買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
咁 nanocell 79 同 AU9000 邊款好啲?
想問 50/55” , budget 1萬左右 有咩好提議?🙌🏻
平時睇藍Viu/ Netflix/ Disney+ 多
會玩switch /睇波 Nowe 隨身睇/ 間中睇馬

屋企村屋天線接近收唔到…
而家屋企部爛鬼電視只係靠PS4睇netflix 嗰啲…
藍Viu都裝唔到好唔方便🥲
係,好快
服務一流,快手做齊野,
畫面比起之前升左幾級,光位好夠,電影模式,仲覺得有啲太光,視角又清又闊…換得太遲
想請教下,Disney+套black widow明明寫住IMAX enhanced, 點解我揀極都係闊屏幕既?

我啱啱好190cm
現場度過65吋好巨
唔知點揀好
好掙扎
Imax唔係全套戲都有
你飛去睇37分幾鐘,户外境就開始有,跟住打到入地下鐵就冇
明白,唔該師兄
我都想請教下有冇人知sony 電視既youtube 有冇得轉使用者?
我岩岩買左部50x90j, 但發覺轉唔到使用者
家人要求要轉,但我加唔到使用者落去。
以前部samsung 可以加,我又google 唔到點做
求教學
大家好,我有個問題困擾左好耐
我電視機同soundbar都係samsung
但打機時都一定會有聲音delay問題,set埋聲音延遲都係無用
如果set佢做PCM就無嚟個問題
但如果開內置既netflix app睇戲,佢又會出唔到dolby atoms,要下下手動set返佢做"直通"好鬼煩
想問大家有無解決方法,thx
LG 65 C1水 盛澤
16k 65” 行貨有無推薦
睇劇/戲多 (Netflix/YouTube)
將會買埋 q700a+後置
咩尺寸?
Sony KD-50X85J 行貨
$8380
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

Sony KD-55X85J 行貨
$9980
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits
恭喜巴打入手靚機

Enjoy new generation TV life
睇2日就習慣,唔會後悔,只有買細左後悔

真係覺得大就轉55吋
滿意嗎,OLED LIFE
Samsung 65Q70A 行貨
$15500
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
試下新增Google account
試下以下電視設定

設定>>一般>>外置裝置管理員>>Anynet+ (HDMI-CEC)>>關
如果係50吋

Nano79>AU9000

如果係其他尺寸

AU9000>Nano79
畢值13k 左右,想買65"
LG 65" OLED TV B1 OLED65B1PCA 水機 同 sony KD-65X80J 行機
邊部好D,利申喜歡sony介面多d
兩者係天與地既分別,完全唔同級別

色彩,黑位,立體感,對比度,可視角,畫面順暢度,喇叭數量,HDMI支援,全部都係LG B1全勝

X80J完全被壓係地上磨擦

LG B1係同Sony A80J同級
另外電視firmware同Soundbar firmware試下更新
Thanks👍

想再問下XR-55X90J 同 KD-55X85J 相差遠嗎?
X95J, X90J, X85J, X80J有咩野分別:

X80J係入門款, 只有50"係OK, 因為50X80J用VA PANEL, 其他尺寸全部係用垃圾IPS

X85J係進階版本, 全部尺寸都係用VA PANEL, 面板轉用120HZ, 令睇片更順暢, 另外光度更高, 加上有HDMI 2.1插口支援4K120

X90J係再高階, 追加了分區LED控光功能, 簡稱全陣列分區控光, 令黑白位更好, 換了最新XR影像處理器, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X85J既2個加到4個, 日本組裝

X95J係再高階, 分區LED控光功能再強化, 令黑白位比X90J更好, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X90J既4個, 再加多1個低音SUBWOOFER, 另外有高可視角, 斜睇色彩下降相對少D, 日本組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞