在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
想收protexin cysp for cats
冇放長糧
一日三餐 乾濕都有餵
有時一餐乾兩餐濕
有時就兩餐乾一餐濕
濕食嘅話罐頭同埋鮮食都有餵
英短3個半月大,2kg,會唔會太肥
男仔
我覺得都okay 合理體重嘅
淨係喂乾糧 有無問題?
攝水量不足,腎會有事
自從我每日一濕之後,隻貓b 就唔太食乾糧
可以點搞
佢幾大?
你洗唔洗出門返工?
佢4.5個月大
要返工呀 , 所以有時要放定兩餐糧份量
我見有人話 朝早起身比一份濕
出門口前收走,放低一份乾
夜晚收工同臨瞓各一份濕
咁可以分做4餐
個人就朝早半份濕+少少乾
跟住餵食機中俾同夜晚都乾
發情期貓食量變少,但過左發情期都唔多食野
每日早晚共出80g糧, 第二日仲剩一半
會唔會因為用自動出糧機,養到佢儲糧睇心情食呢
俾罐罐佢又唔會點食,又唔想放成個鐘
精神運動飲水都好好,屎又靚,唔似病貓
不了 皇冠又重味成份又差
抗生素一定要食晒成個療程
新領養兩隻3個月大貓b幾日, 隻黃貓今日食飯時對隻三色哈氣,嚇到三色唔敢食,等黃貓食完先敢繼續食,有時又會撩交打咬三色後頸後背,然後兩隻就會打交,但有時又會糖痴豆互奶,照觀察三色似係下靶位。

黃貓有時會喺籠裏周圍又抓又叫,似係好想走出嚟(有放過出籠,但一出嚟就暱喺梳化底,夠鐘食飯都唔肯出嚟)

其他時間正常,有食飯飲水疴屎疴尿,撩佢玩都會玩,但有啲唔想佢蝦三色,可以點搞?
請問平時滴頸 應該滴邊隻好?
3個半月貓貓要注意咩supplement
目前靚屎,三濕一乾糧,精神健康
想佢一直都健健康康
成貓1-2歲嚟到屋企一個禮拜多啲,長期禮匿係梳化底,出嚟食嘢痾屎痾尿,搞掂就好快就衝返入去驚死我望著佢咁,其餘時間全程都係梳化底係咪要繼續當佢透明最好
急問 貓貓兩個月 未打針
下星期會到我屋企
係咪唔應該即刻帶佢去打
試下將佢哋嘅糧兜分開 其他例如砂盆嗰啲都係 預多啲就唔使爭資源
兩隻係仔定女? 仔未絕育嘅話打交都算正常
將黃貓放係籠入面嘅原因係..?
啲糧係高質 唔係味精糧嘅話 其實日常都唔洗特登俾supplement 糧入面都加咗唔少營養
應該係一仔一女,未閹,兩隻大部份時間都喺籠,因為只係嚟咗幾日
撩佢玩嘅時候佢玩唔玩? (紅外線應該係最具吸引力嘅玩具) 食嘢嗰陣俾唔俾你係到?
可以試下係梳化隔離擺另一啲可以俾佢匿埋嘅嘢 (紙皮屋, 毛窩) 睇下佢會唔會試下入去
紅外線未試過 不過紙皮 貓抓板 貓窩 貓草 逗貓棒全部唔玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞