買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
如果放到75吋 AEON果部OK嫁, 重有其他野送
其他75吋唔平.
其實OLED 係咪FOR 你睇戲多

好似有時睇下電視台, 睇下跑馬咁就一段長時間
玩開一兩隻GAME 長期都係咁上下, 咁呢個情況就買返LCD 算
主要係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/ 框框長時間唔變係畫面到 講緊日日十幾廿個鍾咁 就會比較大機會燒印. 正常打機/ 睇YOUTUBE通常唔會有咩問題, 不過你都要預無普通視一樣咁耐用.
純睇戲, 唔打機, 基本上OLED已經係冇得輸, 點都唔應該買LCD
想要SONY可以買行貨OLED, 想平就LG 水貨OLED, 就係咁
當你見到畫面, 你就會知道答案, 我地只係預先講定答案比你知~
我其實都想65
新屋裝修緊
要諗定買幾寸黎整個電視牆
咁決定買65了
呢段非常有用, 我會日後加入頭POST~
X95J值唔值得買?
定係X90J已經夠晒?

又想衝A90J,但未用過OLED,擔心死點,燒印呢啲問題
呢個有D 難答
廿四小時睇新聞咁極端就一定唔會
但跑馬講緊一日都接近六個鐘, 雖則一星期先兩日但唔知算唔算大
打機的話, 賽車踢波個D HUD 就鎖定哂, 呢個就又係睇落有問題既

所以先有疑問好冇買OLED
1. 巴打本身都係youtube, netflix, 玩下FIFA, OLED應該OK

2. X95J相比X90J分區LED控光功能再強化, 令黑白位比X90J更好, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X90J既4個, 再加多1個低音SUBWOOFER, 另外有高可視角, 斜睇色彩下降相對少D, 日本組裝

3. 巴打係咪有SONY情意結信仰?

4. OLED好少聽有死點

5. 如果覺得行貨SONY OLED太貴, 可以考慮LG 水貨OLED, 非常AFFORDABLE, 65吋OLED都係14K

6. OLED主要係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/ 框框長時間唔變係畫面到 講緊日日十幾廿個鍾咁 就會比較大機會燒印. 正常打機/ 睇YOUTUBE通常唔會有咩問題,
跑馬講緊一日都接近六個鐘, 我覺得有D危險
不過我覺得定時睇其他野會中和番
另外電視會將靜止物件光度較暗, 雖然我唔知成效有幾多
廿四小時睇新聞
OLED殺手
跟住我又起到諗
好, 跑完馬轉台, 繼續睇電視又係有個死人台 logo
播唔夠多中和唔到, 第日又跑又燒過; 就咁睇好似搞唔掂
如果巴打情繫SONY, 夠BUDGET可以考慮65A80J行貨~
想知有冇邊度實體店多Sony電視可以睇晒
一般大鋪應該都有啦, 不過未必並排比你睇
設定就多數亂哂, 鳩SET
Q60T 同Q60A 分別大唔大
1. Q60T一早已經下架
2. 分別不大, 只係多左少少附加功能
就算跑馬都唔會長期定住,會有廣告同會變下
打機就少少
我覺得依家好多都係用返CNN NEWS個D圖
CNN無廣告長期同一個樣唔同香港
我樓下啲豐宅中原都係一個系列得一部,例如有55‘ 65‘同77’佢只係放一部55
同款只放單一尺寸是常識
所以我都開放左,盡量送哂你地上OLED世界
好, 一於叠埋心水望望先, thx
點樣說服友人唔好買三星qled , 叫佢轉oled..用技術層面講佢唔明,剩係話佢係大鋪睇個畫面差唔多者
唔係上年換左機... 今年先換我都想上A90K....
惟有再等..
不用說服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞