在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
可以試下將佢食嘅罐溝埋落佢唔食嘅罐度
貓同人一樣都會揀飲擇食
貓仔嘔毛可以點做?應該係第一次嘔毛,每日有梳毛同有食汪喵排毛粉,貓仔一歲幾
我隻貓一嘔毛就會流十分鐘口水同瀨屎瀨尿
唔該曬
副食罐=零食罐 會比主食重味好多
係呀 係流浪貓嚟
想問下 隻就黎3個月大嘅貓仔 黎左我屋企2星期
佢一日都係困籠 每日出黎4次 每次45分鐘左右
佢一出籠 就唔肯係出邊食嘢同飲水 眼訓到唔想玩都唔肯訓(暗角位整左好多箱比佢) 連吱吱條都唔食
我地其實唔想再困籠啦 只不過佢一出黎點都唔肯食嘢 點都要抱返入籠先肯食 出黎玩又咬人 抱返佢入去當懲罰 佢就即刻痾屎痾尿
因為我地驚太凍 用左毛巾蓋住哂個籠 其實係咪應該唔好再用毛巾蓋住 由得佢見到我地? 但一開始試過唔蓋 佢唔肯停係咁撞籠想出黎 點先可以令貓貓唔再驚
唔該
我估應該係之前做過流浪貓
成日擔心冇得食
所以一食就會搏命食
可能俾啲時間佢適應
咁痕!!可能有蟲蟲都話唔定 有無做滴頸呀?
如果keep住抹都係黑色 一塊塊一片片咁
有可能係酵母菌過多 睇醫生喇
應該會開抗生素耳藥 同埋叫你定期灌洗耳仔
good for you.
巴打 你啲肉喺係邊到買開既? 寵物食品專門嘅凍肉鋪?可以介紹間嚟睇下嘛
初時接番黎 都有傷風
食藥食左一個月先好番
我個次vet淨係開左抗生素
抗病毒 抗敏感同眼藥水比佢only
冇比消腫同vitamin b

自己覺得除左準時食藥
最重要都係注意保暖同補充營養
貓B唔好話驚佢大個肥 唔比咁多佢食
準備多d靚罐罐
食好睡好挽好 免疫力同身體都好d
個時岩岩好三個月接番黎
我隻貓唔肯定係咪鼻塞
到怡家都係
有時呼吸or奶毛都會有聲但有時又冇
so far暫時都健健康康就由佢
啖我又冇遇到過係點樣既聲黎
4個個月 布偶混英短
返左屋企 1個月
隻右眼 係咁流眼水 睇過醫生 話感冒
食左藥都係咁 有無巴打知咩事🙏🙏
接咗2個月布偶貓番黎1個禮拜

睇醫生身體檢查話所有野都正常,得0.82kg係瘦咗啲

但番到黎一個禮拜一直軟便 大細眼 一日大概打2次乞嗤

糧方面 頭3日餵緊佢之前主人嘅糧: 加皇家罐罐:
3日餵咗一罐見佢好似肚屙 一路屙一路叫然後停咗

淨係餵乾糧+益生菌:

我見佢唔係好食嘢我加咗雞柳俾佢 食得好滋味,食咗一兩餐停咗 便便我見得1,2次係正常

呢2日開始換糧俾佢 換Hills幼貓糧: 但呢2日又爛屎番

開胃肯食肯飲水 爛玩,大細眼同打乞嗤方面 因為佢成日會捐啲窿 唔知係咪因為多塵所以咁,佢前主人俾咗枝眼藥水我滴好咗少少 但因為佢又發現咗新地方玩已買空氣清新機!

身體又無發熱嗰啲,附上小貓圖

隻右眼唔係眼屎!係佢隻色黎

慎入!!係屎屎

咁樣似係病?定純粹因為腸胃差先咁?
因為下星期諗住帶佢打第一針了 咁樣仲可唔可以打
勿相認
#395 太長唔quote

換糧你一次過換?
有無逐少逐少咁轉?
Royal罐垃圾 唔好再餵
Hills糧其實都麻麻
定醫生叫你餵處方糧?

布偶貓係玻璃肚
建議google多啲資料睇吓
逐少咁換
Holls係我自己換俾佢嘅
寵物店?
大細眼都好嚴重喇
自家繁殖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞