買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
VIUTV得1080i, bitrate又唔高, 4K電視睇一定差D, 你清晰度較高少少睇下點

CCTVB應該都一樣, 香港太多台了, bitrate分薄哂
電視
設定>>圖像>>專家設定
• 清晰度 - 較高少少
• 雜訊減少 - 關
麻煩哂step爸
you are welcome~
2022年BRAVIA LCD
85Z9K 9216分區控光 3200nit 光度
75Z9K 5184分區控光 3200nit 光度

85X95K 720分區控光 2200nit 光度
75X95K 512分區控光 2200nit 光度
65X95K 384分區控光 2200nit 光度

85X90K 216分區控光 1200nit 光度
75X90K 144分區控光1200nit 光度
65X90K 108分區控光 1200nit 光度
55X90K 72分區控光 1200nit 光度

55X90K冇用MINI LED, 所以分區數量唔多
65X95K分區就多好多, 不過相比SAMSUNG QN90A 792區都係少了一半, 不過可能SONY演算法OK, 咁就可以救到

Z9K個分區數就真係幾好啦, 不過我唔覺得會比OLED好, 最多都係嬴光度
Thanks step巴,我試吓先,唔知個畫面做乜會咁,佢有個咩動態模式,但試左都冇用既。
你睇下YOUTUBE果D 4K HDR片就會知道同電視台既分別
不同模式只係顏色鮮艷度, 動態模式係最誇張
不過本身片源解像度唔夠, 都係冇得救, 雖然電視已經做了UPSCALE處理
或者可以去鴨記買條靚天線, 會有改善, BELDEN 1694A
試左插Google tv with chromecast落a80j了,好似真係冇upscale之餘,仲冇120hz
冇120hz???
HDMI輸入轉左你唔記得SET MOTIONFLOW咋
冇,chromecast都認唔到
什麼意思?
輸入就一定係60HZ架啦, motionflow係另外開
d位sharp得好怪,用返原生算,咁岩想chromecast野先拆出黎
一多分區就過萬,oled又大勝一場,除qn90a有機平過一萬先有機會揀mini led了
MINI LED唔知係成本問題定利潤問題, 行貨水貨減價都比較慢
新嗰部lg stand by me 有冇評價?
左右使唔使留位散熱或 I/O走線?
因為LG 48同55差唔多價
我梗係想買大房型如下
|———————|
| 48/55 |
| |_______
| |
| |
| |
|___________________|
屌柒晒
總之L型 咁款
技術應該都係,oled出左咁多年始終
所以MINI LED搞幾多分區都沒有太大意義, 一日有背光就會漏光
1部4K OLED有8百幾萬獨立區, 成本又低, 機身又薄, 畫質又頂端, 唔存在漏光問題
巴打邊度睇到48C1同55C1差不多價??
OLED唔算太熱, I/O走線呢D睇你自己
有大買大, 絕不後悔~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞