買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
正常x2,係咁架
update下價錢先
C1 65 行 29800
送掛牆
LG SN10 山巴
Dyson 風筒
超市 買1000送100
HSBC信用卡折扣

最q衰個山巴唔可以加後置,唔係我就…
LG SN10Y可以加後置SPK8-S, 不過SPK8-S需要買水貨, 香港沒有入
請問step大香港有冇水課鋪有得賣?
見到CAROUSELL有
咁應該鳩衝吧…
有冇巴打用緊SAMSUNG TV, 想問睇波用咩settings? 今朝試睇ViuTV NBA 遠鏡d人樣全部矇晒, 用咩settings 都差唔多。
請教大大,以下兩部43′ 價錢差唔多, 邊部會比較建議呢?

LG 43NANO76CPA 行貨
$5750
1. 60hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器

Samsung 43Q60A 行貨
$6200
1. 60hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
55吋呀
個櫃應該放得落65吋, 但係65吋而家性價比唔高, 用住55吋, 下次再升級65吋, 幾天年應該平番好多
TCL 43P725 行貨
$3380
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. ANDROID TV 系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.1 支援ALLM ONLY, 唔支援4K120, 唔支援VRR
43Q60A
上年買過部samsung Q70T水貨
今年本身搬新家庭要買第二部

度過梳化同電視櫃距離都有兩米
想問吓55吋嚟講

買samsung Q70A水貨好唔好?
因為我上年買Q70T水貨玩fifa點都會窒一窒
驚Q70A都一樣有呢個問題

(我仲見到水貨幾個Model都同Q70A一樣)
兩個有咩分別?

我見到有部Lg oled水貨神器
其實真心想問下oled係咪真係咁容易燒mon
我諗緊如果差得一千我買C1好似好d
有4個hdmi 2.1
但係lg d apps係咪近乎零?
最基本嗰啲disney+ netfilx youtube同airplay都正常?
同埋我想問oled好易撞爆?
多數片源問題
1. 其實真心想問下oled係咪真係咁容易燒mon? NO
2. lg d apps係咪近乎零? NO, 常用既都有
3. 最基本嗰啲disney+ netfilx youtube同airplay都正常?正常
4. 我想問oled好易撞爆?咩電視都容易撞爆
5. BUDGET夠咪LG 55C1水貨, 同Q70A係兩個世界既分別
6. BUDGET唔夠咪LG 55B1水貨, 同Q70A係兩個世界既分別
7. BUDGET再唔夠咪SAMSUNG Q70A水貨
8. 巴打平時睇咩多?
9. Q70T試下以下設定

設定>>一般>>外置裝置管理員>>遊戲模式設定>>遊戲模式>>自動
設定>>一般>>外置裝置管理員>>遊戲模式設定>>遊戲 Motion Plus 設定>>遊戲 Motion Plus>>關
設定>>一般>>外置裝置管理員>>遊戲模式設定>>遊戲 Motion Plus 設定>>LED 動態清晰>>關
Q70T之前爬過幾個post都話玩fifa會窒係死症
我驚70A都係咁🤦🏻‍♂️

我諗都係正常屋企用(平時唔多開)同埋玩下PS5
睇下disndy同youtube
1. 咁可能Q70A都一樣, 基本硬件一樣
2. 可以試下LG 55C1/55B1水貨, OLED性價比之王, 一睇回不了頭
sony 機係咪裝唔到now e / now 睇波
但平時睇波都唔覺咁差。唔知係咪電視大左睇到
我房有個凹位1.2長
食盡55定留返少少位48算
電視
設定>>圖像>>專家設定
• 清晰度 - 較高少少
• 圖像清晰度設定 - 自訂
• 模糊消減 - 0
• 顫動消減 - 0
模糊消減, 顫動消減較到0會令畫面冇左加速感, 變番原本片源既速度, 如果原本片源係24P, 睇落就會LAG D

由於咩圖都冇, 我唯有比幾個有影響既設定比你調整
夠位一向有大買大~
唔該Step 巴,張相就係今朝影,唔知點解d人面矇晒

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞