買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
55應該,我唔介意sony啲問題,因為我根本唔會睇電視100%時間係睇netflix同打3a game先會開電視應該
SONY 55X90K水貨初出應該8K-9K左右

LG 55C2水貨初出應該12.5K左右
step兄睇唔睇好下代miniled其實miniled依家係得qn90a做代表但係都係唔小問題好似,如果sony啲ai無咩問題x90k啲黑位同色應該打得爆qn90a呱
1. X90K冇用mini LED, X95K先有
2. Mini LED 都係完全比唔上OLED, 係OLED成本不斷下降情況下MINI LED成本已經沒有優勢, 上年QN90A仲貴過C1幾千, QN90A接近冇人買, 盛澤黎緊唔會再掛MINI LED 電視DEMO, 除非價錢有競爭力
3. Samsung自己都出第二代mini LED QN90B
4. 上年睇完mini LED後, 已經唔睇好, 我現在路線已經係OLED, LCD真係算吧啦, 旗艦機都係OLED天下, 加上OLED價錢每年下降, 水貨非常有競爭力
你用sony2022年款,打samsung2021年款?係都用samsung2022年款對打啦,下話?
剛剛睇YouTube Samsung今年可能出OLED, 同LG買面板推出
90k無miniled仲要咁真係最高cp值x90j一係直接lg oled了
想問埋今代機係咪己經最低價,如果四月出新機先入手會唔會仲平啲?
我唔係神

4月出新機舊機就會停產

3月左右買吧,你等得到可以搏4月甚至5月買舊款

Sony水貨我就唔推薦架啦,我係完美主義者
X90K會用上X95J個背光系統,不過唔係mini LED

X95K要65吋起
LG 65" OLED TV B1 OLED65B1PCA 水機
定 Samsung 65Q60A 行貨好?

2米4 65"應該都夠?
1. 兩者級別差好遠, OLED完勝, 差別係B1完全將Q60A輾壓係地面擊斃
2. 2米4 65"都勉強夠
3. 巴打睇咩多?
如果真係好在乎保養就Q60A, 否則LG B1水貨, 上左OLED保證你回不了頭
主要係色域問題?
我睇電影/netflix多 電視擺睡房多
色彩色域, 通透, 黑位, 對比度, 立體感, 可視角, 順暢度, 機身厚薄, 都係OLED全勝
差2000
又好似抵比wo
另外睡房2米4建議幾"?
65"再上個價錢range. 寬好多
差2千???
Samsung 65Q60A 行貨
$13780 細鋪冇贈品

LG 65" OLED TV B1 OLED65B1PCA 水貨
$14100

2.4米建議65-77吋, 不過睡房我覺得65吋OK了, 再上77"貴好多

LG 77" OLED TV C1 OLED77C1PCB 水貨
$319XX
咁X85K 係咪同X90J 差唔多
諗緊買X90J 定等新一代平D
X85K基本=X85J, 分分鐘完全一樣
巴打需要咩尺寸?
LG 50NANO86CPA vs sony 50x85j
點揀好?
2022年BRAVIA LCD
85Z9K 9216分區控光 3200nit 光度
75Z9K 5184分區控光 3200nit 光度

85X95K 720分區控光 2200nit 光度
75X95K 512分區控光 2200nit 光度
65X95K 384分區控光 2200nit 光度

85X90K 216分區控光 1200nit 光度
75X90K 144分區控光1200nit 光度
65X90K 108分區控光 1200nit 光度
55X90K 72分區控光 1200nit 光度
差不多
想問下岩岩Sony 師傅上黎裝左部x85j 試黑點顏色個時角位有陰影係唔係正常 因為我問師傅佢話咁係正常既
正常
點解會咁既
直下式背光, 實有死位

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞