在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
咁更加唔好搞佢啦 由得佢
打開個籠 入面放水同食物 蓋住
佢肚餓自然入去
無辦法佢自己會揀舒服地方訓
唯有你觀察佢鍾意咩地方
整個類似特質既出黎
淨係兩餐?
夜晚臨訓可以加多餐

咬手腳無辦法
大原則都係
唔好比反應同埋
用玩具distract佢同佢玩
佢一咬就收手行開
佢靜靜地咁咬下可以
興奮果陣咬你就唔好同佢癲
岩岩幫兩隻貓做完絕育手術
幫佢地上左喇叭嘴,
困入籠之後佢地又係咁搞係咁郁身郁勢撞個籠
放佢地出黎又四圍跑
唔戴又驚佢地舔傷口

佢地個傷口係開係肚
傷口縫針係用內縫,線會自己溶
如果唔戴喇叭嘴得唔得呢
執笠倉睇下有無水泡個隻頸箍,戴得無咁辛苦
或者著絕育衣,可以買或者自己整,網上有教學
同埋唔好俾佢跑跑跳跳太多,驚爆線
除非你廿四小時𥄫實佢,唔俾佢周圍跳,咪可以唔困籠
佢成日未食過嘢 淨係會喺凌晨我哋瞓晒覺佢先會
維他命b有冇推薦?
可能可以唔困籠
但係頸圈唔可以唔戴
利申 做完第三日半夜整甩左頸圈
都搞到傷口爆線要再聯過
佢地嘈一排 無人就會慢慢靜翻
知道無人放佢地出黎
建議都係困籠
除非你望住 想跳就阻止佢
琴日困咗一日籠
今日放佢地出嚟,順便餵埋藥
兩隻嘢都幾乖幾定
同埋都見到佢地啲動作明顯放慢咗好多
平時上落梳化都係跳上跳落
依家都係慢慢擒上去

我諗應該可以放佢地出嚟嘅
但喇叭我會照戴
上個月領養左隻大約4個月嘅貓女 因為佢之前俾人傷害過 好驚人所以仲未帶到去睇醫生 呢幾日突然親人左好多 但成日9叫 日夜都會 唔係普通喵 係會用喉嚨大叫 上網search過懷疑發情
想問下係咪要打左針先做絕育架?(義工話要)
同埋咁細有無可能係發情
我隻貓九個月大,毛色係 silver tabby 。

佢細個嗰陣會食罐頭同乾糧,但由兩個月前開始就唔肯食罐頭,試咗好多種都唔食。

依家d 毛黃咗好多,關唔關唔食濕糧事?
未絕育?
我隻貓貓平時唔肯梳毛,尋日見佢恰著左貪得意梳下毛,發現梳起左好多頭皮,其實有無大問題咖?
利申:歲半,三色唐貓,無甩毛問題
咁有機會係發情挑食
未。佢係男仔,屋企得佢一隻🙏🏽
貓貓而家2個月大
接左番嚟3個星期左右
開始斷奶 沖左比佢飲一兩啖就唔飲
本身一日喂2-3餐羊奶加1-2餐濕糧
再長擺乾糧比佢
佢自己識食乾糧 唔洗浸 但食得唔多

想問下佢斷奶之後洗唔洗分2餐乾糧浸奶比佢
因為聽獸醫話最好一日比4-6餐佢食
試過就咁將d乾糧擺喺平時食濕糧同飲奶個碗比佢都唔食
洗唔洗浸奶比2餐加2-3餐濕糧佢
定係淨係比2-3餐濕糧佢 其餘時間等佢自己食
佢好似唔係餓死都唔會主動食乾糧咁

新手求救
貓貓最近由乾糧轉左做
早餐乾糧 晏晝同夜晚濕糧
so far 佢都肯食
但柯尿次數多左 平均一日幾次
但柯屎少左 每日一次左右
係咪正常 因為以前食乾糧好似柯多d咁
正常
濕糧冇咁多消化唔到嘅carbohydrate
明白
屋企人話佢最近瘦咗,
使唔使放多啲糧/長糧,
或者畀 d supplement佢食?
人食嘅都得
貓貓新接番黎。 識去廁所大便冇柯尿;識食糧但唔飲水。
1.我水係過濾器再煲滾已經攤涼左,但佢一掂水就走。

2.天氣咁凍咁我訓教暖氣都要長開?見佢岩岩打左一下噴嚏🤧?我有貓窩洗唔洗買年衫俾佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞