買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
咁可能轉LG水貨了,
想知LG 水同行貨有咩分別架 (置頂搵唔到
就係知SONY 水貨要食殘體字介面 接受唔到
LG水貨轉區後系統同行貨完全一樣,所有功能齊備,冇系統缺陷,冇功能缺失,有齊繁體中英文介面,日後可照樣更新系統
盛澤買既電視已預先免費轉區
LG水貨唔會有字幕問題,亦都冇殘體字介面
但Sony A80J 水貨 價錢都有d吸引
想知sony水貨如果搵盛澤轉左介面 係唔係每次開機後都會有殘體字幕要人手轉
LGB1 同 SONY A80J水貨 考慮緊
我個人唔建議SONY水貨, 如果喜歡SONY就買行貨~
我係完美主義者, 唔推薦有缺陷機
每次開機/轉台後都會有殘體字幕/英文字幕需要人手轉
SONY水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube, Disney+要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. Youtube用唔到ANDROID電話投放
8. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
9. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
10. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
11. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
喺城哥見到P記55’HX900H做緊Promo $6999.
值唔值得入手?
呢部等同Sony/Samsung/LG 邊部機級數?咩spec?
差唔多budget 入手邊部好?
吾該巴打🙏🏻🙏🏻
呢個價位冇對手, HX900H缺點係黑位漏光比較嚴重, 黑位會偏灰色, 冇AIRPLAY, APP比較少, 其餘OK

大約以下水平
LG 55NANO86CPA
Sony KD-55X80J
Samsung 55Q60A

7K BUDGET都係佢架啦.
SONY水貨難聽D講佢個系統係預比大陸人用, 唔預比香港人用
黑位漏光嚴重 因為IPS panel 嗎?
另問 比較少人提及嘅 TCL C825 55’ 如何?
見佢規格幾高 內置喇叭又唔錯 水貨價$7000(行貨要1萬多)好似性價比好高 又點樣比較?
sony 水貨個系統係唔係轉唔到
1. YES
2. 喜歡大陸牌子可以去馬, 我只知道一分錢一分貨, 大陸機賣點係平, 用料就唔知道了
3. TCL我都唔知有水貨
轉唔到, 如果轉到一早大賣特賣, 好多巴打都有SONY情意結, 包括我
但係日本人思想就係唔會比你佔便宜, 系統上都係分開哂, 大陸版係完全冇GOOGLE
唔會鍾意大陸牌子啦 不過見佢性價比高 所以問下值唔值博 😅
多謝解答
you are welcome~
諗緊去馬a80j定等a80k好
但又想睇埋a95k今代有咩大分別
如果真係想SONY A80J水貨, 有以下補救方法:

方法1. 字幕問題用機頂盒解決, 系統UI問題一係用盛澤裝既UI, 一係買支CHROMECAST WITH GOOGLE TV取代佢

方法2. 叫盛澤係美國訂購65A80J既美國主板, 將佢換落水貨度, 就可以變回100% GOOGLE TV, 有齊AIRPLAY同GOOGLE PLAY之類, 不過接收唔到香港電視台, 需要用機頂盒解決, 另外需要額外成本$約1000-1300買主板連集運, 另外需要等幾星期. (此方法之前已經有一個SONY A90J水貨客人用左, 係成功既)
1. A95K光度明顯提升, 色域更加廣
2. A80K應該都係光度少量提升, 另外用左A90J既技術, 畫面光暗對比會比A80J更加強烈

不過香港未必會有A95K, 因為初步收到消息SAMSUNG QD-OLED產量少, 良率唔夠, 可能要年尾先上市, 另外價錢可能會比A80K貴一大截, 你知SONY既PREMIUM產品+冇市場同級對手下價錢係可以好高
thanks 師兄,搞掂左
you are welcome
ENJOY
兩個方法都有少少煩,如果直接LG水 係唔係同行冇分別,唔使整咁多野
YES. 直接LG水 同行冇分別, 冇野需要整
所以我一直都建議LG 65B1, 基本上畫面同SONY差不多, 兩者我睇過好長時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞