在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
新接3個月英短仔翻屋企
依家養左12日,玩得食得訓得
係有小小癬,早幾日咳同有小小打黑痴睇左醫生話小小cat flu琴晚食完抗生素突然嘔左兩野即刻睇左醫生又話佢可能突然對d抗生素有反應
嘔完又食野又玩,其實係咪唔洗太擔心貓瘟
放頸圈然後比佢通屋走.. 醫生無叫困籠而且一放籠佢就叫到癲左 醫生係唔係流流地
你唔理佢因住變肺炎
就係…沖完涼之後貓仔好驚又好凍咁嚇死我.. 醫生仲叫我一日幫佢用spray 噴兩次耳仔,我噴左兩日就無再噴了,心諗噴落人耳仔都唔make sense啦,但我又咩都唔識有咩理由challenge醫生.. 所以我都決定要轉醫生了

謝謝絲打
買支不求人
開支滴蝨 痴係不求人上面 隊入籠幫佢滴
不求人仲可以r頭仔 r下巴仔 餵肉泥
又唔會直接比佢攻擊到

你個籠有冇蓋布? 蓋布 保持安靜佢會好d架
感謝意見
有蓋布 想知係要完全遮實全個籠定可以底下留少少
已經睇左3次醫生
貓b係會咁,幫佢做好保暖同埋餵d維他命俾佢食
如果得返少少乞痴就冇咩問題
但有咳同分泌物都要keep住睇醫生
用唔用果d床單成個蓋住 留少少就ok
頭一兩個星期 淨係換水同食物 剷屎
唔好同佢玩 唔好理佢
之後等佢慢慢熟左環境 打開一邊布比佢望下

之後用不求人餵下泥 r下巴仔
咳同分泌都無乜 係隔幾個鐘乞痴下
感謝
明白 多謝你
所以我想要女 香港好多都英短 美短好難搵
師兄你呢隻幾大?
我隻貓近排勁懶
成日都喺度訓
食嘢又一餐分開幾次食
6個月大
唔知搞乜
接番黎個時啱啱足3個月大
怡家7個幾月大了
我個隻係仔黎
四個半月大貓仔已經係張被度踩奶同un
條j仲有啲濕
咁早熟㗎咩
想問吓你哋用咩嚟清潔屋企 就嚟新年想大清潔屋企
養咗貓貓幾個月都淨係敢用清水洗吓地板個啲
超市有d標明適合for bb家庭個d應該都ok
同市場上有種叫次氯酸既消毒水都係for 寵物的
但清潔個時要將隻隔離先
等d消毒劑散晒先放出黎
上次擔心完佢啲屎尿之後
而家又到咬人啦 10星期大
一出籠玩得癲都會咬人 你唔郁又咬 行緊直情當你貓樹飛撲黎咬
今次仲咬到我流血
試過no 尖叫 大叫 塞玩具 頂返入個咀 都無用
如果比佢咬到之後唔郁 佢會仲大力咬
點算好
橙威寶? 佢寫可以比寵物 我會過多次水
use water to spray him
有無相睇下?我諗住搵銀虎紋
師兄係買定點?
應該用水柱噴 定花灑咁個隻噴好
有無教貓高手
隻貓2個零月拎返黎,流浪貓黎
佢食得訓得好精神,而家4個幾月大

佢好癡人,我去邊佢去邊,好鍾意扒係我到訓
好可愛
但佢啲電放極都有,仲有好鍾意咬人,我已經推開佢又困下佢都係咁,搞到我手腳花哂
仲有佢好難定落黎,好難幫到佢剪指甲,食藥丸咁
想同佢包毛巾又唔俾包,發哂癲咁
我可以點先令佢聽話啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞