買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
巴打平時睇咩多?用途?
謝謝巴打長期支持
其實我成日OT,應該間唔中打下2k / fifa,所以120hz is a must.
Oled more for 睇戲,但我好少好少睇,最多俾另一半睇。
所以應該會prefer 65inch,但spec同budget都仲balance 緊
10k budget 以下, 不過就唔係OLED

Samsung 65Q80T 水貨
$97XX
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度750nits
tcl部qled sales聲稱同samsung panel,如果係堅,行貨都係8千,又送sound bar + credit card rebrate,有冇得諗?
唯有係咁
Budget有限Sound bar最抵玩係咪都係s216?
你覺得可以就去馬

我就覺得一分錢一分貨
2000 budget係S216
另外TCL C725 Panel只是60hz, 佢個HDMI 2.1都唔支援4K120
咁我都係諗下65inch LG b1, 因為我屋企左右廳,電視牆係中間,飯廳睇要則身,可視角都要oled會好d
上年哩個時候裝修, 開始追Post
想問43”電視有咩推介 主要比老母睇新聞台之類 間唔中會睇下netflix YouTube budget around 5 6k
巴打現在用緊咩電視
Samsung 43Q60A 行貨
$6200
1. 60hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
可視角OLED係無敵,接近完美
其實睇左幾個月,終於入手B1 仲要今日送貨,送完再報告
恭喜巴打入手靚機
我想問lg b1 係香港官網搵唔到 係唔係得水貨先有?
另外想問b1 同c1 分別大唔大 同埋b1/c1 係唔係畫質好過sony x95 同埋samsung qn85a ?
1. 香港LG沒有引入B1
2. LG B1 & C1 DEMO機本人已經睇過, 畫面基本99%一樣
3. 當然好過X95J同QN85A, 除非你需要好高光度

LG B1與LG C1規格上之分別:
1. LG B1影像處理器差半級
2. LG B1光度低10%左右
3. LG B1有2個HDMI 2.1插口, 2個HDMI 2.0插口, 而C1有4個HDMI 2.1插口
咁唔打機 純睇戲睇劇 係唔係a1 夠? 同b1c1會唔會差好遠
1. LG A1光度就再低10%到
2. 如果唔追求畫面極高順暢度,可以買A1
3. 同其餘2部比咪光度再低左,喇叭少左,Panel限制60hz,cut走HDMI 2.1變2.0,不過唔打機沒有影響,另外機身用料膠左,輕左
4. LG A1都有水貨,不過價錢不是好有競爭力

LG A1我沒有睇過,少人買盛澤冇掛demo,要睇可能要去大鋪,不過難比較到,環境同擺位同設定問題
呢部好似又OK wo, 巴打. 上B1又比呀仔又爆多次MON就麻煩, 呢部平平地 知唔知Q90T差幾多錢? 另外盛澤會唔會幫收走舊機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞