意就縮開咗手啦。」Christine說。

「發覺你都幾Man架喎,講野成個麻甩佬咁。」我笑她說。

「咩事啊爸爸!冇啦啦講呢啲!我怕我對住你變到好女仔嗰時,你會驚啊!」Christine說。

「笑死,咁有機會真係要見識下!」我說。

「睇下點!」Christine說。

大家都並沒有把剛才的事放在心上。我們繼續在車上閒聊,很快便到達了中環站。
Push
有冇多更
草一個月先睇
屌得未
都差不多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞