買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (72)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
暫時盛澤未有通知我
不過都只係9千幾, 減價空間有限
調佢屎忽in 索屁I trust
巴打收左機啦? 覺得部機同服務點?
我都係早2日由x90j 上 a80j
sogo咸片
$17800, hsbc 4% + 600 回贈
再 減$2000 超市卷

巴打參考下
開會彈你賓周~
幾時先到4月
做緊文件
等多100日左右啦~
想問a9s / x90j / lg b1 / samsung qn90a 點簡?
50或55寸
買左啦 聽日送貨
A90J 85吋啦你眼唔好呀
咁快手,澤仔?
太長時間即係幾耐?
sorry

係x90j
想問如果a9s / x90j / lg b1 / samsung qn90a 點簡?
50或55寸
我覺得LG B1已經足夠, 除非你需要4個HDMI 2.1插口
1. 電視距離坐位幾遠?
2. 巴打平時睇咩多? 用途?
想粗用, 雜食 - SAMSUNG QN90A>SONY X90J
想要完美畫質 - SONY A9S / LG B1 / LG C1
仲有BUDGET預幾多?
大約距離 2米多d 左右
平時睇YouTube Netflix 同Disney 多 電視反而少睇
唔打機
預算8k幾到一萬左右 水貨 行貨都有考慮緊
2米多D - 最好就65", 最少55", 電視有大買大, 是我黎左呢區見完數百位巴打既結論
因為我度過 最盡都係擺到55寸 仲要掛牆 兩邊都有野阻
8k幾到一萬左右, 如果想一步到頂真係建議LG B1, 最少呢幾年都唔會有好多機超越到佢, OLED對比OLED差別唔會好大, 相反OLED對比LCD差別係好大, 幾乎係一眼就已經分到

LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水機
$98XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出

Sony XR-55X90J 行貨
$12850
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2*高音喇叭, 2*全音域喇叭
即係呢個價位 呢兩部係最好? samsung係唔係唔洗考慮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞